Συστάσεις Διατροφής

Γιατί μας λείπουν βιταμίνες και μέταλλα;

της Κων/νας Αποστολοπούλου
29 Ιουλίου 2015
20943 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
vitamines kai metalla

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία ανήκουν στην κατηγορία των μικροθρεπτικών συστατικών. Παρόλο που τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα σε πολύ μικρές ποσότητες, πρόκειται για πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες, απαραίτητες για την καλή σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία. Για να είμαστε ευδιάθετοι και πραγματικά υγιείς, θα πρέπει να προσφέρουμε αυτές τις πολύτιμες ουσίες σε εμάς και στα παιδιά μας μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η ανεπαρκής πρόσληψή έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής

Στις μέρες μας, είναι συχνό φαινόμενο η ανεπαρκής πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, αφού ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τα βιαστικά και πρόχειρα γεύματα, το κάπνισμα, την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, τις συχνές εξαντλητικές δίαιτες που ακολουθούν πολλοί, στερούν πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία ο οργανισμός μας έχει ανάγκη, ώστε να λειτουργεί εύρυθμα.

Παθολογικές καταστάσεις

Εκτός από τον σύγχρονο τρόπο ζωής υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν σε έλλειψη των μικροθρεπτικών συστατικών, όπως κάποιες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη ή την ομαλή απορρόφηση των βιταμινών.

Περιβαλλονιτκοί πααράγοντες

Γνωρίζετε ότι οι σύγχρονες τεχνικές γεωργίας, η αλλαγή της σύστασης του εδάφους και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα των βιταμινών στα τρόφιμα; Για παράδειγμα, αν το χώμα όπου καλλιεργείται το φυτό έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, τότε και το φρούτο ή το λαχανικό που θα καταναλώσετε, θα έχει λιγότερες βιταμίνες.

Λανθασμένη μεταχείρηση τροφίμων

Επίσης, η λανθασμένη μεταχείριση των τροφίμων από τη στιγμή της αγοράς τους μέχρι και την ώρα της κατανάλωσής τους, δημιουργεί συνθήκες που συντελούν στην απώλεια των θρεπτικών τους συστατικών. Ακόμη και η καλύτερη νοικοκυρά μπορεί να κάνει κάποια λάθη στη κουζίνα που μπορεί να στερούν από την οικογένεια τις πολύτιμες αυτές θρεπτικές ουσίες.

Η φαρμακευτική αγωγή επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών;

Eχετε σκεφτεί ότι μπορεί να παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών; Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, η λήψη αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε ελλείψεις βιταμινών του συμπλέγματος Β και C. Ίσως σε τέτοιες περιπτώσεις, να χρειαστείτε τελικά κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα σύγχρονο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τον καταναλωτή, που θα απαντήσει βασικά σας ερωτήματα σχετικά με τις βιταμίνες.

Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου
Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.