Ψυχολογία

Τα 14 καλύτερα «Αντικαταθληπτικά» Applications

της Ελίνας Τσιούλη
20 Μαΐου 2019
24153 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ta-14-kalytera-antikatathliptika-applications

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ενώ οι εφαρμογές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φροντίδα από έναν επαγγελματία, ωστόσο μπορούν να παράσχουν πρόσθετα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάθλιψή σας

Πηγή: www.healthline.com

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή επηρεάζει το 7% του πληθυσμού στις ΗΠΑ ετησίως και κατά προσέγγιση το 16% όλων των ατόμων θα νοσήσει από μείζονα κατάθλιψη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Παρά το γεγονός ότι η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη, λιγότερο από το ¼ των ατόμων λαμβάνουν συστηματική φροντίδα για την ασθένειά τους λόγω εμποδίων πρόσβασης σε θεραπεία, όπως για π.χ. μεγάλες λίστες αναμονής, δυσκολία στη μετακίνηση, έλλειψη εκπαιδευμένων επαγγελματιών κλπ.

Τα προβλήματα προσβασιμότητας μπορούν εύκολα να μετριαστούν με τη χρήση της τεχνολογίας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τηλεϊατρική είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης θεραπεία. Η επιτυχία αυτών των εξ αποστάσεως προσεγγίσεων οδήγησε στην ανάπτυξη ενδιαφέροντος χρήσης εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας ως έναν εναλλακτικό τρόπο φροντίδας για θέματα ψυχικής υγείας. Όχι μόνο είναι εύκολη η πρόσβαση σε τέτοιου είδους εφαρμογές, αλλά επίσης οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία όποτε το επιθυμούν και το χρειάζονται χωρίς να περιμένουν πότε θα είναι διαθέσιμος ένας επαγγελματίας υγείας.

Παρακάτω παρατίθενται οι καλύτερες εφαρμογές για την κατάθλιψη για τη χρονιά που μας πέρασε:

1. Depression CBT Self-Help Guide 

Πρόκειται για μια εφαρμογή που σας βοηθάει να μάθετε περισσότερα για τη γνωστικοσυμπεριφορική θεραπεία που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Αυτή η εφαρμογή επίσης περιλαμβάνει ένα τεστ για τη μέτρηση της βαρύτητας της κατάθλιψής σας.

2. Positive thinking

Πρόκειται για μια εφαρμογή που προσφέρει θετικές φράσεις για να σας βοηθήσει να κρατήσετε το μυαλό σας επικεντρωμένο σε θετικές σκέψεις. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε με ένα εργαλείο της εφαρμογής να εμφανίζονται τα θετικά μηνύματα στο κινητό σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

3. Οperation Reachout

Μια εφαρμογή κατάλληλη για βετεράνους του πολέμου και για άτομα που υποψιάζεστε ότι έχουν κατάθλιψη ή αυτοκτονικές σκέψεις. Επίσης, η εφαρμογή αυτή καθοδηγεί σε βίντεο σχετικά με τα οφέλη της αναζήτησης βοήθειας για την κατάθλιψη.

4. Moodkit

Μια εφαρμογή σχεδιασμένη από ειδικούς ψυχικής υγείας για να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα περιέχοντας περισσότερες από 200 δραστηριότητες για τη βελτίωση της διάθεσης.

5. Fight Depression Naturally

Μια εφαρμογή που βοηθάει τους χρήστες να διαχειριστούν την κατάθλιψή τους χρησιμοποιώντας φυσικές τεχνικές, όπως για π.χ. τεχνικές γιόγκα ή φυσικούς ήχους, στοχεύοντας στην προαγωγή ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής (βελτίωση της διατροφής, του ύπνου κλπ.).

6. Daylio

Πρόκειται για μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τις διαθέσεις σας χωρίς να χρειάζεται να καταγράφετε τα συναισθήματά σας. Απλώς καλείστε να επιλέξετε βίντεο και εικονίδια που ανταποκρίνονται στη διάθεσή σας για να παρακολουθείτε τη ροή των συναισθημάτων σας.

7. Talk Life

Πρόκειται για μια διαδικτυακή κοινότητα για ανθρώπους που αναζητούν υποστήριξη. Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν ανώνυμα με άλλους. Είτε χρειάζεστε υποστήριξη ή θέλετε να βοηθήσετε άλλους, αυτή η εφαρμογή δίνει στους χρήστες ένα ασφαλές πλαίσιο σύνδεσης για θέματα κατάθλιψης.

8. Depression Anxiety Stress Test

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να αξιολογήσει τα επίπεδα κατάθλιψης και ανησυχίας, μετρώντας και την ευερεθιστότητα και βοηθώντας μετά την εκτίμηση να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να παρακολουθείτε τα συναισθήματά σας με την πάροδο του χρόνου.

9. What’s up

Μια εφαρμογή που βοηθάει τους ανθρώπους να βελτιώσουν την εσωτερικό τους διάλογο, σχεδιασμένη πάνω στις αρχές της γνωστικοσυμπεριφορικής θεραπείας και της θεραπείας αποδοχής και δέσμευσης. 100 διαφορετικές ερωτήσεις σας βοηθούν να προσδιορίσετε τι αισθάνεστε ενώ δίνονται στους χρήστες και εργαλεία για τη διακοπή της αρνητικής συνομιλίας με τον εαυτό.

10. Moodmission

Μια εφαρμογή που μπορεί να σας κινητοποιήσει να χρησιμοποιήσετε θεραπευτικές τεχνικές για την ενίσχυση της διάθεσής σας και των αντιδράσεών σας.

11. Pacifica for Stress and Anxiety

Μια εφαρμογή για σοβαρές διαταραχές που περιλαμβάνει προγράμματα καθοδηγούμενου διαλογισμού και παρακολούθησης της διάθεσης και της υγείας. Με την εκμάθηση καλύτερων μηχανισμών διαχείρισης μπορείτε να αντιδράτε καλύτερα στην εμφάνιση των αισθημάτων ανησυχίας.

12. Happify

Μια εφαρμογή που βοηθάει στην άνοδο του επιπέδου ευτυχίας, περιλαμβάνει καθοδηγούμενο διαλογισμό και εξατομικευμένα προγράμματα. Επιτρέπει την παρακολούθηση της προόδου σας βασιζόμενο σε επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.

13. iCBT

Αυτή η εφαρμογή σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να βρείτε καλύτερους τρόπους πλαισίωσής τους, με την αναδόμηση των παρελθοντικών αρνητικών σκέψεών σας.

14. Mood Tools

Μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίσουν τη διάθεσή τους και να βρουν υγιείς τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Αξιολογεί επίσης την αυτοκτονικότητα, οπότε μπορείτε να βοηθηθείτε όταν τα συναισθήματά σας γίνονται αφόρητα.

Συμπερασματικά

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές για την κατάθλιψη είναι χρήσιμες κυρίως στην αντιμετώπιση του μετρίου βαθμού κατάθλιψης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kessler RC, Berglund P, Demler O, Jin R, Merikangas KR, Walters EE. Lifetime prevalence and age-of-onset distributions of DSM-IV disorders in the National Comorbidity Survey Replication. Arch Gen Psychiatry. 2005 Jun;62(6):593–602.

Mohr DC, Burns MN, Schueller SM, Clarke G, Klinkman M. Behavioral intervention technologies: evidence review and recommendations for future research in mental health. Gen Hosp Psychiatry. 2013 Aug;35(4):332–8.

Ελίνα Τσιούλη
Ελίνα Τσιούλη Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.