Λεξικό Διατροφής

Τοξίνη

της Δέσποινας Γκακνή
05 Ιανουαρίου 2017
13248 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
toksini

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο όρος τοξίνη αναφέρεται σε μία δηλητηριώδη ουσία φυτικής ή ζωϊκής προέλευσης, συνήθως πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς και είναι ικανή να προκαλέσει ασθένειες όταν έρχεται σε επαφή ή απορροφάται από τους ιστούς του σώματος.

Οι τοξίνες είναι χρήσιμες στους οργανισμούς που παράγονται για την επιβίωσή τους. Για παράδειγμα, το δηλητήριο του φιδιού σκοτώνει ή ακινητοποιεί το θήραμά του, ενώ το κυάνιο που παράγεται από ορισμένα φυτά λειτουργεί ως άμυνα ενάντια στη βρώση των φυτών αυτών. Στον ανθρώπινο οργανισμό, οι τοξίνες ποικίλλουν πολύ στη δραστικότητά τους, κυμαινόμενες από συνήθως μικρή (όπως το κεντρί της μέλισσας) σε σχεδόν άμεσα θανατηφόρες (όπως η αλλαντοτοξίνη).

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από τις ανεπιθύμητες τοξίνες;

Για να προστατευθεί ο οργανισμός μας από τις τοξίνες διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς αποτοξίνωσης μέσω διαφόρων οργάνων όπως το έντερο, οι νεφροί, το συκώτι κ.α. Η διαδικασία αποβολής των τοξινών μέσω της ούρησης, των κοπράνων και του ιδρώτα αποτελεί μέρος της φυσικής μας αποτοξίνωσης. Ένας υγιής επομένως οργανισμός, ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή, έχει όλα τα όπλα που χρειάζεται για να προστατευθεί από τις τοξίνες χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε άλλες αμφισβητήσιμες μεθόδους.

Τοξίνη ή τοξική ουσία;

Ο όρος «τοξίνη» αρκετά συχνά χρησιμοποιείται λανθασμένα όταν γίνεται αναφορά στις «τοξικές ουσίες», ουσίες δηλαδή που εισέρχονται και προκαλούν βλάβες στον οργανισμό. Οι τοξικές ουσίες μπορεί να προέρχονται από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, το νερό ακόμα και τον αέρα και δεν παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς. Και σε αυτή τη περίπτωση ωστόσο, η διαδικασία αποβολής τους από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ίδια με την αποτοξίνωση, γι’αυτό και ίσως η σύγχυση με τη χρήση του όρου.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.