Λεξικό Διατροφής

Υπογοναδισμός

14 Ιουλίου 2016
7470 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Υπογοναδισμός

Photo source: www.bigstockphoto.com

Χαρακτηρίζεται ως η ανεπάρκεια παραγωγής των ανδρικών ή/και γυναικείων ορμονών από τους όρχεις και τις ωοθήκες αντίστοιχα. Η τεστοστερόνη είναι η κυριότερη ανδρική ορμόνη ενώ τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι γυναικείες ορμόνες.

Ο υπογοναδισμός μπορεί να υπάρχει κατά τη γέννηση ή να δημιουργηθεί αργότερα. Μπορεί να υπάρξει ο πρωτοπαθής και ο δευτεροπαθής υπογοναδισμός.

  • Στον πρωτοπαθή υπογοναδισμό οι όρχεις στον άνδρα δεν μπορούν να παράξουν τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης που χρειάζεται ο οργανισμός.
  • Στον δευτεροπαθή υπογοναδισμό το πρόβλημα ξεκινάει από τον υποθάλαμο ή την υπόφυση του εγκεφάλου. Κανονικά η γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο διεγείρει την παραγωγή της οωθηλακιοτρόπου από την υπόφυση, η οποία με την σειρά της θα μεταφέρει το μήνυμα στους όρχεις να παράξουν τεστοστερόνη. Στις μεθόδους θεραπείας συμπεριλαμβάνονται η χορήγηση τεστοστερόνης ή η ορμονική υποκατάσταση.

Συμπτώματα του υπογοναδισμού είναι η έλλειψη των ανδρικών γεννητικών οργάνων, η έλλειψη βάθους φωνής, η μειωμένη ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, η ανάπτυξη των ιστών του μαστού, η υπογονιμότητα, η στυτική δυσλειτουργία, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η μειωμένη σεξουαλική ορμή και οι εξάψεις.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.