Λεξικό Διατροφής

Passion Fruit

04 Μαΐου 2023
52782 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
passion-fruit

Photo source: www.canva.com

Το «passion fruit» γνωστό και ως φρούτο του πάθους στην Ελλάδα, είναι ένα τροπικό φρούτο που παρά το μικρό του μέγεθος έχει πλούσια θρεπτική αξία.

Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις όλες τις πληροφορίες που κάνουν το φρούτο του πάθους τόσο ξεχωριστό όσο και ευεργετικό για την υγεία! Μάθε επίσης, ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσής του, ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αποθήκευσής του και πώς μπορεί να το εντάξεις στη διατροφή σου.

Τι είναι το Passion Fruit;

Το φρούτο του πάθους αποτελεί τον καρπό των φυτών με επιστημονική ονομασία Passiflora edulis Sims, της ποικιλόμορφης οικογενείας φυτών Passifloraceae με 520 είδη. Οι καρποί Passiflora ποικίλουν σε χρώμα και μέγεθος. Δύο είναι οι ποικιλίες με την μεγαλύτερη παραγωγή, η μωβ και η κίτρινη.

  • Passiflora edulis f. edulis. Αποτελεί τον μωβ καρπό, ο οποίος είναι μικρός σε μέγεθος (4-9 cm) και έχει ωοειδές σχήμα. Το περίβλημα του καρπού ζαρώνει, ως ένδειξη ότι έχει ωριμάσει.
  • Passiflora edulis f. flavicarpa. Αποτελεί τον κίτρινο καρπό που έχει στρογγυλό σχήμα και λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από το μωβ (6-12 cm). Δεν παρατηρούνται τόσο έντονες ζαρώσεις στο περίβλημα του καρπού.

Η διαφορά του χρώματος μεταξύ των πιο γνωστών καρπών (κίτρινου & μωβ), οφείλεται στη διαφορετική συγκέντρωσή τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Συγκεκριμένα, ο μωβ καρπός περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών όπως φλαβονόλες και ανθοκυανίνες στο φλοιό του, από τον κίτρινο καρπό.

Καλλιεργείται κυρίως στις τροπικές περιοχές της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Είναι πολύ αρωματικό φρούτο και ανάλογα με την ποικιλία διαφέρει σε γεύση. Συγκεκριμένα, ο κίτρινος καρπός έχει γλυκόπικρη γεύση, ενώ ο μωβ καρπός γλυκόξινη γεύση.

Ποια η Διατροφική του Αξία του Passion Fruit;

Το φρούτο του πάθους δεν καταναλώνεται με το εξωτερικό περίβλημα, αλλά ο πολτός του αποτελεί θρεπτικό θησαυρό.

Μάλιστα, την αυξημένη του θρεπτική αξία την αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στους βρώσιμους σπόρους που περιέχει. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά (πολυακόρεστα) όπως το λινελαϊκό και το ελαιϊκό οξύ, πρωτεΐνες αλλά και αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες).

Μελέτη επίσης, έδειξε ότι οι σπόροι περιέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία, περίπου το 88%, της συνολικής ποσότητας πολυφαινολών με κυριότερη την πικεατανόλη, ένα στιλβένιο.

Όπως φαίνεται στον πίνακα σύμφωνα με το USDA (United States Department of Agriculture), το passion fruit είναι φρούτο:

  • Με χαμηλή θερμιδική αξία, ενδεικτικά οι θερμίδες που αποδίδει ο καρπός ενός passion fruit είναι μόλις 17.5 Kcal,
  • Χαμηλό σε λιπαρά,
  • Αυξημένο σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες,
  • Με σημαντικές ποσότητες μετάλλων όπως ο Σίδηρος, το Κάλιο και βιταμινών όπως η Βιταμίνη C και η Βιταμίνη Α,
  • Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα καροτενοειδή βλέπε το β-Καροτένιο και τη Βιταμίνη C.
Θρεπτικά συστατικά 100g ωμού passion fruit 1 passion fruit (18g)
Ενέργεια (kcal) 97 17.5

Υδατάνθρακες (g)

εκ των οποιων σάκχαρα

23.4

11.2

4.21

2.02

Φυτικές ίνες (g) 10.4 1.87
Πρωτεΐνες (g) 2.2 0.396
Λιπαρά (g) 0.7 0.13
Σίδηρος (mg) 1.6 0.29
Κάλιο (mg) 348 62.6
β-Καροτένιο (μg) 743 134
Βιταμίνη C (mg) 30 5.4
Βιταμίνη Α (IU) 1270 229

Ποια τα οφέλη του Passion Fruit;

Τα συστατικά του «passion fruit» μέσα από την επιστημονική μελέτη έχουν χαρακτηριστεί ως βιοδραστικά δηλαδή, υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση βάσει μελετών ότι μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης νοσημάτων.

Τις ευεργετικές του ιδιότητες τις οφείλει κυρίως στην πληθώρα των αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που περιέχει.Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις σε πειραματόζωα για την αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, αναλγητική, αντιυπερτασική, υπολιπιδαιμική, ηπατοπροστατευτική, πνευμονοπροστατευτική, αντιδιαβητική, αγχολυτική, αντικαρικινική και αντικαταθλιπτική δράση της κατανάλωσης του passion fruit κυρίως σε μορφή εκχυλίσματος της φλούδας και των σπόρων που περιέχει.

Η μέχρι τώρα επιστημονική έρευνα στον άνθρωπο, δείχνει ότι το φρούτο του πάθους συμβάλλει στη διαχείριση φλεγμονωδών και νευρολογικών νοσημάτων καθώς και στη πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση αλλά και της υπερλιπιδαιμίας.

Ωστόσο, οι μελέτες στον άνθρωπο είναι πολύ λίγες, με αποτέλεσμα να μην έχει διερευνηθεί σε βάθος η αποτελεσματικότητά της κατανάλωσής του στην πρόληψη και αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών.

Μπορεί να μην έχει μελετηθεί επαρκώς στον άνθρωπο, όμως κατανάλωση του «passion fruit» έχει θέση σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως η Μεσογειακή διατροφή. Το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδη διαβήτη και κάποιων τύπων καρκίνου.

Επίσης, φαίνεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συμπληρώματα διατροφής με σκοπό την προαγωγή της ανθρώπινης υγείας.

Passion Fruit eating

Tι να Προσέξετε;

Η κατανάλωση του passion fruit, θεωρείται γενικά ασφαλής.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν αλλεργία στο λατέξ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία στην κατανάλωση των φρούτων του πάθους. Ο λόγος είναι γιατί κάποιες φυτικές πρωτεΐνες των φρούτων έχουν παρόμοια δομή με αυτή των πρωτεϊνών λατέξ, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις μελέτες, ο αριθμός των περιστατικών που εμφάνισαν αλλεργία που σχετίζεται με την αλλεργία στο λατέξ από την κατανάλωση του passion fruit, είναι πολύ μικρός και έτσι δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή συσχέτιση.

Επιπρόσθετα, λόγω της περιεκτικότητάς του στις κυανογόνες γλυκοσίδες υπάρχει μια ανησυχία όσον αφορά την τοξικότητα, καθώς έχουν βρεθεί σε όλα τα κλάσματα του μωβ καρπού (κυρίως όταν είναι ανώριμα) εκτός από τους σπόρους. Οι κυανογόνες γλυκοσίδες δεν αποτελούν τοξικές ουσίες, όμως μπορούν να μετατραπούν, μέσω της υδρόλυσης, σε υδροκυάνιο μια δυνητικά δηλητηριώδης χημική ένωση όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Το υδροκυάνιο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, διάρροια, αδυναμία και ζάλη.

Από την άλλη, το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) των συγκεκριμένων χημικών ενώσεων, βρίσκονται στη φλούδα η οποία δεν συνηθίζεται να καταναλώνεται. Επίσης, ένα ποτήρι χυμού από passion fruit περιέχει πολύ πιο χαμηλές ποσότητες από την κατώτερη τιμή του διαστήματος που μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα σε ένα άτομο.

Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου σε λογικές ποσότητες – με μέτρο, είναι ασφαλής.

Συλλογή και Αποθήκευση

Το φρούτο του πάθους χάνει τις οργανοληπτικές του ιδιότητες (π.χ. γεύση, χρώμα, άρωμα) αλλά και τη θρεπτική του αξία όταν αποθηκευτεί με λάθος τρόπο, καθώς είναι αρκετά ευαίσθητο στη θερμοκρασία. Φαίνεται δηλαδή ότι η αποθήκευσή του σε θερμοκρασία 25±1°C για περισσότερο από 5 μέρες, να υποβαθμίζει την ποιότητά του.

Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης της μωβ ποικιλίας του passion fruit είναι 4-5oC. Γι΄ αυτό τον λόγο, συστήνεται η αποθήκευσή του στο ψυγείο, ιδανικά μέσα σε σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διατηρηθεί έως και 24 μέρες διατηρώντας την ποιότητά του.

Διαφορετικά, μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου (18οC) τυλιγμένο σε μεμβράνη για 10 -12 μέρες.

Η ιδανική θερμοκρασία της κίτρινης ποικιλίας του passion fruit είναι λίγο πιο αυξημένη στους 10oC. Μάλιστα, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 30 ημέρες τυλιγμένο σε μεμβράνη στους 10oC.

Πώς να καταναλώσετε το Passion Fruit;

Το φρέσκο φρούτο του πάθους μπορεί να καταναλωθεί εύκολα κόβοντάς το στα δύο και αφαιρώντας τον πολτό με ένα κουτάλι. Η γεύση και το άρωμά του μπορεί να ενισχύσει πολλές συνταγές και να δώσει μια διαφορετική νότα, προσθέτοντας στην θρεπτική αξία του γεύματος.

Κάποιες ιδέες ένταξής του στη διατροφή είναι σε:

  • Ροφήματα: Πρόσθεσε το χυμό του -χωρίς τους σπόρους- σε φυσικούς χυμούς, κρύο τσάι, κοκτέιλ.
  • Σως: Φτιάξε σως για σαλάτες ή/και για κρέας με το χυμό με ή χωρίς τους σπόρους, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και προαιρετικά λίγο μέλι ή/και σκόρδο.
  • Γιαούρτι: Πρόσθεσε το πολτό του μέσα σε γιαούρτι και ολοκλήρωσέ το για ελαφρύ γεύμα με βρόμη ή δημητριακά πρωινού, ξηρούς καρπούς ή/και μέλι.
  • Υγιεινό γλυκό: Πρόσθεσέ το πάνω σε φρυγανιά με κρέμα τυρί με ή χωρίς μέλι
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Blanco C. Latex-fruit syndrome. Curr Allergy Asthma Rep. 2003 Jan;3(1):47-53.

Fonseca AMA, Geraldi MV, Junior MRM, Silvestre AJD, Rocha SM. Purple passion fruit (Passiflora edulis f. edulis): A comprehensive review on the nutritional value, phytochemical profile and associated health effects. Food Res Int. 2022 Oct;160:111665.

He X, Luan F, Yang Y, Wang Z, Zhao Z, Fang J, Wang M, Zuo M, Li Y. Passiflora edulis: An Insight Into Current Researches on Phytochemistry and Pharmacology. Front Pharmacol. 2020 May 20;11:617.

Kawakami S, Morinaga M, Tsukamoto-Sen S, Mori S, Matsui Y, Kawama T. Constituent Characteristics and Functional Properties of Passion Fruit Seed Extract. Life (Basel). 2021 Dec 27;12(1):38.

Kishore K, Pathak KA, Shukla R, Bharali R. Effect of storage temperature on physico-chemical and sensory attributes of purple passion fruit (Passiflora edulis Sims). J Food Sci Technol. 2011 Aug;48(4):484-8.

United States Department of Agriculture (USDA), Passion-fruit, (granadilla), purple, raw, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169108/nutrients

Δανάη Ευλογημένου
Δανάη Ευλογημένου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, MMedSci

Η Δανάη Ευλογημένου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη και την Παχυσαρκία από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέχει δια ζώσης υπηρεσίες στο διαιτολογικό της γραφείο στο Μέγαρο Μουσικής και εξ αποστάσεως υπηρεσίες μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί.