640
Κουζίνα

Διατροφικά μυστικά μακροζωίας από διαφορετικές κουζίνες

30 Ιανουαρίου 2017
1 λεπτό να διαβαστεί
filoi trwne kai syzhtoun se kouzina

Photo source: www.bigstockphoto.com

Συνδυάζοντας τις έννοιες «διατροφή» και «μακροζωία», το μυαλό μας δε μπορεί να μην πηγαίνει στο αγαπημένο νησί της Ικαρίας. Εκεί που, πριν από δεκαετίες, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κάτοικοι έχουν υψηλότερο μέσο όρο ζωής από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας και είναι ανάμεσα στους μακροβιότερους λαούς του κόσμου - οι λεγόμενες «μπλε ζώνες». Η διατροφή τους ήταν (και συνεχίζει να είναι) βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο, ένα μοντέλο που έγινε γνωστό ως Μεσογειακή Διατροφή.

Άλλοι λαοί ανά την υφήλιο έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε μακροζωία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Οι μπλε ζώνες, εκτός από την Ικαρία, περιλαμβάνουν τους κατοίκους της Σαρδηνίας στην Ιταλία, της Nicoya στην Κόστα Ρίκα, της Okinawa στην Ιαπωνία και της Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μερικά παραδείγματα διατροφικών συνηθειών των λαών αυτών είναι τα εξής:

  • Οι κάτοικοι της Σαρδηνίας καταναλώνουν κόκκινο κρασί σε καθημερινή βάση. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί ονομάζονται φλαβονοειδή και έχουν ευεργετική δράση στην υγεία της καρδιάς.
  • Στην Okinawa της Ιαπωνίας καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες σόγιας, που είναι ισχυρός σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
  • Το νερό στην περιοχή Nicoya της Κόστα Ρίκα περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, γεγονός που πιθανώς εξηγεί τη μειωμένη εμφάνιση καταγμάτων.

Στην Ελλάδα, οι συστάσεις της Μεσογειακής Διατροφής είναι λίγο πολύ γνωστές στους περισσότερους από εμάς. Πώς θα μπορούσαμε να εντάξουμε μυστικά μακροζωίας από άλλους λαούς σε ένα μοντέλο διατροφής που είναι ήδη γνωστό για τη μακροζωία που προσφέρει; Η απάντηση στα slides που ακολουθούν:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Miyagi S, Iwama N, Kawabata T, Hasegawa K. Longevity and diet in Okinawa, Japan: the past, present and future. Asia Pac J Public Health. 2003;15 Suppl:S3-9.

Orzylowska EM, Jacobson JD, Bareh GM, Ko EY, Corselli JU, Chan PJ. Food intake diet and sperm characteristics in a blue zone: a Loma Linda Study. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2016;203:112-5.

Panagiotakos DB, Chrysohoou C, Siasos G, Zisimos K, Skoumas J, Pitsavos C, Stefanadis C. Sociodemographic and lifestyle statistics of oldest old people (>80 years) living in ikaria island: the ikaria study. Cardiol Res Pract. 2011 Feb 24;2011

Pes GM, Tolu F, Dore MP, Sechi GP, Errigo A, Canelada A, Poulain M. Male longevity in Sardinia, a review of historical sources supporting a causal link with dietary factors. Eur J Clin Nutr. 2015;69(4):411-8.

Rosero-Bixby L, Dow WH, Rehkopf DH. The Nicoya region of Costa Rica: a high longevity island for elderly males. Vienna Yearb Popul Res. 2013;11:109-136.

  • Γεώργιος Σαλταούρας
    Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD-c, ANutr

    Ο Γιώργος Σαλταούρας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Oxford Brookes στον τομέα της Διατροφής και Αγωγής Υγείας και μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Διατροφολόγων. Διδάσκει στο ίδιο Πανεπιστήμιο ενώ παράλληλα αρθρογραφεί για το medNutrition από το 2013.α

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.