Λεξικό Διατροφής

Λίτσι - lychee

13 Μαρτίου 2023
46872 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
lynchee-fruit

Πηγή: www.canva.com

 Το lychee (επίσης γνωστό ως λίτσι) είναι ένα μικρό σφαιρικό ροζ-κόκκινο τροπικό φρούτο που καλλιεργείται σε υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Το φρούτο αυτό ωστόσο είναι ιδιαίτερα γνωστό στην γενέτειρά του την Κίνα, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Ενώ η γλυκιά του γεύση σου δίνει την δυνατότητα να το εντάξεις εύκολα στην καθημερινή σου διατροφή.

Στο άρθρο που ακολουθεί λοιπόν θα μάθεις τα πάντα για αυτό το εξωτικό φρούτο αλλά και κάποιες ιδέες για να το πως μπορείς να το καταναλώσεις

Ας το γνωρίσουμε αναλυτικά..

Ποια η Διατροφική του Αξία;

Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται ανά 100γρ αυτού του φρούτου.

 Θερμίδες (kcal) 66 
 Νερό (%)  81.7
 Πρωτεΐνη (γρ)  0.8
 Υδατάνθρακες (γρ)  17
 Φυτικές Ίνες (γρ)  1,3
 Λίπος (γρ)  0,4
Βιταμίνες
 Βιταμίνη C (mg)  71.5
 Βιταμίνη K (μg)   0.4
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
 Ασβέστιο (mg)   5
 Σίδηρο (mg)   0.3
 Μαγνήσιο (mg)   10
Φώσφορο (mg)  31
Κάλιο (mg)  171
Νάτριο (mg)  1
 Σελήνιο (μg)  0,6


Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως κάθε φρούτο έχει μέγεθος περίπου 10γραμμαρίων. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως ένα μόνο λίτσι έχει ελάχιστες θερμίδες!

Ποια τα οφέλη του;

Το φρούτο αυτό χαρακτηρίζεται απο την αντιοξειδωτική του δράση καθώς και το πλήθος θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Πιο αναλυτικά

Αντιοξειδωτική δράση

Όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έτσι και τα λίτσι λοιπόν είναι μια άριστη πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων φυτικών ενώσεων με πολλά οφέλη για την υγεία σου.

Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε επικατεχίνη και ρουτίνη. Πρόκειται για γνωστά φλαβονοειδή που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού σου από χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το εξωτικό αυτό φρούτο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, μια βιταμίνη απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

lychee diatrofi

Καλή υγεία του δέρματος

Η βιταμίνη C επιπλέον αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικών και δρα έναντι των ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.

Καλή υγεία του πεπτικού σου συστήματος

Τα λίτσι αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας

Υπάρχουν Πιθανοί Κίνδυνοι;

Όταν καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, τα λίτσι δεν εμφανίζουν αρνητικές επίδρασες στην υγεία. Ωστόσο έχουν συσχετιστεί με φλεγμονή του εγκεφάλου. Βέβαια απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποδείξουν αυτά τα ευρήματα

Επιπλέον, τα λίτσι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Πώς να το εντάξετε στη Διατροφή σας;

Τα λίτσι έχουν ένα μη βρώσιμο, ροζ-κόκκινο περίβλημα, το οποίο πρέπει να αφαιρέσεις πριν το καταναλώσεις. Η σάρκα τους είναι ημιδιάφανη-λευκή και περιβάλλει ένα σκούρο σπόρο στο κέντρο.

Το εξωτικό αυτό φρούτο χαρακτηρίζεται από την γλυκιά και λουλουδάτη γεύση του.

Τα λίτσι συνήθως τρώγονται φρέσκα αλλά μπορούν να καταναλωθούν και με πολλές άλλες επιλογές. Στην συνέχεια σου δίνω κάποιες ιδέες που αξίζει να δοκιμάσεις:

  • Χρησιμοποίησε τα λίτσι σε παγωτά και σε ζελέ.
  • Σε διάφορες συνταγές όπως σε κέικ, μπάρες δημητριακών, μπισκότα κ..α.
  • Να το κάνεις μαρμελάδα
  • Σε χυμούς και smoothie
  • Στο γιαούρτι ή στο χυλό βρώμης σου
  • Σε φρουτοσαλάτες
  • Αλλά ακόμα και σε συνταγές με αλμυρά πιάτα όπως πράσινες σαλάτες ή πιάτα με κρέας

Μπορείτε να το εντοπίσετε στην Ελλάδα;

Στις μέρες μας είναι εύκολο να εντοπίσεις αυτό το φρούτο σε πολλά καταστήματα τροφίμων αλλά και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Μπορείς να το βρεις φρέσκο, σε κονσέρβες αλλά και σε αποξηραμένη ή και κατεψυγμένη μορφή.

Καταλήγοντας

Το τροπικό αυτό φρούτο είναι ιδιαίτερα γνωστό στην στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα. Αλλά πλέον μπορείς να το βρεις σχεδόν παντού. Αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης C και αρκετών ευεργετικών αντιοξειδωτικών. Πρόκειται λοιπόν για μια εξαιρετική προσθήκη στα γεύματα σου, προσφέροντας εκτός από ξεχωριστή γεύση και πλήθος θρεπτικών συστατικών

Τέλος να θυμάσαι αν και τα λίτσι έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσια σε νερό. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Πρόκειται για μικρά φρούτα και είναι πολύ εύκολο να ξεφύγεις με την κατανάλωση τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Zhang R, Zeng Q, Deng Y, Zhang M, Wei Z, Zhang Y, Tang X. Phenolic profiles and antioxidant activity of litchi pulp of different cultivars cultivated in Southern China. Food Chem. 2013 Feb 15;136(3-4):1169-76. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.09.085. Epub 2012 Oct 2. PMID: 23194511.

Niggemann B, Reibel S, Hipler C, Wahn U. Anaphylactic reaction to lychee in a 12-year-old girl: cross-reactivity to latex? Pediatr Allergy Immunol. 2002 Feb;13(1):64-7. doi: 10.1034/j.1399-3038.2002.00032.x. PMID: 12000501.

Lychee nutrition facts and analysis. Available at: https://www.nutritionvalue.org/Lychee_63126510_nutritional_value.html?size=1%2Blychee%2B%3D%2B10%2Bg

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.