Λεξικό Διατροφής

Ξανθίνες

30 Νοεμβρίου 2016
6819 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ξανθίνες

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ονομάζεται μια ομάδα αλκαλοειδών ενώσεων που αποτελούν παράγωγα της ξανθίνης, με πιο γνωστά την καφεΐνη, τη θεοφυλλίνη και τη θεοβρωμίνη. Οι ξανθίνες εντοπίζονται σε πολλά φυτικά συστατικά, με πιο κοινά τον καφέ, το κακάο καθώς και το τσάι.

Η ξανθίνη αποτελεί μια χημική ένωση που μπορεί και παράγεται και στον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα στο ήπαρ κατά τη διάσπαση των πουρίνων. Από αυτή τη διαδικασία, σχηματίζεται σταδιακά και το ουρικό οξύ που ενδεχομένως έχετε ακούσει σε κάποιες εξετάσεις ούρων, μιας και αποβάλλεται στη συνέχεια μέσω των νεφρών και των ούρων.

Οι κύριες δράσεις των παράγωγων της ξανθίνης είναι:

  1. Διεγερτική επίδραση στο νευρικό σύστημα
  2. Αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του καρδιακού παλμού
  3. Αύξηση έκκρισης οξέων και πεψίνης (ορμόνη υπεύθυνη για την πέψη) στο γαστρεντερικό σωλήνα
  4. Βρογχοδιασταλτική δράση.

Χάρη στις παραπάνω ιδιότητες, στη φαρμακοβιομηχανία έχουν ευρέως χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, άσθματος καθώς και την ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.