Ψυχολογία

Τι είναι η συναισθηματική διατροφή; (EMOTIONAL EATING)

της Αλεξίας Ποταμίτου
27 Οκτωβρίου 2008
19296 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τι είναι η συναισθηματική διατροφή; (EMOTIONAL EATING)

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία επιστημονικά άρθρα που έχουν σαν κύριο θέμα τους την παχυσαρκία κάνουν αναφορά σε κάτι που ονομάζεται “emotional eating”, σε ελεύθερη μετάφραση συναισθηματική διατροφή.

Ερωτήματα όπως: «τρωτέ μόνο όταν πεινάτε?», «τι συναισθήματα θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε το πώς νιώθετε για το σώμα σας», «ποια συναισθήματα σας προκαλεί η υπερφαγία?» έχουν ενταχθεί σε πολλά ερωτηματολόγια στην προσπάθεια των ειδικών να βοηθήσουν τους παχύσαρκους ασθενείς τους να συνειδητοποιήσουν ποιοι είναι οι λόγοι που τους οδηγούν στη πολυφαγία.

Το περιττό βάρος που πολλές φορές οδηγεί στην παχυσαρκία είναι απλά η μύτη του παγόβουνου, και κάτω από αυτό κρύβονται πολλά. Η απώλεια βάρους και η σωστή διατροφή είναι ένα απλό που πολλές φορές μπορεί να γίνει πολύ περίπλοκο θέμα ανάλογα με τις εμπειρίες του ατόμου, τα βιώματα του, το περιβάλλον που ζη, το οικογενειακό ιστορικό του, τη καθημερινότητα του.

Τρώμε λοιπόν γιατί είναι μια βιολογική ανάγκη. Τρώμε γιατί νιώθουμε το αίσθημα της πείνας, νιώθουμε το στομάχι μας να «γουργουρίζει», αλλά τρώμε και για πολλούς άλλους λόγους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Διαιτολογίας, 400 παχύσαρκα άτομα ερωτήθηκαν αν νιώθουν το αίσθημα της πείνας κάθε φορά που τρώνε και ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους τρώνε. Το εβδομήντα της εκατό απάντησε ότι δεν νιώθει σχεδόν ποτέ το αίσθημα της πείνας, ενώ οι λόγοι για τους οποίους τρώνε συμπεριλαμβάνουν τη λαιμαργία, την κοινωνικοποίηση, το άγχος, το συναισθηματικό κενό, την ανία, τη διασκέδαση, την ανάγκη για να φτιάξουν τη διάθεση τους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το φαγητό αλλάζει τη διάθεση και ότι η διάθεση μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές μας επιλογές. Συχνά η συναισθηματική διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην υπερφαγία και τη συχνή κατανάλωση εδεσμάτων που είναι υψηλά σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι. Εάν είστε επιρρεπείς σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει τρόπος να επανακτήσετε τον έλεγχο και να ξαναμπείτε σε ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μερικά φαγητά έχουν εθιστικές ικανότητες. Για παράδειγμα, όταν τρώμε σοκολάτα το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες που μας φτιάχνουν τη διάθεση, γ’αυτό και πολλά φαγητά γίνονται τα αγαπημένα μας.

Η παχυσαρκία και η απώλεια βάρους δεν είναι ένα απλό θέμα, μπορεί να γίνει όμως αν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα. Κέντρο της προσπάθειας είναι πάντοτε ο άνθρωπος με τις ιδιαιτερότητες του, με τα βιώματα του και γύρω από αυτόν μια ομάδα από επαγγελματίες που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν όσο μπορούν με τις γνώσεις τους.

Διάφοροι τρόποι για να επανακτήσετε τον έλεγχο στη διατροφή σας:

  • Μάθετε να αναγνωρίζετε τη αληθινή πείνα
  • Μάθετε τι σας αναστατώνει και σας οδηγεί στο φαγητό
  • Ψάξτε άλλους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων
  • Βγάλτε από το σπίτι τα φαγητά που σας δημιουργούν το πρόβλημα
  • Γεμίστε το σπίτι με υγιεινά εδέσματα
  • Συγχωρέστε τον εαυτό σας αν το παρακάνει καμιά φορά
Αλεξία Ποταμίτου
Αλεξία Ποταμίτου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc