Λεξικό Διατροφής

Σορβιτόλη

28 Δεκεμβρίου 2016
22431 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sorvitoli

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αποτελεί ένα φυσικό σάκχαρο (αλκοόλη) το οποίο εντοπίζεται σε διάφορα φρούτα. Ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των πολυολών και σχηματίζεται από τη μετατροπή άλλων σακχάρων όπως είναι η γλυκόζη. Εμπορικά χρησιμοποιείται ως:

  • σταθεροποιητής
  • γλυκαντική ουσία
  • μέσο διατήρησης της υγρασίας και τη υφής των τροφίμων
  • συστατικό διόγκωσης σε προϊόντα αρτοποιίας ή ζαχαροπλαστικής

Που βρίσκουμε λοιπόν τη σορβιτόλη;

Λόγω της μικρής θερμιδικής αξίας και της γλυκιάς γεύσης απαντάται συχνά σε γλυκίσματα ή σνακ, καθώς και σε τρόφιμα που προορίζονται για διαβητικούς. Έχει τα 2/3 της γλυκύτητας της σουκρόζης (επιτραπέζια ζάχαρη) ενώ αποδίδει περίπου ~2,5 kcal/gr. Δεν προκαλεί τερηδόνα γι’ αυτό και πέραν από συστατικό της διατροφής χρησιμοποιείται σε προϊόντα στοματικής φροντίδας (οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα).

Υπάρχει ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης σορβιτόλης;

Στις διατροφικές ετικέτες αναφέρεται ως πρόσθετο με την κωδική ονομασία Ε 420. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης σορβιτόλης, ωστόσο η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων έχει υπακτική δράση και μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κοιλιακό πόνο, τυμπανισμό και αέρια λόγω του ότι πέπτεται στο παχύ έντερο. Βασιζόμενοι στην παραπάνω δράση, έχει χρησιμοποιηθεί και σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, ως καθαρτικό. Η λήψη της σε βρέφη και παιδιά κάτω τους 1 έτους αντενδείκνυται.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.