Λεξικό Διατροφής

Ντοπαμίνη

03 Μαΐου 2017
8181 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
dopamini

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η ντοπαμίνη είναι μία οργανική ουσία, η οποία ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμινών και δρα ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο. Ως νευροδιαβιβαστής, χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μεταφέρουν συναισθήματα ικανοποίησης, ευχαρίστησης και καλής διάθεσης. Συχνά αποκαλείται και ως ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας και στην έκκρισή της οφείλεται η χαρακτηριστική αίσθηση ικανοποίησης που νιώθουμε όταν για παράδειγμα καταναλώνουμε καφέ ή αλκοόλ.

Πώς παράγεται η ντοπαμίνη;

Η ντοπαμίνη παράγεται σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μέλαινας ουσίας και της κοιλιακής περιοχής. Για τη σύνθεσή της στον οργανισμό απαραίτητα είναι ορισμένα αμινοξέα και κυρίως η L-τυροσίνη. Το συγκεκριμένο αμινοξύ το προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας κυρίως από τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, από γαλακτοκομικά καθώς και από όσπρια και ξηρούς καρπούς. Σε περίπτωση που δεν προσλαμβάνουμε αρκετή L-τυροσίνη από τη διατροφή μας, τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό μειώνονται. Η ίδια η ντοπαμίνη βρίσκεται επίσης σε πολλά είδη τροφίμων, σε αντίθεση όμως με τα αμινοξέα που την αποτελούν, είναι ανίκανη να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και επομένως δεν έχει δραστική ικανότητα.

Συνδέεται με την υγεία;

Αρκετές ασθένειες του νευρικού συστήματος έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με δυσλειτουργίες του συστήματος ντοπαμίνης.

  • Η νόσος του Parkinson, μία εκφυλιστική πάθηση που σχετίζεται με τρόμο και δυσκαμψία, οφείλεται στην εκφύλιση των νευρώνων που εκκρίνουν ντοπαμίνη στη μέλαινα ουσία.
  • Η σχιζοφρένεια έχει αποδειχθεί ότι συνεπάγεται αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας της ντοπαμίνης στο μεσομεταιχμιακό μονοπάτι και μειωμένα επίπεδα της ντοπαμίνης στον προμετωπιαίο φλοιό.
  • Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) καθώς και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) επίσης έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με μειωμένη δραστηριότητα της ντοπαμίνης.
  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.