Συνδυάζοντας τις έννοιες «διατροφή» και «μακροζωία», το μυαλό μας δε μπορεί να μην πηγαίνει στο αγαπημένο νησί της Ικαρίας. Εκεί που, πριν από δεκαετίες, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κάτοικοι έχουν υψηλότερο μέσο όρο ζωής από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας και είναι ανάμεσα στους μακροβιότερους λαούς του κόσμου - οι λεγόμενες «μπλε ζώνες». Η διατροφή τους ήταν (και συνεχίζει να είναι) βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο, ένα μοντέλο που έγινε γνωστό ως Μεσογειακή Διατροφή.
Άλλοι λαοί ανά την υφήλιο έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε μακροζωία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Οι μπλε ζώνες, εκτός από την Ικαρία, περιλαμβάνουν τους κατοίκους της Σαρδηνίας στην Ιταλία, της Nicoya στην Κόστα Ρίκα, της Okinawa στην Ιαπωνία και της Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μερικά παραδείγματα διατροφικών συνηθειών των λαών αυτών είναι τα εξής:
- Οι κάτοικοι της Σαρδηνίας καταναλώνουν κόκκινο κρασί σε καθημερινή βάση. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί ονομάζονται φλαβονοειδή και έχουν ευεργετική δράση στην υγεία της καρδιάς.
- Στην Okinawa της Ιαπωνίας καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες σόγιας, που είναι ισχυρός σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
- Το νερό στην περιοχή Nicoya της Κόστα Ρίκα περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, γεγονός που πιθανώς εξηγεί τη μειωμένη εμφάνιση καταγμάτων.
Στην Ελλάδα, οι συστάσεις της Μεσογειακής Διατροφής είναι λίγο πολύ γνωστές στους περισσότερους από εμάς. Πώς θα μπορούσαμε να εντάξουμε μυστικά μακροζωίας από άλλους λαούς σε ένα μοντέλο διατροφής που είναι ήδη γνωστό για τη μακροζωία που προσφέρει; Η απάντηση στα slides που ακολουθούν: