Λεξικό Διατροφής

Γλυκόριζα

29 Μαρτίου 2016
7269 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γλυκόριζα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γλυκόριζα είναι ένας θάμνος που φτάνει σε ύψος περίπου το 1 μέτρο, ενώ οι ρίζες του φτάνουν τα 1-2 μέτρα. Έχουν αναφερθεί ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού από τα χρόνια της αρχαιότητας και μέχρι σήμερα. Οι ρίζες του φυτού χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ένα από τα κύρια συστατικά της γλυκόριζας είναι η γλυκυριζίνη, στην οποία οφείλεται η γλυκιά της γεύση - το συστατικό αυτό είναι 50-60 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.

Η γλυκυριζίνη φαίνεται ότι έχει αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Επίσης, ορισμένα συστατικά του φυτού έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν τη παραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό (της ορμόνης που εκκρίνεται στο αίμα όταν αγχωνόμαστε), με αποτέλεσμα το φυτό να δρα ως χαλαρωτικό και ηρεμιστικό. Μερικές από τις βασικές θεραπευτικές ιδιότητες της γλυκόριζας είναι η ανακούφιση από το βήχα, η θεραπεία του πεπτικού έλκους και η προστασία του βλεννογόνου του στομάχου από τη λήψη φαρμάκων. Τέλος, η γλυκόριζα φαίνεται να μιμείται τη δράση της κανέλας όταν βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Φυσικά, η γλυκόριζα δεν θα πρέπει να καταναλώνεται ανεξέλεγκτα και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, οιδήματα και υποκαλιαιμία. Δεν θα πρέπει επίσης να καταναλώνεται από γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης, υπερτασικούς και νεφροπαθείς.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.