Λεξικό Διατροφής

Κολίτιδα

της Δέσποινας Γκακνή
19 Ιουλίου 2017
9708 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika me ponous apo elkwdh koilitida

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ως κολίτιδα ή σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ορίζεται η φλεγμονή του παχέος εντέρου και σχετίζεται με την κινητικότητά του. Η λειτουργία του εντέρου διαταράσσεται με αποτέλεσμα πότε να συσπάται έντονα προκαλώντας διάρροια και πότε να αδρανεί προκαλώντας δυσκοιλιότητα. Τα αίτια εμφάνισής της παραμένουν άγνωστα, φαίνεται ωστόσο ότι το stress μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση, την υποτροπή ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων της.

Πόσο συχνή πάθηση είναι;

Η κολίτιδα αποτελεί την πιο συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου το 10-15% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ είναι συχνότερη στις ηλικίες 30-65 ετών. Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι περίπου η ίδια και στα δύο φύλλα τείνοντας να είναι λίγο αυξημένη στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η κολίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με πολλαπλά συμπτώματα. Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά είναι:

  • Κοιλιακός πόνος: ο πόνος στην κοιλιά ποικίλει από άτομο σε άτομο ως προς την ένταση και τον εντοπισμό του. Συνήθως είναι χρόνιος και παρατηρούνται περίοδοι υφέσεων και εξάρσεων. Συχνά εκδηλώνεται ή επιδεινώνεται με τα γεύματα και υποχωρεί μετά την κένωση και την αποβολή αερίων. Ο κοιλιακός πόνος συνήθως συνοδεύει εναλλαγές στη συχνότητα των κενώσεων και τη σύσταση των κοπράνων.
  • Διαταραχές των κενώσεων: οι διαταραχές των κενώσεων αφορούν στη συχνότητα, στη σύσταση των κοπράνων καθώς και στη διαδικασία της κένωσης (αίσθημα επείγουσας ανάγκης για κένωση ή αίσθημα ατελούς κένωσης). Έτσι τα άτομα με κολίτιδα μπορεί αν εμφανίζουν δυσκοιλιότητα, διάρροια ή συχνές εναλλαγές των δύο αυτών καταστάσεων.
  • Μετεωρισμός ή φούσκωμα: επίσης ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κολίτιδας είναι ο μετεωρισμός, το πρήξιμο και η εμφανής διάταση της κοιλιάς χωρίς να συνοδεύεται από κάποιο γεύμα.

Τι περιλαμβάνει η διάγνωση και θεραπεία της κολίτιδας;

Τη διάγνωση της κολίτιδας κάνει ένας γαστρεντερολόγος, χωρίς να υπάρχει κάποια ειδική εξέταση. Τις περισσότερες φορές η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Η θεραπεία της κολίτιδας έγκειται κυρίως στην αντιμετώπιση του κυρίαρχου συμπτώματος. Έτσι, συστήνεται διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χρήση καθαρτικών για την αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, χρήση αντιδιαρροϊκών για την αντιμετώπιση της διάρροιας και αντισπασμωδικά για τον πόνο και τη δυσφορία στην κοιλιά. Επίσης η άσκηση και η μείωση του άγχους συμβάλλουν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της κολίτιδας.

Με ποιες νόσους συγχέεται συχνά η κολίτιδα;

Υπάρχουν αρκετές κλινικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος οι οποίες αναφέρονται συχνά λανθασμένα και ως κολίτιδα. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και να ξεκαθαρίσουμε ότι ως απλή κολίτιδα μπορούμε να αναφερόμαστε μόνο σε μία κλινική κατάσταση με συγκεκριμένη συμπτωματολογία και να μην τη συγχέουμε με άλλες παθήσεις όπως την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.