Λεξικό Διατροφής

Άγριο Καρότο

09 Μαρτίου 2021
27519 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
agrio karoto

Photo Source: www.canva.com

Το άγριο καρότο αποτελεί πρόγονο του καλλιεργημένου καρότου, αλλά διαφοροποιείται αρκετά από αυτό. Πρόκειται για ένα διαδεδομένο αυτοφυές αγριόχορτο που φυτρώνει στα χωράφια όλης της Ελλάδας. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες καρότου ανήκουν στο υποείδος sativus, στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε όμως αποκλειστικά στο άγριο καρότο Daucus carota. Πρόκειται για φυτό που φτάνει το 1 μέτρο ύψος και ολόκληρο αναδύει την αρωματική χαρακτηριστική οσμή καθώς και την γνώριμη γεύση καρότου. Εποχή άνθησης είναι το καλοκαίρι, Ιούνιος ως Αύγουστο, οπότε και γίνεται η περισυλλογή του (με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο μετά από ταυτοποίηση, λόγω της ιδιαίτερης ομοιότητας που έχει με το κώνειο που είναι άκρως τοξικό!).

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

Διουρητική δράση

Συστήνεται σε περιπτώσεις ασκίτη και κατακράτησης ούρων.

Ωφέλιμο σε παθήσεις του στομάχου

Χρησιμοποιείται στην θεραπεία διαφόρων πεπτικών διαταραχών, καθώς καταπολεμά τα πεπτικά παράσιτα.

Τονωτικό της ηπατικής λειτουργίας

Καθαριστική δράση στα νεφρά

Ωφελεί στην ουρολιθίαση, στην νεφρολιθίαση, στην κυστίτιδα και λειτουργεί ως αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος.

Βελτιωτικό της όρασης

Διεγερτικό της μήτρας

Οι πορφυρίνες που περιέχει διεγείρουν τους βλεννογόνους και αυξάνουν τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών. Βοηθά στην ενεργοποίηση καθυστερημένης εμμηνόρροιας. Η ρίζα και οι σπόροι του φυτού μπορούν να προκαλέσουν συστολές της μήτρας.

Έγχυμα των ανθέων του έχει χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο του διαβήτη, η χρήση του όμως δεν συνίσταται σε διαβητικούς ασθενείς.

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Απαγορεύεται η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισυλληπτικό μέσο (παρόμοια δράση με το 'χάπι της επόμενης μέρας')
  • Η λήψη του δεν συνίσταται σε άτομα με Διαβήτη

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως έγχυμα
  • Ως τσάι τα αποξηραμένα άνθη
  • Ως βραστή σαλάτα (τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί, πριν την άνθιση)
  • Ως συστατικό σε χορτόπιτες (πολύ δημοφιλές στην Κρήτη)
  • Ως σπόροι για να αρωματίσουν σούπες
  • Ως μεζές, οι συστάδες των λουλουδιών του τηγανισμένες

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Πρώτος ο Διοσκουρίδης έγραψε αναφορές σε μια καλλιεργητική ποικιλία του καρότου, με την τότε ονομασία Σταφυλίνος ο κηπευτικός. Στην αρχαιότητα θεωρούσαν ότι τα φύλλα του αγριοκαρότου θεραπεύουν τα καρκινώματα.

Η ανθισμένη ταξιαρχία του φυτού έχει στο κέντρο της μια μαύρη κηλίδα (κοκκινόμαυρα ανθίδια), η οποία περιορίζεται σταδιακά, εξού και η ονομασία του σε κάποια μέρη 'Ντροπή'. Ο λαός λέει λοιπόν πως όταν χαθεί εντελώς η μαύρη κηλίδα, θα χαθεί και η ντροπή!

Σήμερα, το αιθέριο έλαιο από το σπόρο του χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία ως αρωματική ύλη στην παρασκευή τροφίμων, καθώς επίσης και στην Αισθητική ως συστατικό σε αντιρυτιδικές κρέμες (πλούσια πηγή βιταμίνης Α).

Άγριο Καρότο

Κοινές Ονομασίες 

Σταφυλίνακας, δαυκί, ντροπή, χαβούτσι, αμπελιανός

Επίσημη Ελληνική Ονομασία

Δαύκος το καρότο

Επιστημονική Ονομασία 

Daucus carota

Οικογένεια

Απιίδες (Apiaceae)

Αγγλική Ονομασία 

Queen Anne's lace, Bishop's lace, Bird's nest

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία,

Ahmad T, Cawood M, Iqbal Q, Arino A, Batool A, Tariq RMS, Azam M, Akhtar S, Phytochemicals in Daucus carota and their health benefits-Review article, Foods. 2019 Sep 19;8(9):424

Bawari S, Sah AN, Tewari D, Anticalcifying effect of Daucus carota in experimental urolithiasis in Wistar rats, J Ayurveda Integr Med.2020 Jul-Sep;11(3):308-315

Muturi EJ, Doll K, Ramirez JL, Rooney AP, Bioactivity of wild carrot (Daucus carota, Apiaceae) essential oil against mosquito larvae, J Med Entomol. 2019 Apr 16;56(3):784-789

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.