Λεξικό Διατροφής

Black Angus

14 Απριλίου 2022
99795 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
black angus

Photo Source: www.canva.com

Τα χαρακτηριστικά της ράτσας Black Angus

Η ράτσα Aberdeen Angus, ή σκέτο Angus, αποτελείται από βοοειδή μικρού μεγέθους, με προέλευση από τη βορειοανατολική Σκωτία, και πιο ειδικά, περιοχές όπως το Aberdeen, το Banff, το Kincardine και το Angus. Έγιναν δημοφιλή σε όλη τη Σκωτία στα μέσα του 20ου αιώνα. Η φυλή έχει επίσης εξαχθεί σε πολλές χώρες του αγγλόφωνου κόσμου, με μεγάλη εκπροσώπηση στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τρίχωμα των βοοειδών Angus είναι συνήθως συμπαγές μαύρο ή κόκκινο (Black Angus και Red Angus), κι άλλο ένα εμφανισιακό τους χαρακτηριστικό είναι η απουσία κεράτων. Λόγω των χαλεπών συνθηκών του Σκωτσέζικου χειμώνα, τα βοοειδή Angus είναι πολύ ανθεκτικά και σκληραγωγημένα. Οι αγελάδες είναι μακρόβιες και μπορούν να παράγουν μοσχάρια έως 12-14 ετών. Συνήθως ζυγίζουν περίπου 550 κιλά, ενώ οι ταύροι 850 κιλά.

Η κύρια χρήση τους για την ανθρώπινη εκμετάλλευση είναι η παραγωγή και κατανάλωση του κρέατός τους. Δεύτερον, τα βοοειδή Angus χρησιμοποιούνται ευρέως στη διασταύρωση για τη βελτίωση της ποιότητας του σφαγίου και της ικανότητας αρμέγματος των θηλυκών.

Διαβάστε επίσης: Κόκκινο κρέας: And the winner is...

Πως διαφοροποιείται από το κλασικό μοσχαρίσιο κρέας;

Το κρέας του Black Angus ξεχωρίζει από το κρέας των άλλων βοοειδών λόγω της μαρμάρινης εικόνας του. Το συγκεκριμένο κρέας διατρέχουν λεπτά ανοιχτόχρωμα ποτάμια από λιπαρό ιστό που δίνουν στο κρέας την εμφάνιση μαρμάρινης πλάκας, αλλά ταυτόχρονα του δίνουν μια ξεχωριστή νοστιμιά και τρυφερότητα στο μαγείρεμα. Η σάρκα είναι πιο σκούρη συνολικά από το κοινό βόειο κρέας. Είναι έως και 10-15% ακριβότερο από το κοινό μοσχαρίσιο κρέας.

Ποιά η διατροφική του αξία;

Το βόειο κρέας Black Angus έχει γίνει ευρέως γνωστό για τη πλούσια γεύση του. Το τόσο διάχυτο μαρμάρωμα της σάρκας τους, δηλαδή η ομοιόμορφη κατανομή του ενδομυϊκού λίπους κάνει το κρέας να είναι νοστιμότερο, καθώς ενώ το λίπος λιώνει μέσα στους μύες, προσθέτει νοστιμιά, και εντείνει τη γεύση του, και προσφέρει τρυφερή και ζουμερή υφή.

Μέσω του μαρμαρώματος του ψαχνού, το κρέας διατηρείται ζουμερό κατά το μαγείρεμα, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Δεν θέλει πολύ ώρα ψήσιμο - περίπου 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά αρκούν. Το μαρμάρωμα θεωρείται κριτήριο γαστρονομικής υπεροχής στα κρέατα, άρα το κρέας της φυλής Angus ανήκει στην Prime κατηγορία.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το θρεπτικό του προφίλ στα 100 γρ.:

Ενέργεια 161 kcal
Λίπος 8.1 g

Κορεσμένο Λίπος

3.9 g
Νάτριο 67 mg
Υδατάνθρακες 0
Πρωτεΐνη 18.8 g
Σίδηρος 2.4 mg

Όπως βλέπουμε, το περιεχόμενο σε λιπαρά και θερμίδες είναι υψηλό, αλλά το κρέας αυτό είναι ταυτόχρονα και αρκετά θρεπτικό από την άποψη πρωτεΐνης, σιδήρου, κι επίσης σύμφωνα με έρευνες έχει και ένα καλό ποσοστό πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών, Φυσικά, όσα άτομα προσέχουν τη διατροφή τους και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος της μερίδας του κρέατος αυτού, μιας και και δεν είναι εφικτό να αφαιρεθεί το ορατό λίπος.

Τί πρέπει να προσέξετε;

Η ετικέτα “Angus beef” στα κρέατα του εμπορίου αναφέρεται απλώς στο όνομα της φυλής βοοειδών, όμως δεν αποτελεί πάντα εγγύηση για την ποιότητα του κρέατος. Δυστυχώς, η μεγάλη δημοφιλία της γεύσης αυτού του κρέατος σε χώρες όπως οι ΗΠΑ οδήγησε σε εκμετάλλευση του ονόματος, με αποτέλεσμα να πωλείται ως black angus βοδινό κρέας το οποίο δεν αντιστοιχεί στη ράτσα, με σκοπό την αισχροκέρδεια. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970, το κρέας κρινόταν μόνο από την εμφάνιση και το χρώμα, και έτσι οτιδήποτε ήταν λίγο μαύρο το ονόμαζαν Black Angus.

Έτσι, από το 1978 καθιερώθηκε το πρότυπο Certified Angus Beef (CAB) το οποίο θεσμοθετεί τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει το κρέας για να πιστοποιηθεί ως Black Angus. Εμείς ως καταναλωτές, αυτό που χρειάζεται να ελέγχουμε στην αγορά, πλέον και στην Ελλάδα, όπου εισάγεται, είναι να υπάρχει όχι απλά ο χαρακτηρισμός black angus, αλλά η πιστοποίηση “certified angus beef”.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Wild, D., 2019. Aberdeen Angus set to be UK's most popular beef breed. FarmingUK News. Available at: https://www.farminguk.com/news/aberdeen-angus-set-to-be-uk-s-most-popular-beef-breed_53333.html [Accessed April 12, 2022].

Anon, Native Aberdeen angus. Rare Breeds Survival Trust. Available at: https://www.rbst.org.uk/native-aberdeen-angus2 [Accessed April 12, 2022].

A.cattle, Breeds of cattle Angus Cattle - CATTLE TODAY. Available at: https://web.archive.org/web/20061017084329/http://cattle-today.com/angus.htm [Accessed April 12, 2022].

Eat This Much, I., Eat this much, your personal diet assistant. Eat This Much. Available at: https://www.eatthismuch.com/food/nutrition/black-angus-beef,1725961/ [Accessed April 12, 2022].