Λεξικό Διατροφής

Ιώδιο Ι

30 Απριλίου 2007
6459 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
trofes me iwdio thalassina

Το ιώδιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρησιμοποιείται κυρίως για την δράση των ορμονών του θυρεοειδούς θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Είναι διαθέσιμο σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα και σε συμπληρώματα μετάλλων. Τα διαιτητικά συμπληρώματα συνήθως παρέχουν το 50 – 100% του RDA.

Διαιτητικές πηγές Ιωδίου

Ποσότητα τροφίμου Ιώδιο (μg)
Γάλα και γαλακτοκομική προϊόντα
Ένα ποτήρι (280 ml) γάλα πλήρες, ημίπαχο ή άπαχο 45
Γιαούρτι (150gr) 90
Tυρί (50gr) 25
Ψάρια
Μπακαλιάρος, μαγειρεμένος (150gr) 150
Κολιός, μαγειρεμένος (150gr) 300

Πώς μεταβολίζεται το Ιώδιο;

Το ανόργανο ιώδιο απορροφάται δραστικά και αποτελεσματικά. Το οργανικά δεσμευμένο ιώδιο απορροφάται σε μικρότερο βαθμό. Το ιώδιο μεταφέρεται στον θυρεοειδή αδένα για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και σε μικρότερο ποσοστό στους σιελογόνους και γαστρικούς αδένες. Η απέκκριση του ανόργανου ιωδίου επιτελείται κυρίως μέσω των ούρων. Ένα μέρος αποβάλλεται και από τα κόπρανα. Επίσης, το ιώδιο εκκρίνεται και στο μητρικό γάλα. Η ανεπάρκεια σε ιώδιο οδηγεί σε βρογχοκήλη και υποθυρεοειδισμό.

Ποιες είναι οι ανάγκες σε Ιώδιο;

Διαιτητικές ημερήσιες προσλήψεις για το ιώδιο (μg/ημέρα)
Ηλικία UK USA WHO Άσφαλής Πρόσληψη
0-3 μηνών 50 110 50
4-6 μηνών 60 110 50
7-12 μηνών 60 130 50
1-3 ετών 70 90 90
4-6 ετών 100 - 90
4-8 ετών - 90 -
7-10 ετών 110 - 120
9-13 ετών - 120 -
14-18 ευών - 150 -
Άνδρες και γυναίκες
11-14 ετών 130 - 150
15-18 ετών 140 - 150
19-50+ 140 150 200
Εγκυμοσύνη * 220 200
Θηλασμός * 290 200

*Δεν υπάρχει προσαύξηση

Ποιες οι Χρήσεις του;

Συμπληρώματα ιωδίου ίσως είναι απαραίτητα σε χορτοφάγους που δεν καταναλώνουν καθόλου γαλακτοκομικά. Η πρόσληψη αυτών των ατόμων σε ιώδιο είναι πολύ χαμηλότερη από τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις (RDA). Επίσης χαμηλή πρόσληψη ιωδίου έχουν και οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Δόσεις υψηλότερες από το RDA δεν θα πρέπει να λαμβάνονται καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς του νεογνού.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Υψηλή πρόσληψη σε ιώδιο ίσως επιφέρει υπερθυρεοειδισμό (ιδίως σε άτομα άνω των 40 ετών) και τοξική οζώδη βρογχοκήλη, ή υπερθυρεοειδισμό σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο. Ακόμα, υπάρχει κίνδυνος για υπερκαλιαιμία με παρατεταμένη λήψη υψηλών δόσεων. Η τοξικότητα είναι σπάνια σε δόσεις κάτω των 5000 μg την ημέρα και περισσότερο σπάνια σε δόσεις κάτω των 1000 μg την ημέρα.

Έχουν αναφερθεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας, όπως πονοκέφαλος, εξανθήματα, πρήξιμο χειλών, λαιμού και γλώσσας καθώς και αρθραλγία. Αλληλεπιδρά με αντιθυρεοειδικά φάρμακα απορυθμίζοντας την λειτουργία του θυρεοειδούς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Anees, M., Anis, R.A., Yousaf, S., Murtaza, I., Sultan, A., Arslan, M. and Shahab, M., 2015. Effect of maternal iodine supplementation on thyroid function and birth outcome in goiter endemic areas. Current medical research and opinion31(4), pp.667-674.

Backer, H. and Hollowell, J., 2000. Use of iodine for water disinfection: iodine toxicity and maximum recommended dose. Environmental Health Perspectives108(8), pp.679-684.

Dreger, S., Pfinder, M., Christianson, L., Lhachimi, S.K. and Zeeb, H., 2015. The effects of iodine blocking following nuclear accidents on thyroid cancer, hypothyroidism, and benign thyroid nodules: design of a systematic review. Systematic reviews4(1), p.126.

Leung, A.M. and Braverman, L.E., 2014. Consequences of excess iodine. Nature Reviews Endocrinology10(3), pp.136-142.

Monahan, M., Boelaert, K., Jolly, K., Chan, S., Barton, P. and Roberts, T.E., 2015. Costs and benefits of iodine supplementation for pregnant women in a mildly to moderately iodine-deficient population: a modelling analysis. The Lancet Diabetes & Endocrinology3(9), pp.715-722.

  • Γεωργία Ίσαρη
    Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».

  • Χριστίνα Φοντόρ
    Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.