Λεξικό Διατροφής

Υπογοναδισμός

της Έλενας Αλετράρη
14 Ιουλίου 2016
15507 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Υπογοναδισμός

Photo source: www.bigstockphoto.com

Χαρακτηρίζεται ως η ανεπάρκεια παραγωγής των ανδρικών ή/και γυναικείων ορμονών από τους όρχεις και τις ωοθήκες αντίστοιχα. Η τεστοστερόνη είναι η κυριότερη ανδρική ορμόνη ενώ τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι γυναικείες ορμόνες.

Ο υπογοναδισμός μπορεί να υπάρχει κατά τη γέννηση ή να δημιουργηθεί αργότερα. Μπορεί να υπάρξει ο πρωτοπαθής και ο δευτεροπαθής υπογοναδισμός.

  • Στον πρωτοπαθή υπογοναδισμό οι όρχεις στον άνδρα δεν μπορούν να παράξουν τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης που χρειάζεται ο οργανισμός.
  • Στον δευτεροπαθή υπογοναδισμό το πρόβλημα ξεκινάει από τον υποθάλαμο ή την υπόφυση του εγκεφάλου. Κανονικά η γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο διεγείρει την παραγωγή της οωθηλακιοτρόπου από την υπόφυση, η οποία με την σειρά της θα μεταφέρει το μήνυμα στους όρχεις να παράξουν τεστοστερόνη. Στις μεθόδους θεραπείας συμπεριλαμβάνονται η χορήγηση τεστοστερόνης ή η ορμονική υποκατάσταση.

Συμπτώματα του υπογοναδισμού είναι η έλλειψη των ανδρικών γεννητικών οργάνων, η έλλειψη βάθους φωνής, η μειωμένη ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, η ανάπτυξη των ιστών του μαστού, η υπογονιμότητα, η στυτική δυσλειτουργία, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η μειωμένη σεξουαλική ορμή και οι εξάψεις.

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων