744
Κουζίνα

Αποθηκεύοντας τρόφιμα στο ψυγείο

24 Ιανουαρίου 2012

Αυτή η μεγάλη ανακάλυψη, το ψυγείο (και μαζί του ο καταψύκτης) η αλήθεια είναι πως έχει λύσει πολλά προβλήματα των νοικοκυριών. Ωστόσο, η συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο δεν παρατείνεται επ’ αοριστον. Βεβαιωθείτε ότι θα πετάξετε τα τρόφιμα μετά το τέλος της συνιστώμενης χρονικής περιόδου συντήρησης, είτε τα σημάδια αλλοίωσής τους είναι εμφανή (μούχλα, χρωματικές αλλοιώσεις, ξίνισμα κ.τ.λ.) είτε όχι.

Πόσο διατηρούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο ή την κατάψυξη:

Φρέσκο κρέας/ψάρι

  • Κιμάς μοσχαρίσιος Ψυγειο: 1-2 ημέρες Κατάψυξη: 3-4 μήνες
  • Μπριζόλες  Ψυγείο: 3-5 ημέρες Κατάψυξη: 6-12 μήνες
  • Χοιρινά παϊδάκια Ψυγείο: 3-5 ημέρες Κατάψυξη: 4-6 μήνες
  • Τεμαχισμένο χοιρινό  Ψυγείο: 1-2 ημέρες  Κατάψυξη: 3-4 μήνες
  • Κιμάς χοιρινός  Ψυγείο: 1-2 ημέρες Κατάψυξη: 4-6 μήνες
  • Άπαχο ψάρι (γλώσσα, μπακαλίαρος, βακαλάος, κ.α.) Ψυγείο:1-2 ημέρες Κατάψυξη: εως 6 μήνες
  • Λιπαρό ψάρι (πέρκα, σολομός, κ.α.) Ψυγείο: 1-2 ημέρες Κατάψυξη: 2-3 μήνες
  • Ολόκληρο κοτόπουλο Ψυγείο: 1-2 ημέρες Κατάψυξη: 12 μήνες
  • Μέρη κοτόπουλο Ψυγείο: 1-2 ημέρες Κατάψυξη: 9 μήνες
  • Συκωτάκια κοτόπουλο Ψυγείο: 1-2 ημέρες Κατάψυξη: 3-4 μήνες

Επεξεργασμένα κρέατα

  • Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, κ.α.) Ψυγείο: 3-5 ημέρες Κατάψυξη: 1-2 μήνες
  • Λουκάνικα  Ψυγείο: 1-2 ημέρες Κατάψυξη: 1-2 μήνες

Γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Γάλα  Ψυγείο: 5 ημέρες Κατάψυξη: 1 μήνα
  • Τυρί (Ελβετικό, μαλακό, με τρύπες, επεξεργασμένο) Ψυγείο: 3-4 ημέρες 
  • Παγωτό, παγωμένο γάλα  Κατάψυξη: 2-4 μήνες

Ωμά αβγά (με κέλυφος) Ψυγείο: 3 βδομάδες
Καλά βρασμένα αβγά  Ψυγείο: 1 βδομάδα

 

  • Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

×
×