Λεξικό Διατροφής

Dragon fruit

17 Ιανουαρίου 2024
4596 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
dragon fruit

Photo source: www.canva.com

Tι είναι;

Το Dragon fruit είναι ένα τροπικό φρούτο που είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι ο καρπός ενός κακτοειδούς φυτού που καλλιεργείται και ευδοκιμεί συνήθως σε τροπικές περιοχές και ονομάζεται Υλοκέρεος (Hylocereus). Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εξωτικά φρούτα. Ο καρπός του δράκου αναπτύσσεται στον κάκτο Hylocereus, γνωστός και ως βασίλισσα της Χονολουλού, τα άνθη του οποίου ανοίγουν μόνο τη νύχτα. Το φυτό είναι εγγενές στο νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Έχει και άλλα ονόματα, όπως pitaya, pitahaya και αχλάδι φράουλα.

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι έχουν έντονο κόκκινο δέρμα με πράσινα λέπια που μοιάζουν με δράκο - εξ ου και το όνομα. Η πιο ευρέως διαθέσιμη ποικιλία έχει λευκό πολτό με μαύρους σπόρους, αν και υπάρχει επίσης ένας λιγότερο κοινός τύπος με κόκκινο πολτό και μαύρους σπόρους. Μια άλλη ποικιλία - που αναφέρεται ως κίτρινο φρούτο δράκου - έχει κίτρινο δέρμα και λευκό πολτό με μαύρους σπόρους.

Το Dragon fruit μπορεί να φαίνεται εξωτικό, αλλά οι γεύσεις του είναι παρόμοιες με άλλα φρούτα. Η γεύση του είναι μεταξύ αχλαδιού και ακτινιδίου. Το Dragon fruit γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, αφού καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο

Διατροφική αξία 

Tο φρούτο του δράκου περιέχει μικρές ποσότητες από πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι μια αξιοσημείωτη πηγή σιδήρου, μαγνησίου και φυτικών ινών.

Θρεπτική Aξία Στα 100 γρ
Θερμίδες 60 Kcal
Πρωτεΐνη 1,2 γραμ
Λίπος 0 γραμ
Υδατάνθρακες 13 γραμ
φυτικές ίνες 3 γραμ
Βιταμίνη C 3% της RDI
Σίδηρος 4% της RDI
Μαγνήσιο 10% της RDI

Δεδομένης της υψηλής ποσότητας φυτικών ινών και μαγνησίου, καθώς και της εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, το dragon fruit είναι τέλειο για δίαιτα και για διατροφή κατά της δυσκοιλιότητας.

Οφέλη για την Υγεία 

Περιέχει Αρκετά Αντιοξειδωτικά, ενώσεις δηλαδή που προστατεύουν τα κύτταρα από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, τα οποία συνδέονται με χρόνιες ασθένειες και τη γήρανση. Αυτά είναι μερικά από τα κύρια αντιοξειδωτικά που περιέχονται στον πολτό των φρούτων του δράκου :

Betalains

Βρίσκονται στον πολτό του κόκκινου φρούτου του δράκου, αυτές οι βαθυκόκκινες χρωστικές έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν την «κακή» χοληστερόλη LDL από το να οξειδωθεί ή να καταστραφεί

Υδροξυκινναμικά

Αυτή η ομάδα ενώσεων έχει επιδείξει αντικαρκινική δράση σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα.

Φλαβονοειδή

Αυτή η μεγάλη, ποικιλόμορφη ομάδα αντιοξειδωτικών συνδέεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Dragon fruit diatrofi

Αντίσταση στην Ινσουλίνη και το Λιπώδες Ήπαρ

Τόσο οι κόκκινες όσο και οι λευκές ποικιλίες του Dragon fruit έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και το λιπώδες ήπαρ σε παχύσαρκα ποντίκια. Επίσης το Dragon fruit περιέχει πρεβιοτικές ίνες που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερα και ως αποτέλεσμα την καλύτερη εντερική λειτουργία. Τα φρούτα του δράκου μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου με δύο βασικούς τρόπους. Το φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγιή πέψη και βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.3 Ένα φλιτζάνι dragon fruit παρέχει 5,58 γραμμάρια (g) φυτικών ινών, το 20% των ημερήσιων αναγκών

Λόγω των αντιφλεγμονωδών αντιοξειδωτικών του, το φρούτο του δράκου συνδέεται με την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονές. Αυτά περιλαμβάνουν διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και μεταβολικό σύνδρομο (που σημαίνει ότι έχετε τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα: μεγάλη μέση, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο αίματος, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή «καλή» χοληστερόλη HDL)

Αντιφλεγμονωδής Δράση

Βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Αν και περιέχει φυσικά σάκχαρα, η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυσικές ενώσεις στο φυτό μπορεί να βοηθήσουν στην αναγέννηση των β - κυττάρων στο πάγκρεας, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν ινσουλίνη και αμυλίνη, δύο ορμόνες που ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το dragon fruit έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και η φλεγμονή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2017, η οποία ανέλυσε 4 δημοσιευμένες μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο φρούτο σημαντική επίδραση στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με προδιαβήτη. Αν και αυτό δεν παρατηρήθηκε σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, το σάκχαρο στο αίμα μειώθηκε σημαντικά όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από dragon fruit.

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Το ίδιο το φρούτο έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντι-ιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μέρη της σάρκας και της φλούδας έχει επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τους τροφιμογενείς μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ζυμών και της μούχλας. Και η αλλαγή στα μικρόβια του εντέρου που ενεργοποιείται από την κατανάλωση τους βοηθά στην ενεργοποίηση και υποστήριξη της συνολικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία;

Συνολικά, φαίνεται να είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση . Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις. Έχουν καταγραφεί αναφυλακτικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση ενός μείγματος φρούτων που περιείχε φρούτο δράκου. Αν και σπάνια, είναι πιθανό να είστε αλλεργικοί στο dragon fruit, το οποίο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν εμετό, κνίδωση, εξάνθημα και πρήξιμο της γλώσσας. αν και αυτό είναι σπάνιο.

Πώς να το Καταναλώσετε

Τρώγονται πολύ εύκολα. Δείτε πώς μπορείτε να τα απολαύσετε:

  • Επιλέξτε ένα ώριμο φρούτο με έντονο κόκκινο και ομοιόμορφο εξωτερικό σχήμα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψτε το κατευθείαν στη μέση.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι για να φάτε τα φρούτα χωρίς τη φλούδα ή να ξεφλουδίσετε και να κόψετε τον πολτό σε μικρά κομμάτια.
  • Ανακατέψτε τη σάρκα του σε smoothies ή μπολ με νιφάδες βρώμη, chia, και vegan γάλα.

Ιδέες για το σερβίρισμα 

  • Απλώς κόψτε το σε φέτες και φάτε το όπως είναι.
  • Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και από πάνω ρίχνουμε γιαούρτι και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
  • Εντάξτε το σε μια σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αβοκάντο.

Το Dragon fruit θα διατηρηθεί στον πάγκο για λίγες μέρες, αλλά για πιο μακροχρόνια αποθήκευση, είναι καλύτερο να το τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα και να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής