Λεξικό Διατροφής

Στέβια

18 Οκτωβρίου 2015
11049 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Στέβια

Η στέβια είναι ένα είδος φυτού με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Η στέβια περιέχει φυσικά γλυκαντικά, τους γλυκοζίτες στεβιόλης, οι οποίοι έχουν 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση από αυτή της ζάχαρης, χωρίς να αποδίδουν θερμίδες. Τα γλυκαντικά της στέβιας δεν περιέχουν υδατάνθρακες και δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη του αίματος πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με διαβήτη.


Διβάστε επίσης: Γλυκιά απόλαυση χωρίς ενοχές [Δωρεάν EBOOK]


Πώς παράγεται;

Με μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη του εκχυλισμού του τσαγιού, τα αποξηραμένα φύλλα της στέβιας εμποτίζονται σε νερό, για να απελευθερώσουν τα γλυκά συστατικά που περιέχουν. Στη συνέχεια, τα πιο εύγευστα, γλυκά συστατικά (γλυκοζίτες στεβιόλης) απομονώνονται και καθαρίζονται, δίνοντας την πρώτη γλυκαντική ύλη φυσικής προέλευσης με μηδενική θερμιδική αξία, που είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Είναι ασφαλής η κατανάλωσή της;

Το Νοέμβριο του 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη της συγκεκριμένης γλυκαντικής ύλης ορίστηκε στα 4 mg ανά kg σωματικού βάρους. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν, ότι οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι ασφαλείς για χρήση σε τρόφιμα και ποτά και δεν είναι καρκινογόνοι, γενοτοξικοί, ούτε επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό της γλυκόζης και την αρτηριακή πίεση.

Στέβια και διαβήτης

Επιτρέπει επίσης στα άτομα με διαβήτη να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση στη διατροφή τους, χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Βοηθά στον έλεγχο σωματικού βάρους;

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι το νέο γλυκαντικό από στέβια αποτελεί μια ακόμη επιλογή για τους ανθρώπους που επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους ή που επιθυμούν να περιορίσουν τη ζάχαρη για λόγους υγείας. Η στέβια δεν θα αντικαταστήσει τις υπόλοιπες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, αλλά θα εμπλουτίσει τις διαθέσιμες μέχρι σήμερα επιλογές, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε άνθρωπο να επιλέξει βάση των ιδιαίτερων γευστικών του προτιμήσεων. Εξάλλου, κάθε εγκεκριμένη γλυκαντική ύλη έχει τα δικά της γευστικά χαρακτηριστικά (όπως γεύση, υφή, ανθεκτικότητα στη θερμοκρασία κ.λπ.), συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ποικιλίας προϊόντων με λιγότερες θερμίδες.

Γλυκό καλοκαιράκι

Το καλοκαίρι αλλάζουν και οι διατροφικές μας συνήθειες: τρώμε πιο ελαφριά και λόγω της επιθυμίας για μείωση ή διατήρησης του βάρους μας, αλλά και λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας. Παρόλα αυτά κάποιες ανάγκες μας παραμένουν σταθερές. Μικροί και μεγάλοι αποζητάμε το καλοκαίρι την απόλαυση που μας προσδίδει ένα παγωτό για τη γλυκύτητα και τη δροσιά του. Συχνά όμως, η αυξημένη ανάγκη για τη διαχείριση του βάρους περιορίζει την κατανάλωση του λόγω που το παγωτό περιέχει αρκετή ποσότητα ζάχαρης και προσδίδει αρκετές θερμίδες στον οργανισμό.

Και εδώ έρχεται η στέβια και δίνει τη λύση. Ο συνδυασμός του παγωτού με τη στέβια που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη βιομηχανία έχει καταφέρει να κάνει το παγωτό πιο συχνή επιλογή ακόμα και για τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους. Ο λόγος; Όπως ήδη αναφέραμε η στέβια γλιτώνει τις έξτρα θερμίδες της ζάχαρης στα τρόφιμα ενώ ταυτόχρονα η γεύση δεν υστερεί σε τίποτα από αυτών που περιέχουν ζάχαρη. Κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις προτιμήσεις όλων σας, σε κυπελάκια ή ξυλάκια και πολυσυσκευασίες μικρότερου μεγέθους για συχνότερες απολαύσεις σε μικρότερες δόσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

European Food Information Council, Food-Based Dietary Guidelines in Europe. Accessed in May 2016 available at http://www.eufic.org/article/en/expid/food-based-dietary-guidelines-in-europe/

European Food Information Council, Stevia: a natural sweetener with potential http://www.eufic.org/article/en/artid/stevia-natural-sweetener-with-potential/

FDA response letter GRAS Notice No. GRN 000253, 17 December 2008.

 • Δέσποινα Γκακνή
  Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

  Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

 • Νίκος Ζέρβας
  Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

  Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας.Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

 • Παναγιώτης Κλειάσιος
  Παναγιώτης Κλειάσιος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

  Ο Παναγιώτης Κλειάσιος γεννήθηκε στην Αθήνα την 24/01/1988. Σπούδασε στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 2009. Ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τον Ιούλιο του 2010. Είναι πτυχιούχος του Πρόγραμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Διατροφή” του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση “Διατροφή και Άσκηση” από τον Απρίλιο του 2012. Διατηρεί το δικό του κέντρο Διαιτολογίας και Μεταβολισμού στην Αθήνα στην οδό Μιχαλακοπούλου 56.