Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στο Βερολίνο

15 Μαρτίου 2016
19539 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γαστρονομικό ταξίδι στο Βερολίνο

Το Βερολίνο αποτελεί ένα ιδιαίτερο προορισµό, λόγω κυρίως της ιστορίας του αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας που έχει αναπτύξει και έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια. Αν και αραιοκατοικημένη, η πρωτεύουσα της Γερμανίας, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση σε πληθυσμό πόλη της χώρας, ενώ είναι από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο σε πληθυσμό όσο και σε έκταση.

06 verolino gatsronomiko taksidi polh

Αν και ενώθηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες, το Βερολίνο συνεχίζει να έχει πολλές αντιθέσεις, και είναι αυτές που θα οδηγούν πίσω με την πρώτη ευκαιρία. Αν και στο παρελθόν αποτελούσε το σύμβολο του ψυχρού πολέμου, σήμερα η πόλη είναι ζωντανή με μοντέρνα αρχιτεκτονική. Ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια είναι απαραίτητα για την εξόρμηση.

05 how long is now verolino 0

 

Βόλτα στην πόλη

Η αντίθεση της αρχιτεκτονικής, που εκπροσωπεί το παλιό και το καινούριο στοιχείο γοητεύει κατά την διάρκεια των εξορμήσεων. Πολλές φορές υπάρχει η σκέψη σε ποιό κομμάτι του Βερολίνου, πρώην Ανατολικό ή πρώην Δυτικό, βρίσκεσαι.

04 verolino gastronomiko taksidi

Στην Alexanderplatz βρίσκεται ο πύργος της τηλεόρασης (Fernsehturm), που αποτελεί και το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Κοντά βρίσκεται το κόκκινο δημαρχείο (Rotes Rathaus) και το ''Νησί των Μουσείων'' (Museumsinsel), που αποτελείται από πέντε μουσεία, με κυριότερα το Μουσείο της Περγάμου, το Νέο Μουσείο και την πινακοθήκη.

07 mouseio verolino gatsronomiko taksidi

Πολύ κοντά στην πλατεία βρίσκεται το Reichstag, το γερμανικό κοινοβούλιο, όπως επίσης και η ''Πύλη του Βραδεμβούργου'' (Brandenburger Tor)- που αποτελεί σύμβολο της πόλης- με την πλατεία Parisher. To Berliner Mauer ή αλλιώς ''τείχος του Βερολίνου'', είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης. Τα σημάδια που έχει αφήσει στην κουλτούρα της πόλης είναι εμφανή ακόμα και σήμερα. Τώρα, αποτελεί πηγή έμπνευσης καθώς το μεγαλύτερο σωζόμενο κομμάτι του τείχους έχει μεταραπεί σε πινακοθήκη graffiti, ενω σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν εκθέσεις φωτογραφίας. Στην άλλη μεριά της πόλης βρίσκεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος (Holocaust Mahnmal) που είναι αφιερωμένο σε όλους τους Εβραίους της Ευρώπης; που έχασαν την ζωή τους.

08 berliner mauer verolino gatsronomiko taksidi 0

 

Κουζίνα

Αν και η βερολινέζικη κουζίνα, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κουζίνας δεν έχει μεγάλη ποικιλία, περιλαμβάνει πολλά κρεατικά με κυριότερους εκπροσωπους το χοιρινό, το λουκάνικο, την παπια, σούπες και σάλτσες, όπως και αυτή του Μοναχου. Η μπύρα με χυμό (Berliner Weisse) είναι το ποτό που καταναλώνεται σε αφθονία και είναι το δημοφιλέστερο ποτό στις beer garden.

03 mpures berlin gastronomiko taksidi

  • Τα wurst (λουκάνικα) είναι ιδιαιέτερα δημοφιλή με κάρυ και βείσκονται παντού, από καντίνες και υπαίθρια καταστήματα μέχρι μπυραρίες.
  • Το königsberger klopse είναι παραδοσιακό πιάτο και αποτελείται από μικρά κεφτεδάκια (από χοιρινό κρέας) με σάλτσα κάπαρης και ξύσματος λεμονιού συνοδίας βραστής πατάτας.
  • Το eisbein αποτελεί ακόμα μια κλασική επιλογή. Είναι μαριναρισμένο χοιρινό κότσι βραστό ή στην σχάρα που σερβίρεται με λάχανο τουρσί ή πατάτες και μουστάρδα.
  • Το kebab döner, αν και δεν αποτελεί αμιγώς γερμανική κουζίνα, είναι πολύ διαδεδομένο λόγω της τουρκικής κοινότητας στην πόλη. Προσφέρεται είτε με ανρίσιο κρέας ή είτε με λαχανικά για τους φυροφάγους.
  • Το seinfeir αποτελείται από καλοβρασμένα αυγά με συνοδία από σπανάκι, σάλτσα μουστάρδας και βραστής πατάτας ή πουρέ.
  • Τέλος, το baumkuchen αποτελεί παραδοσιακή επιλογή για κεικ μαζί με τον καφέ ή το τσαϊ. Έχει κυλινδρικό σχήμα και σερβίρεται με μαρμελάδα ή με σοκολάτα.

02 faghto berlin gastronomiko taksidi

Μαρία Παπαγιαννάκη
Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.