Λεξικό Διατροφής

Βιοηλεκτρική Εμπέδηση (Λιπομέτρηση)

10 Νοεμβρίου 2016
49815 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
topothethsh patch se gynaikeio xeri

Photo source: www.canva.com

Αποτελεί μια μέθοδο ανάλυσης της σύστασης σώματος (ΒΙΑ) η οποία βασίζεται στην αντίσταση (εμπέδηση) των διαφόρων ιστών (π.χ. μυικός, λιπώδης κ.λπ.) στο ηλεκτρικό εναλλασσόμενο ρεύμα. Μέσω αυτής της μεθόδου μπορεί να προσδιοριστεί και να αξιολογηθεί έμμεσα το ποσοστό σωματικού λίπους, η σύσταση του σώματος σε νερό καθώς και να γίνει μια εκτίμηση της ξηρής μάζας σώματος (μυϊκός ιστός).

Διαβάστε και τον αναλυτικό άρθρο-οδηγό μου για τη Λιπομέτρηση

Βασίζεται στην αρχή της αγωγιμότητας

Το ανθρώπινο σώμα απαρτίζεται από τη λιπώδη και την άλιπη μάζα σώματος. Η άλιπη μάζα σώματος περιέχει σε μεγάλο ποσοστό νερό, αγώγιμο στοιχείο, σε σχέση με το σωματικό λίπος που είναι σχετικά άνυδρο. Καθώς κάθε ιστός παρουσιάζει διαφορετική αντίσταση στη διέλευση του ρεύματος (το λίπος παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση εξαιτίας της χαμηλής σύστασής του σε νερό), μπορεί και γίνεται μια εκτίμηση της σύστασης του σώματος βασιζόμενη σε προγνωστικές εξισώσεις. Στη βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές εξισώσεις για την εκτίμηση της σύστασης σώματος οι οποίες διαφοροποιούνται με βάση τη φυλή, φύλο, την ηλικία, το βάρος, το ύψος ή/και την αθλητική κατάσταση του ατόμου

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάλυση

Παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης της σύστασης σώματος μέσω ΒΙΑ είναι:

  • Φύλο
  • Φυλή
  • Ηλικία
  • Κατάσταση ενυδάτωσης (οίδημα, ασκίτης, κατακράτηση υγρών, αφυδάτωση)
  • Παχυσαρκία
  • Σοβαρή δυσθρεψία
  • Νευρολογικές διαταραχές

Μηχανήματα βιοηλεκτρικής εμπέδησης

Η μέτρηση της βιοηλεκτρικής εμπέδησης γίνεται πρακτικά με τη χρήση κατάλληλων μηχανημάτων τα οποία μπορούν και μετρούν τη βιοηλεκτρική αντίσταση σε ολόκληρο το σώμα ή τμηματικά. Στο εμπόριο υπάρχουν συσκευές με μία (50kHz) ή περισσότερες συχνότητες ρεύματος, γεγονός που διαφοροποιεί την ποιότητα αλλά και τη λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων της μέτρησης. Συνήθως διαθέτουν μεταλλικές επιφάνειες για απευθείας επαφή ή ηλεκτρόδια που ακουμπούν το σώμα με ειδικά αυτοκόλλητα στα χέρια ή/και τα πόδια. Για λόγους ασφαλείας, την μέτρηση αυτή δεν μπορούν να κάνουν όσοι φέρουν βηματοδότη στην καρδιά καθώς και εγκυμονούσες. Επιπλέον, αποφεύγεται η μέτρηση σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και άλλες παθολογικές καταστάσεις, υπεύθυνες για κατακράτηση ή απώλεια υγρών.

Προϋποθέσεις για μια Σωστή μέτρηση βιοηλεκτρικής εμπέδησης

Η τήρηση του πρωτοκόλλου των μετρήσεων σύστασης σώματος είναι πολύ σημαντική. Για να είναι σωστά τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης, όπως και με τις περισσότερες εξετάσεις (π.χ. αίματος), είναι σημαντικό να ικανοποιούνται οι παρακάτω συνθήκες:

  • Να βρίσκεσαι σε στάδιο νηστείας (αποχή από φαγητό και υγρά) για 4 ώρες πριν τη μέτρηση. Αν πιείς ένα ποτήρι νερό ή φας ένα φρούτο, δεν θα επηρεάσει τη μέτρηση.
  • Να απέχεις από εξαντλητική άσκηση τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μέτρηση
  • Να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ και καφεΐνη 24 ώρες πριν από τη μέτρηση, μπορείς να πιείς ντεκαφεινέ.
  • Αν είσαι σε έμμηνο ρύση θα πρέπει να αποφύγεις τη μέτρηση λίγες ημέρες (2-3) πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kyle, U.G., Bosaeus, I., De Lorenzo, A.D., Deurenberg, P., Elia, M., Gómez, J.M., Heitmann, B.L., Kent-Smith, L., Melchior, J.C., Pirlich, M. and Scharfetter, H., 2004. Bioelectrical impedance analysis—part I: review of principles and methods. Clinical nutrition23(5), pp.1226-1243.

Bosy-Westphal, A., Schautz, B., Later, W., Kehayias, J.J., Gallagher, D. and Müller, M.J., 2013. What makes a BIA equation unique? Validity of eight-electrode multifrequency BIA to estimate body composition in a healthy adult population. European journal of clinical nutrition67(S1), p.S14.

Müller, M.J., Braun, W., Pourhassan, M., Geisler, C. and Bosy-Westphal, A., 2016. Application of standards and models in body composition analysis. Proceedings of the Nutrition Society75(2), pp.181-187.

Slinde, F. and Rossander-Hulthén, L., 2001. Bioelectrical impedance: effect of 3 identical meals on diurnal impedance variation and calculation of body composition. The American journal of clinical nutrition74(4), pp.474-478.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.