Λεξικό Διατροφής

Παραθορμόνη (PTH)

17 Νοεμβρίου 2016
26337 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
thyreoeidhs adenas kai parathormini

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παραθορμόνη (PTH) είναι μια ορμόνη αποτελούμενη από πολλά πεπτίδια (84 αμινοξέα) η οποία εκκρίνεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες.

Οι δράσεις της PTH στον οργανισμό

Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ρύθμισης της συγκέντρωσης ασβεστίου στο αίμα, μαζί με την καλσιτονίνη και τη βιταμίνη D. Η σχέση παραθορμόνης και καλσιτονίνης είναι στενή καθώς ρυθμίζουν συνεχώς τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα.

Μείωση των επιπέδων ασβεστίου διεγείρει τη δράση των παραθυρεοειδών αδένων και οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων PTH. Η παραθορμόνη στη συνέχεια προκαλεί μια σειρά αντιδράσεων σε διάφορα όργανα – στόχους, με σκοπό την αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Προκαλεί ενεργοποίηση των οστεοκλαστών, κύτταρα δηλαδή, που αποδομούν τα οστά με στόχο να αυξήσουν τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα, ενώ παράλληλα αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο. Συνοπτικά οι δράσεις της παραθορμόνης είναι:

  • Αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στον ορό αίματος
  • Aναστολή απορρόφησης ασβεστίου από τα οστά (αύξηση δραστηριότητας οστεοκλαστών)
  • Επαγωγή απορρόφησης ασβεστίου από το έντερο
  • Αύξηση επαναρρόφησης ασβεστίου από τους νεφρούς (βιταμίνη D)
  • Αύξηση αποβολής φωσφόρου από τους νεφρούς

Διαταραχή των επιπέδων PTH

Η εξέταση της παραθορμόνης γίνεται για να διερευνηθούν διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου, όπως είναι η υπερασβεσταιμία, καθώς και να τεθεί διάγνωση υπερπαραθυρεοειδισμού.

Αύξηση των τιμών παραθορμόνης παρατηρείται στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό καθώς και σε μειωμένη ανταπόκριση των νεφρών στα επίπεδα της PTH. Μειωμένα επίδεδα παραθορμόνης παρατηρούνται στον υποπαραθυρεοειδισμό (Νόσο του Graves), στον υπερθυρεοειδισμό καθώς και σε υπερασβεσταιμία.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Ως φυσιολογικές τιμές ορίζονται τα 10-65 pg/ml (ng/lt).

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.