Λεξικό Διατροφής

Πολυφαινόλες

της Δέσποινας Γκακνή
14 Ιουνίου 2017
66144 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
trofima plousia se antiojeidwtika

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι πολυφαινόλες αποτελούν μία κατηγορία οργανικών χημικών ουσιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την παρουσία πολλών δομικών μονάδων φαινόλης. Ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά αυτών των δομών φαινόλης υπογραμμίζουν τις ξεχωριστές φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες που έχουν ορισμένα μέλη της κατηγορίας αυτής. Οι πολυφαινόλες οι οποίες βρίσκονται φυσικά στα φυτά, τα προστατεύουν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και οι μικροβιακές μολύνσεις, ενισχύοντας έτσι τη φυσική τους άμυνα. Παράλληλα, όταν οι πολυφαινόλες εισέλθουν στον οργανισμό μας παρουσιάζουν ενεργό και ωφέλιμη βιολογική δράση. Οι πολυφαινόλες διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τη χημική τους δομή.

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία των πολυφαινολών και παρουσιάζουν μία ιδιαίτερα ωφέλιμη δράση για τον οργανισμό κυρίως εξαιτίας των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Τα φλαβονοειδή παρουσιάζουν επίσης μία αντικαρκινική δράση και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φλεγμονών.

Φαινολικά οξέα

Η συγκεκριμένη κατηγορία πολυφαινολών παρουσιάζει αυξημένη αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιική και αντικαρκινική δράση στον οργανισμό.

Ανθοκυανίνες

Πρόκειται για χρωστικές ουσίες οι οποίες δίνουν το κόκκινο και μωβ χρώμα στα μούρα, στα σταφύλια, στα ρόδια, στα κρεμμύδια κ.α. και οι οποίες με τη σειρά τους παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό.

Στιλβένια

Τα στιλβένια, με κυριότερο εκπρόσωπό τους τη ρεσβερατρόλη, εκτός από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδη ιδιότητές του, παρουσιάζουν δράση κατά του Αλτσχάιμερ, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του καρκίνου και του σακχαρώδους διαβήτη.

Που βρίσκουμε τις πολυφαινόλες;

Τρόφιμα τα οποία αποτελούν καλές πηγές πρόσληψης πολυφαινολών είναι:

  • Ο καφές
  • Το τσάι
  • Το κακάο (κατ’ επέκταση και η σοκολάτα)
  • Το ελαιόλαδο
  • Το κρασί και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί
  • Διάφορα φρούτα όπως, τα μούρα, τα σταφύλια, το ρόδι, τα κεράσια, οι φράουλες κ.α.
  • Διάφορα λαχανικά όπως, το κόκκινο κρεμμύδι, το κόκκινο λάχανο, το μπρόκολο κ.α.
  • Τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως η βρώμη και τα δημητριακά, το ρύζι κ.α.
Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.