Λεξικό Διατροφής

Αλάτι Ιμαλαΐων

της Δήμητρας Μελαδάκη & της Τόνιας Καραγιάννη
23 Ιουλίου 2014
30870 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Αλάτι Ιμαλαΐων

Θα το έχετε ακούσει, θα σας το έχει προτείνει κάποιος ως την εναλλακτική του αλατιού που όχι μόνο δεν επηρεάζει την πίεση, αλλά και βοηθάει στα γαστρεντερικά προβλήματα, την κυκλοφορία, τα οστά και τον μεταβολισμό αλλά, και σε άλλες παθήσεις.

Τι είναι το αλάτι Ιμαλαΐων;

Το αλάτι Ιμαλάιων είναι αλάτι πετρωμάτων (halite) η εξόρυξη του οποίου γίνεται στην περιοχή του Πουντζάμπ στο Πακιστάν και είναι ουσιαστικά ένας τύπος ορυκτού αλατιού και αποτελείται κατά 90-95% από χλωριούχο νάτριο, δηλαδή αλάτι. Το υπόλοιπο αποτελείται από άλλα μέταλλα, η περιεκτικότητα των οποίων ποικίλλει και, περιλαμβάνει το μαγνήσιο, το σίδηρο και το ασβέστιο κ.α. Το εντυπωσιακό είναι ότι είναι ροζ (!), λόγω των διάφορων ορυκτών που περιέχει. Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων εξάγεται επίσης και από το Salt Mine Khewra, το οποίο βρίσκεται κοντά στα Ιμαλάια και το οποίο είναι από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ορυχεία στον κόσμο.Χρησιμοποιείται κυρίως ως πρόσθετο τροφίμων, ως επιτραπέζιο αλάτι, αλλά χρησιμοποιείται επίσης ως υλικό για παρουσίαση τροφίμων, διακοσμητικούς λαμπτήρες και θεραπείες spa. Το άλας έχει ισχυριστεί ότι παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά δεν υφίσταται κάποια επιστημονική υποστήριξη γι αυτό.

Ποιές είναι οι δράσεις του αλατιού Ιμαλαΐων;

Τόσο το επιτραπέζιο αλάτι όσο και το ροζ άλας Ιμαλαϊων αποτελούνται κυρίως από χλωριούχο νάτριο, αλλά το ροζ άλας Ιμαλαΐων περιέχει μέχρι και 84 άλλα ορυκτά και ιχνοστοιχεία.

Σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζουν αυτοί που το εμπορεύονται το αλάτι Ιμαλάϊων, έχει ακριβώς την ίδια δράση με το απλό αλάτι που χρησιμοποιούμε στο φαγητό, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τα καρδιαγγειακά. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αθώο υποκατάστατο του αλατιού και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, όπως ακριβώς και το κοινό αλάτι.

Οι υπόλοιπες δράσεις που αναφέρονται, βασίζονται στην περιεκτικότητά του σε άλλα μέταλλα. Ωστόσο, η ποσότητα την οποία λαμβάνουμε από τα μέταλλα αυτά από το αλάτι Ιμαλαϊων είναι τόσο μικρή, που θεωρείται αμελητέα και φυσικά δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία μας. Παρά το γεγονός ότι το άλας έχει ισχυριστεί ότι παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, δεν υφίσταται όμως κάποια επιστημονική τεκμηρίωση που να το υποστηρίζει αυτό. 

Θρεπτικά Συστατικά Ροζ Αλάτι Ιμαλαϊων Κοινό επιτραπέζιο Αλάτι
Ασβέστιο (mg) 1.6 0.4
Κάλιο (mg) 2.8 0.9
Μαγνήσιο (mg) 1.06 0.0139
Σίδηρος (mg) 0.0369 0.0101
Νάτριο (mg) 368 381

Απλό αλάτι ή Ιμαλαΐων;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντικαταστήσετε το απλό αλάτι με αυτό των Ιμαλαιων, εκτός και αν σας εντυπωσιάζει το ροζ χρώμα. Παρά το γεγονός ότι το ροζ άλας έχει ισχυριστεί ότι παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, δεν υφίσταται κάποια επιστημονική τεκμηρίωση που να το υποστηρίζει αυτό. Ωστόσο, αν θέλετε να αποφύγετε τα πρόσθετα στο κανονικό αλάτι, το ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων είναι μια μεγάλη φυσική εναλλακτική λύση με λιγότερη επεξεργασία. Μην περιμένετε όμως, να δείτε τα σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με αυτό στο διαδίκτυο.

Και θυμηθείτε!! Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι αποτελεί σημαντική διαιτητική πηγή ιωδίου, οπότε αν χρησιμοποιείτε ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, θα χρειαστεί να πάρετε ιώδιο από άλλα τρόφιμα όπως τα φύκια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια για να αποφύγετε την έλλειψη ιωδίου.

Και φυσικά…. Το ροζ αλάτι Ιμαλαϊων είναι αρκετά πιο ακριβό απ’ ότι το κοινό επιτραπέζιο αλάτι….

Και το μαύρο αλάτι τι είναι;

Δεν είναι όλα τα μαύρα άλατα το ίδιο. Υπάρχει το Black Ritual Salt (για να αποφευχθεί το κακό πνεύμα) που δεν είναι βρώσιμο, το Black Lava Salt (αλατισμένο αλάτι με ενεργό άνθρακα) ένα απλό καρύκευμα και, το μαύρο αλάτι των Ιμαλαΐων, γνωστό και ως Kala Namak.

Tο Μαύρο αλάτι Ιμαλαΐων παράγεται στα βουνά των Ιμαλαΐων. Χρησιμοποιείται συνήθως στην Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ. Αποτελείται κυρίως από νάτριο περιέχει όμως και μέταλλα που το δίνουν το ιδιαίτερο αυτό μαύρο χρώμα, τη γεύση και τη μυρωδιά. Το Kala Namak περιέχει αρκετή ποσότητα σε θείο. Η γεύση του είναι έντονη στην αρχή ενώ, στη συνέχεια απαλύνει, για να αφήσει τη θέση σε μια πλούσια γεύση ορυκτού αλατιού.

Το Kala Namak εκτιμάται από αρκετούς vegan σε πιάτα που μιμούνται τη γεύση των αυγών. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην προετοιμασία του tofu ή του αβοκάντο ώστε να μιμηθεί μια σαλάτα αυγών.

Πως να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού;

Αν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη του αλατιού, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλα μπαχαρικά, όπως λίγο παραπάνω πιπέρι στο φαγητό, λίγο παραπάνω ρίγανη στη σαλάτα, κανέλα, ξύδι, λεμόνι, μαϊντανό, δυόσμο, δεντρολίβανο, σαφράν και άλλα πολλά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Drake, S.L. and Drake, M.A., 2011. Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world. Journal of sensory studies26(1), pp.25-34.

Andersson, B., Eriksson, L., Fernandez, O., Kolmodin, C.G. and Oltner, R., 1972. Centrally mediated effects of sodium and angiotensin II on arterial blood pressure and fluid balance. Acta Physiologica Scandinavica85(3), pp.398-407.

Maillot, M., Monsivais, P. and Drewnowski, A., 2013. Food pattern modeling shows that the 2010 Dietary Guidelines for sodium and potassium cannot be met simultaneously. Nutrition research33(3), pp.188-194.

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.