Λεξικό Διατροφής

Λουίζα

20 Μαΐου 2020
32385 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
louiza

Photo source: Image by Eric Chen from Pixabay

Η Λουίζα είναι μικρός θάμνος που φτάνει σε ύψος το 1 ως 1,50 μέτρο και ως φυτό προέρχεται από τις βραχώδεις περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής. Παραδοσιακά, θεωρείται ότι καταπραΰνει το στομάχι και προσφέρει ευεξία, γι' αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως ως δυναμωτικό αφέψημα, μόνο του ή με άλλα βότανα. Σήμερα καλλιεργείται ευρέως σε όλο το κόσμο ως καλλωπιστικό, αρωματικό και θεραπευτικό φυτό κήπου, αλλά φυσικά δεν φυτρώνει μόνο του αλλού εκτός της Λατινικής Αμερικής. Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα φύλλα, οι ανθισμένες κορυφές και το αιθέριο έλαιό του.

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

Ηρεμιστικό/ Καταπραϋντικό

Αναφέρεται ότι καταπολεμά την αϋπνία. Παραδοσιακά θεωρείται ότι ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση

Σπασμολυτικό

Ως αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται για μασάζ σε περιστατικά κοιλιακών πόνων και δυσπεψίας. Αναφέρεται ότι ανακουφίζει στη νεύρωση στομάχου. Ακόμα υπάρχουν αναφορές για τη χρήση του σε νευραλγίες.

Κατά του μετεωρισμού

Υπάρχουν αναφορές για τη χρήση του σε πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος. Επίσης συνίσταται κατά της ναυτίας.

Αντιπυρετικό

Θεωρείται ασφαλής η χρήση του ως εναλλακτικό αντιπυρετικό σε παιδιά

Άλλες Ιδιότητες

Ενισχυτικό της λειτουργίας του ήπατος και της χοληδόχου κύστης

Αναφέρεται ότι παρουσιάζει αντιμυκητιακή δράση κατά του Candida albicans

Διαδεδομένο στην αντιμετώπιση πονοκεφάλων που σχετίζονται με τη περίοδο ή την εμμηνόπαυση, για το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και τις ελλιπείς περιόδους (χωρίς επαρκή τεκμηρίωση)

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Αναφέρεται στα βότανα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη κύηση.
  • Η μακροχρόνια χρήση του μπορεί να ερεθίσει το στομάχι.
  • Το έλαιο προκαλεί φωτοευαισθησία και πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του στην έντονη ηλιοφάνεια.

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως έγχυμα των αποξηραμένων φύλλων του φυτού
  • Ως αιθέριο έλαιο

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Το αιθέριο έλαιο της Λουίζας στην πατρίδα της στην Νότια Αμερική χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό σε καλλυντικά και σαπούνια, ενώ με τα φύλλα της αρωμάτιζαν το νερό μέσα στο οποίο έπλεναν τα χέρια τους μετά τα γεύματα. Υπάρχουν ακόμα αναφορές ότι έχει χρησιμοποιηθεί για ανακούφιση από πόνους στα μάτια, καθώς και ως έγχυμα σε πλύσεις προσώπου. Σήμερα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη παρασκευή ποτ πουρί και τέλος, παραμένει δημοφιλές μαγειρικό βότανο χάρη στην έντονη γεύση λεμονιού που προσδίδει σε επιδόρπια, μαρινάδες, ποτά με φρούτα και ροφήματα. Η χρήση του σε τσάγια για αδυνάτισμα- αποτοξίνωση-κυτταρίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη. Ως έγχυμα έχει ευχάριστη γεύση.

Λουίζα

Κοινές Ονομασίες 

Αλουίζα, αλοΐσια, αλουσία, ελοΐζα, λίππια, βερβένα, λεμονόχορτο, σταυροβότανο

Επίσημη Ελληνική Ονομασία 

Λίππια η τρίφυλλος ή Λίππια η κίτροσμος

Επιστημονική Ονομασία 

Aloysia citrodora ή Aloysia triphylla ή Lippia citrodora ή Lippia triphylla ή Verbena citriodora

Οικογένεια

Βερβενίδες (Verbenaceae)

Αγγλική Ονομασία 

Lemon verbena, lemon beebrush
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία

Κώστας Μπαζαίος, 2003, 100 Βότανα 2000 Θεραπείες, Εκδόσεις Διατροφή & Υγεία

Ishkeh SR, Asghari M, Shirzad H. Lemon verbena (lippia citrodora) essential oil effects on antioxidant capacity and phytochemical content of rasperry (Rubus ulmifolius subsp. sanctus), Scientia Horticulturae 2019 Apr 5;248:297-304

Pereira E, Pimenta AI, Barros L, Calhelha RC, Antonio AL, Cabo Verde S. Effects of gamma radiation on the bioactivity of medicinal and aromatic plants: Mentha x piperita L., Thymus vulgaris L. and Aloysia citrodora Paláu as case studies, Food Funct 2018 Oct 17;9(10):5150-5161

Bahramsoltani R, Rostamiasrabadi P, Shahpiri Z, Marques AM, Rahimi R, Farzai MH. Aloysia citrodora Paláu (Lemon verbena): A review of phytochemistry and pharmacology, J Ethnopharmacol. 2018 Aug 10;222:34-51

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.