Λεξικό Διατροφής

Πλιγούρι

της Ηλιάνας Ηλιοπούλου
31 Ιανουαρίου 2018
58332 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
to pligourh sth diatrofh mas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι σπόροι έχουν πάρει σημαντική θέση τα τελευταία χρόνια στο διατροφικό μας πιάτο και ένας από αυτούς είναι και το πλιγούρι. Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό και όχι ζυμαρικό. Θεωρείται από πολλούς ως υπερτροφή. Είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, που γίνεται από πολλά διαφορετικά είδη σιταριού, κυρίως όμως από το σκληρό σιτάρι. Αποτελεί το προϊόν του πυρήνα του σιταριού, αφού αυτός έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, ξήρανση και θρυμματισμό.  

Ποια η διατροφική του αξία;

Διατροφική αξία ανά 100 g (3,5 oz)
Ενέργεια 1.430 kJ
Θερμίδες 342 kcal
Υδατάνθρακες 75,87 g
Σάκχαρα 0,41 g
Δαιτητικές Ίνες 18,3 g
Λιπαρά 1,33 g
Πρωτεϊνες 12,29 g
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α 9 IU
Θειαμίνη (Β1) 0,232 mg (20%)
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,115 mg (10%)
Νιασίνη (Β3) 5,114 mg (34%)
Βιταμίνη Β6 0,342 mg (26%)
Φυλλικό οξύ (Β9) 27 μg (7%)
Βιταμίνη C  0,0 mg (0%)
Βιταμίνη D 0,10 mg (%)
Βιταμίνη E 0,06 mg (0%)
Βιταμίνη K 1,9 μg (%)
Ανόργανα συστατικά
Ασβέστιο 35 mg (4%)
Σϊδηρος 2,46 mg (19%)
Μαγνήσιο 164 mg (46%)
Φώσφορος 300 mg (43%)
Κάλιο 410 mg (%)
Νάτριο 17 mg (1%)
Ψευδάργυρος 1,93 mg (20%)

Ποια τα οφέλη του;

Ας δούμε μια προς μια τις ευεργετικές του δράσεις:

Πλιγούρι και φυτικές ίνες

Λόγω της σχετικά μικρής επεξεργασίας που έχει υποστεί το σιτάρι μέχρι να παραχθεί το πλιγούρι όλες οι ευεργετικές του ιδιότητες συντηρούνται. Και αυτό το καθιστά ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μην ξεχνάμε να σημειώσουμε και την αξία μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, κάτι που μπορεί να αποτελέσει έξτρα κίνητρο για ένταξη στο πιάτο μας τροφών που είναι καλές πηγές φυτικών ινών, όπως είναι το πλιγούρι. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα γεύματα βοηθούν στην αίσθηση πλήρωσης και κορεσμού. Για το λόγο αυτό το πλιγούρι θεωρείται ότι μας χορταίνει εύκολα και μας κρατά για περισσότερη ώρα χορτάτους, από ότι άλλες πηγές υδατανθράκων όπως πχ το λευκό ρύζι και επομένως αξίζει να συμπεριλαμβάνεται στις δίαιτες χαμηλών θερμίδων.

Πλιγούρι και γλυκαιμικός δείκτης

Παράλληλα, το πλιγούρι προτείνεται και σε διαβητικούς ασθενείς, διότι είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, αλλά έχει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια από άλλες πηγές υδατανθράκων (π.χ. πατάτες).  Αρκεί να μην μαγειρευτεί για πολύ ώρα. Το γεγονός ότι το πλιγούρι μπορεί να προστεθεί σε πολλές συνταγές αλλά και να συνοδέψει σχεδόν όλες τις πρωτεϊνικές πηγές του πιάτου μας, δίνει στο διαβητικό ασθενή μια ποικιλία στη γεύση και στο πιάτο του.

Πλιγούρι και βιταμίνες

Η θρεπτική αξία του πλιγουριού ενισχύεται λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Η έλλειψή των βιταμινών αυτών προκαλεί μεταξύ άλλων, κούραση, ατονία και κεφαλαλγίες. Επιπλέον αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, άρα και του εγκεφάλου και έτσι τροφές που είναι πλούσιες στις βιταμίνες αυτές είναι σημαντικό να εντάσσονται συστηματικά στο πιάτο μας. Πολλές μελέτες τελευταία μάλιστα, έχουν ενισχύσει το σημαντικό ρόλο τους στην μνήμη και μάλιστα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας

Πλιγούρι και μέταλλα

Το πλιγούρι επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο, σελήνιο και μαγνήσιο. Η έλλειψη καλίου συνδέεται με καρδιακή αρρυθμία και αυτό γιατί το κάλιο βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο φώσφορος αφετέρου συμμετέχει στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, στην διατήρηση και δημιουργία των οστών, καθώς και στην καλή λειτουργία της όρασης. Το σελήνιο προασπίζει τον οργανισμό με την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, γι’ αυτό είναι σημαντικό τροφές που είναι πηγές του να έχουν συχνά θέση στο πιάτο μας. Και τέλος το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό του πλιγουριού, καθώς αφενός η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την σωματική κούραση και τις μυϊκές κράμπες, αφετέρου επηρεάζει θετικά την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πλιγούρι και συνταγές

Χρησιμοποιείται τόσο σε αλμυρές, όσο και σε γλυκές παρασκευές. Προστίθεται ωραιότατα στις σαλάτες, με πιο γνωστή τη σαλάτα ταμπουλέ. Μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι στο πιλάφι, στις σούπες, να προστεθεί ως γέμιση στα γεμιστά και όπου αλλού θα προσθέταμε ρύζι. Για έξτρα γεύση προσθέστε μυρωδικά, σταφύδες και φρέσκα λαχανικά. Μη μαγειρέψετε πολύ ώρα το πλιγούρι, γιατί ένας μέρος της γεύσης του αλλοιώνεται.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jamel N, Hajri S, Jenkins DJ, Bousnina S, Naggati K, Jedidi H, Boukhris R, Bennaceur B. (1990), Comparative effects of couscous and pasta on glycemia in normal subjects and type I diabetics., Diabete Metab. Jan-Feb;16(1): 37-41

USDA, United States Department of Agriculture Agricultural Research Service website, National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 slightly revised May, 2016:  https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6362

  • Ηλιάνα Ηλιοπούλου
    Ηλιάνα Ηλιοπούλου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Ηλιοπούλου Ηλιάνα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην κλινική διαιτολογία. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο δικό της γραφείο στο Περιστέρι παρέχοντας διατροφική υποστήριξη σε υγιείς αλλά και σε ασθενείς, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε διάφορες δράσεις ως συνεργάτης του Mednutrition.