Fitness

Δυναμικό περπάτημα

του Δημήτρη Κρινάκη
22 Σεπτεμβρίου 2015
24186 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
tips perpatima ofeli

Tο περπάτημα είναι μία ρυθμική δραστηριότητα των μεγάλων σκελετικών μυών που μπορεί να εκτελεστεί από όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Τα οφέλη του είναι αναμφισβήτητα πολλά, στη φυσική σας κατάσταση, στην υγεία σας, στην ευεξία σας, στην καθημερινότητά σας, που μπορούν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα αν ακολουθήσετε τα παρακάτω 8 tips:

1. Βάλτε πρόγραμμα

Ο περιορισμένος χρόνος, η κούραση, ο άσχημος καιρός, είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες. Μην τις χρησιμοποιείτε! Χρησιμοποιήστε την όρεξή σας και την διάθεσή σας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Τοποθετήστε τη δραστηριότητα του περπατήματος στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και φροντίστε να είστε συνεπείς με αυτό!

2. Παπούτσια

Για να συνεχίσετε να περπατάτε σωστά και χωρίς μυϊκά προβλήματα, είναι απαραίτητο να εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα υποδήματα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα είδη παπουτσιών για όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Κάντε μία έρευνα αγοράς, ρωτήστε, δοκιμάστε διάφορα είδη. Μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και από τη μόδα. Ενημερωθείτε από ειδικούς και κάντε τη σωστή επιλογή.

3. Ρούχα

Δεν είναι ανάγκη να ντύνεστε βαριά τις κρύες μέρες, ούτε πολύ ελαφρά τις πολύ ζεστές. Προτιμήστε άνετα ρούχα, αντιανεμικά μπλουζάκια και μπουφάν, προστατευτικά αξεσουάρ για τον χειμώνα (σκούφοι-γάντια-προστασία αυτιών). Αυτό που προέχει είναι η υγεία σας, για αυτό και οφείλετε να την προστατεύσετε.

4. Προθέρμανση

Είναι αλήθεια πως ακόμα και για το γρήγορο περπάτημα η προθέρμανση είναι απαραίτητη. Μην την θεωρείτε αμελητέα και αχρείαστη. Αυτή θα σας γλιτώσει από τραυματισμούς και ενοχλήσεις. Ξεκινήστε τη διαδρομή σας με ελαφρύ περπάτημα, λίγες διατάσεις και στη συνέχεια αυξήστε προοδευτικά τον ρυθμό σας.

5. Τεχνική

Προσπαθήστε να βελτιώσετε σιγά σιγά την τεχνική σας. Θα σας βοηθήσει να περπατήσετε περισσότερο, γρηγορότερα και ασφαλέστερα. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ή ενός πιο έμπειρου δρομέα. Κρατήστε το σώμα σας όρθιο, τοποθετήστε σωστά τη φτέρνα σας στο έδαφος, ρίξτε το κέντρο βάρος σας σταδιακά προς τα εμπρός, χρησιμοποιήστε σωστά και δυναμικά τα χέρια σας!

6. Ποικιλία

Διαφοροποιήστε την δραστηριότητά σας σχεδόν καθημερινά. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε συνεχώς το ίδιο πρόγραμμα. Βάλτε εναλλαγές γρήγορου-αργού βαδίσματος, σταματήστε το περπάτημά σας για 5 λεπτά και εκτελέστε κάποιες ασκήσεις (κάμψεις-κοιλιακούς-ραχιαίους-καθίσματα). Προσπαθήστε να «μπερδεύετε» το σώμα σας και το μυαλό σας. Είναι πιο διασκεδαστικό και πιο ενδιαφέρον.

7. Τεχνολογία

Χρησιμοποιήστε τα τεχνολογικά επιτεύγματα και δώστε νέο ενδιαφέρον στην προπόνησή σας. Εξοπλιστείτε με τα ειδικά ρολόγια-gps-παλμομετρητές, χρησιμοποιήστε τις fitness εφαρμογές των smartphones, τους βηματομετρητές, τα ειδικά περιβραχιόνια και βραχιόλια. Πειραματιστείτε, κρατήστε δεδομένα, ξεπεράστε τους στόχους σας!

8. Παρέα

Τίποτα δεν είναι πιο ευχάριστο από την άθληση μαζί με άλλους. Γραφτείτε σε έναν σύλλογο, περπατήστε με τους γείτονες ή με τους συναδέλφους σας, δημιουργήστε εσείς οι ίδιοι μία ομάδα. Παρακινήστε ο ένας τον άλλον, ανταλλάξτε απόψεις, κάντε νέους φίλους. Το περπάτημα είναι μία καλή ευκαιρία για να γίνεται πιο κοινωνικοί και πιο ανθρώπινοι!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Tudor-Locke C., Bassett Jr D.R., How Many Steps/Day Are Enough?: Preliminary Pedometer Indices for Public Health, (Sports Medicine) Volume 34, Number 1, 2004 , pp. 1-8(8)

P O Astrand, Physical activity and fitness, 1992, American Society for Clinical Nutriton, vol. 55 no. 61231S-1236S

JEFF GALLOWAY, Walking-the complete book, 2006 by Meyer & Meyer Sport

Δημήτρης Κρινάκης
Δημήτρης Κρινάκης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής