Λεξικό Διατροφής

LDL- λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας

01 Σεπτεμβρίου 2015
16599 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
LDL- λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας

H λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) αποτελεί μία από τις βασικότερες λιποπρωτεΐνες του σώματος. Τα σωματίδια της LDL απαρτίζονται από λιπίδια και πρωτεΐνες και αποτελούν την κύρια μεταφορική οδό της χοληστερόλης στους περιφερικούς ιστούς.

Η σύνθεσή της γίνεται στο ήπαρ, ενώ η σύνδεσή της με τα περιφερικά κύτταρα του σώματος γίνεται με τη μεσολάβηση ενός κυτταρικού υποδοχέα της LDL. Διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων, οδηγεί σε πλεονάζοντα επίπεδα LDL, τα οποία εναποτίθενται στα τοιχώματα αρτηριών, όπου υφίστανται οξείδωση.

Αυξημένα επίπεδα LDL, αποτελούν παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και συμβάλλουν στην αθηροσκλήρωση. Λόγω της ισχυρής οξειδωτικής και αθηρογόνου δράσης της, έχει συνδεθεί με τον όρο "κακή χοληστερόλη". Συνήθη δευτεροπαθή αίτια αύξησης της LDL αποτελούν ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και ο υποθυρεοειδισμός, ενώ η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση αποτελεί βασικό σημείο ρύθμισης των επιπέδων της.

Ο στόχος στα επίπεδα της LDL καθορίζεται από το προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου που διατρέχει κάθε άτομο και είναι εξατομικευμένος.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.