Δίαιτα

Όχι άλλες δίαιτες

της Παρασκευής Κουστουράκη
04 Ιουλίου 2010
12600 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika mezoures

Δίαιτα, δίαιτα, δίαιτα....Παντού ακούς να μιλάνε για δίαιτες. Όπου και εάν βρεθείς, ειδικότερα εάν στην παρέα κυριαρχούν οι γυναίκες, όλο και κάπου θα ακουστεί αυτή η λέξη. Κάποιος γνωστός ή φίλος θα βρίσκεται σε δίαιτα αλλά ακόμα και εάν αυτό δε συμβαίνει, αρκεί να ανοίξεις για λίγο την τηλεόραση. Σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό θα σχολιάζεται ο μαγικός τρόπος με τον οποίο “η τάδε” έχασε βάρος.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι πως αισθάνονται άνθρωποι που βρίσκονται σε δίαιτα. Δε μπορούν ούτε για μια στιγμή να ξεχαστούν. Όπου και να γυρίσουν το κεφάλι τους κάποια συζήτηση θα πέσει στην αντίληψή τους που να σχετίζεται με δίαιτα. Ανακουφίζονται άραγε που δεν είναι μόνοι στην προσπάθειά τους ή τρελαίνονται κάθε φορά που ακούνε την ίδια λέξη;

Ειδικά αυτή την περίοδο, που ο καιρός έχει βελτιωθεί και όλοι ετοιμάζονται για τις διακοπές, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Ξαφνικά εμφανίζονται δίαιτες από το πουθενά, δίαιτες χωρίς καμία επιστημονική εγκυρότητα, δίαιτες αστραπή, δίαιτες της τελευταίας στιγμής που υπόσχονται μαγικά.

Συνεχώς, όλοι ασχολούνται με δίαιτες και το αποτέλεσμα πάντα το ίδιο, νέες προτάσεις για την «πιο αποτελεσματική» δίαιτα. Τα κιλά συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και καμία δίαιτα τελικά δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο διαφημιζόταν. Λίγα κιλά χάνονται παροδικά και μετά; Ξανά από την αρχή. Τόση στέρηση λοιπόν, χαμένη;

Συνέπειες στέρησης 

Όσο παράξενο και αν φαίνεται, τα αποτελέσματα στο οποία οδηγεί η στέρηση μόνο ευχάριστα και επιθυμητά δεν είναι. Πέρα από το γεγονός της γρήγορης επαναπρόσληψης του χαμένου βάρους, τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της προσπάθειας είναι από μόνα τους εξαντλητικά.

Κούραση, ευερεθιστότητα, άγχος, θυμός, ζαλάδες, αδυναμία είναι μερικά μόνο από αυτά. Ακόμα όμως και εάν κάποιος, καταφέρει να προσπεράσει όλα αυτά τα σημάδια που στέλνει το σώμα του και επιτύχει το στόχο του, αξίζει τον κόπο; Η θεαματική απώλεια που συνήθως επιτυγχάνεται είναι κυρίως απώλεια νερού και μυϊκής μάζας και πολύ λιγότερο απώλεια λίπους.

Απώλεια νερού ή μυϊκή μάζας;

Αξίζει λοιπόν τον κόπο τόση στέρηση για να χαθεί νερό, ή μυϊκή μάζα; Μην ξεχνάτε ότι το νερό θα επαναπροσληφθεί άμεσα και η μυϊκή μάζα από τη στιγμή που χάνεται απαιτεί πάρα πολλή μεγάλη προσπάθεια για να επανακτηθεί. Επιπλέον, η μυϊκή μάζα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του μεταβολισμού και αυτό που συνήθως συμβαίνει όταν χαθεί είναι η αντικατάστασή της με λίπος.

Τελικό αποτέλεσμα η επαναπρόσληψη του σωματικού βάρους και μάλιστα με αλλοιωμένη σύσταση σώματος σε σχέση με παλιότερα, περισσότερο λίπος και λιγότερο νερό και μυϊκή μάζα. Αυτό ουσιαστικά εκτός από μείωση του μεταβολικού ρυθμού μας, σημαίνει αλλαγή στην όψη του σώματος: με το ίδιο σωματικό βάρος, το σώμα μας φαίνεται λιγότερο σφριγηλό και οι πόντοι μας έχουν αυξηθεί.

Ουσιαστικές διατροφικές αλλαγές 

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να πάψουμε να ασχολούμαστε με τις δίαιτες; Καιρός να ασχοληθούμε με αλλαγές, αλλαγές ουσιαστικές που θα οδηγήσουν αναμφισβήτητα στο ποθητό στόχο. Μία προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε αντιμετωπίζεται με πρόσκαιρα μέτρα όπως οι περισσότερες από τις δίαιτες που κατά καιρούς κυκλοφορούν.

Εστιάστε στις διατροφικές σας συνήθειες, εντοπίστε τα λάθη που συνήθως κάνετε και ξεκινήστε να τα διορθώνετε σταδιακά. Μόνο με αυτό το τρόπο το αποτέλεσμά σας μπορεί να έχει ποιότητα και διάρκεια.

Μεσογειακή Διατροφή

Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα αναμφισβήτητο διατροφικό πρότυπο αιώνες τώρα και η βοήθεια των επιστημόνων Διαιτολόγων - Διατροφολόγων είναι όπλα που πάντα έχετε στη διάθεσή σας σε αυτή σας την προσπάθεια.

Φυσική δραστηριότητα

Τέλος, μην παραμελείτε την αξία της φυσικής δραστηριότητας. Θα σας βοηθήσει εξαιρετικά το να τη συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας.

Παρασκευή Κουστουράκη
Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc