Λεξικό Διατροφής

Ριβοφλαβίνη

της Ηρώς Γουνιτσιώτη
29 Απριλίου 2016
20064 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ριβοφλαβίνη

Η ριβοφλαβίνη είναι μια υδατοτοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, συγκεκριμένα η βιταμίνη Β2. Το όνομά της προέρχεται από τα συνθετικά "ριβόζη" μια μορφή σακχάρου και "φλαβίνη" που στα λατινικά σηματοδοτεί το κίτρινο χρώμα. Έτσι, το διάλυμα ριβοφλαβίνης έχει χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, γι' αυτό και ο μεταβολισμός της στο σώμα δίνει χαρακτηριστικά κίτρινη χρώση στα ούρα.

Ποιες οι πηγές ριβοφλαβίνης;

Ανευρίσκεται σε όλα τα τρόφιμα και κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και κρέας, ενώ πολλά δημητριακά είναι ενισχυμένα με βιταμίνη Β2. Πρόκειται για μία φωτοευαίσθητη, με αποτέλεσμα τρόφιμα που την περιέχουν (π.χ. γάλα) να πρέπει να αποθηκεύονται σε μη διαπερατές στο φως συσκευασίες.

Είναι ένα ανθεκτικό στην αυξημένη θερμοκρασία συστατικό, γι' αυτό και η συγκέντρωσή της στα τρόφιμα δε μειώνεται με τη θερμική επεξεργασία

Ποια η ημερήσια πρόσληψή της;

Η μέση ημερήσια πρόσληψη ριβοφλαβίνης κυμαίνεται στα 1.1-1.3mg/ημέρα, και επειδή είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, στο σώμα αποθηκεύεται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (2-6 εβδομάδες) με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η λήψη της μέσω της διατροφής καθημερινά.

Πότε αυξάνονται οι ανάγκες σε ριβοφλαβίνη;

Οι ανάγκες σε ριβοφλαβίνη ενδέχεται να αυξάνονται σε καταστάσεις όπως:

  • η κύηση
  • ο θηλασμός
  • το τραύμα
  • η δυσαπορρόφηση
  • η κατάχρηση αλκοόλ
  • η λήψη ορισμένων φαρμάκων (αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά) 

Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης στον οργανισμό;

Ως συνένζυμο συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών, σε πολλούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, ενώ συνεργεί με τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η μεμονωμένη έλλειψη ριβοφλαβίνης είναι σπάνια και εκδηλώνεται με δερματίτιδες και φλεγμονές στους βλεννογόνους της κεφαλής. Επειδή μεσολαβεί στο μεταβολισμό του σιδήρου, συνδέεται και με υπόχρωμη αναιμία.

Τελευταία, μελετάται ο ρόλος της στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, καθώς ο μεταβολισμός της ριβοφλαβίνης συνδέεται με αυτόν του φυλλικού (ή φολικού) οξέος, της κυανοκοβαλαμίνης (βιταμίνη Β12) και της πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6).

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.