Λεξικό Διατροφής

Φαινόλες

21 Ιανουαρίου 2016
15276 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Φαινόλες

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι φαινόλες αποτελούν μία μεγάλη ομάδα χημικών ενώσεων οι οποίες είναι αρκετά διαδεδομένες στη φύση σε ελεύθερη κατάσταση ή σε μορφή ενώσεων, με περισσότερο ή λιγότερο πολύπλοκη δομή.

Διάφορες ομάδες φαινολών απαντώνται συχνά και σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Η μεσογειακή διατροφή είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικές ενώσεις. Μερικές τροφές πλούσιες σε φαινόλες είναι τα φρούτα (σταφύλια, κεράσια, δαμάσκηνα, μήλα κ.λπ.), η τομάτα, το τσάι, ο καφές, το μπρόκολο, η πατάτα, το κόκκινο κρασί, το ελαιόλαδο και η σόγια. Οι φαινόλες που βρίσκονται στα τρόφιμα έχει φανεί ότι έχουν σημαντικές βιολογικές ιδιότητες, με σημαντικότερη την αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Άλλες βιολογικές ιδιότητές τους είναι οι αντιφλεγμονώδεις και οι θρομβολυτικές δράσεις τους.

Οι φαινόλες, από χημικής άποψης, είναι οι οργανικές αρωματικές ενώσεις οι οποίες περιέχουν τουλάχιστον έναν βενζολικό δακτύλιο. Με αυτή τη δομή μπορεί να ακούσετε ακόμη ότι υπάρχουν για παράδειγμα, και στα φύλλα των ανθών και στους κορμούς πολλών φυτών όπως στους καρπούς τους που τρώμε αλλά και σε μερικούς ορυκτούς άνθρακες, στην πίσσα ή ακόμη και το πετρέλαιο.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.