Λεξικό Διατροφής

Φερριτίνη

28 Ιανουαρίου 2016
24561 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Φερριτίνη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η φερριτίνη είναι μία πρωτεΐνη, που βρίσκεται σε όλους σχεδόν τους ζωντανούς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των φυκιών, των βακτηρίων, των ανωτέρων φυτών, των ζώων και φυσικά των ανθρώπων. Στο ανθρώπινο σώμα, η φερριτίνη βρίσκεται μέσα στα κύτταρα και αποτελεί τη βασική πρωτεΐνη με την οποία το ανθρώπινο σώμα αποθηκεύει τον σίδηρο και τον απελευθερώνει με ελεγχόμενο τρόπο ανάλογα τις ανάγκες του οργανισμού.

Τι μας δείχνουν τα επίπεδα φερριτίνης;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδα της φερριτίνης στο αίμα αντικατοπτρίζουν τα ολικά αποθέματα σιδήρου στο σώμα. Ο σίδηρος αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, η περίσσειά του όμως είναι επιβλαβής, καθώς μετέχει σε χημικές αντιδράσεις που παράγουν ελεύθερες ρίζες. Για τον λόγο αυτό, ο σίδηρος αποθηκεύεται στους ιστούς με τη μορφή σύμπλοκων πρωτεϊνών όπως η φερριτίνη. Τα υψηλά επίπεδα φερριτίνης μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονώδεις διαταραχές, συχνές μεταγγίσεις αίματος ή αιμοχρωμάτωση (γενετική διαταραχή).

Αντιθέτως, οι χαμηλές τιμές φερριτίνης μπορεί να οφείλονται σε εντερικές διαταραχές που δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του σιδήρου, σε αναιμία, σε αιμορραγίες του πεπτικού και στην έμμηνο ρύση στις γυναίκες.

Ποιες οι φυσιολογικές τιμές;

Οι φυσιολογικές τιμές της φερριτίνης στους άνδρες είναι 12-300ng/mLενώ στις γυναίκες 12-150ng/mL.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.