Ψυχολογία

Πώς να αγαπήσετε τη δουλειά σας;

της Ζωής Ντουλαπτσή
01 Μαΐου 2012
12462 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
i love my job

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι γεγονός, πως η ανάγκη για εργασία με σκοπό την εξασφάλιση οικονομικών πόρων δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια ως προς την επιλογή του επαγγέλματος και της δουλειάς μας. Δεδομένων των παραπάνω, το να αγαπάμε αυτό που κάνουμε για να ζήσουμε, αποτελεί έναν ακόμη πιο δύσκολο στόχο. Η αγάπη για την δουλειά, ή αλλιώς η εργασιακή ικανοποίηση (job satisfaction), όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, εκτός από τις θετικές συνέπειες που έχει στην άνοδο της παραγωγικότητας, είναι ένδειξη τόσο ψυχικής υγείας, όσο και ποιότητας ζωής και για αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όλους μας. Ο όρος «εργασιακή ικανοποίηση» αναφέρεται στο κατά πόσο μας αρέσει η δουλειά μας, στο αν την βιώνουμε θετικά ή αρνητικά στο σύνολό της. Αν και στο παρελθόν η ιδέα της εργασιακής πληρότητας αφορούσε αποκλειστικά την εκπλήρωση ή όχι των αναγκών μας (π.χ. ικανοποιητικός μισθός), στις μέρες μας το αν αγαπάμε τη δουλειά μας ή όχι έχει να κάνει με περισσότερους παράγοντες.


Διαβάστε επίσης: Νικήστε την κόπωση της δουλειάς: Ο διαιτολόγος σε συμβουλεύει [Δωρεάν EBOOK]


Ας δούμε όμως σε απλά βήματα ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες και τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη για να αγαπήσουμε την δουλειά μας:

  • Ανεξάρτητα από τη φύση της δουλειάς σας, το πώς αντιλαμβάνεστε την αμοιβή σας-υλική ή πνευματική- θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα ικανοποίησης ή μη που αντλείτε από αυτήν. Σας φαίνεται δίκαιος και ανάλογος ο μισθός σας συγκριτικά με άλλους συναδέλφους σας; Αναγνωρίζεται η αξία και η προσπάθειά σας; Λαμβάνετε υπόψη σας τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του περιβάλλοντος που ζείτε και εργάζεστε; Όσο πιο ειλικρινά απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα, τόσο πιο συνειδητή θα είναι η απόφασή σας στο να παραμείνετε στη δουλειά σας ή να αναζητήσετε μια άλλη!
  • Για να αγαπήσετε τη δουλειά σας, θα πρέπει να πιστέψετε πως είναι άξια της αγάπης σας! Πως αξιολογείτε τη δουλειά σας- όποια και να είναι αυτή; Την κάνετε εξ ολοκλήρου διεκπεραιωτικά ή μπορείτε να δείτε πως πραγματικά συνεισφέρετε κάτι στον κόσμο κάνοντας τη δουλειά που κάνετε; Είτε η ευθύνη σας είναι η εξυπηρέτηση πελατών σε ένα κατάστημα είτε είστε από τους καλύτερους γιατρούς της χώρας, για να αγαπάτε αυτό που κάνετε θα πρέπει να το αξιολογείτε θετικά, να νιώθετε πως αυτό που προσφέρετε είναι σημαντικό και να αναμένετε μια θετική ανατροφοδότηση από αυτόν που ωφελείται της δουλειάς σας.
  • Διαχωρίστε τη δουλειά σας από την υπόλοιπη ζωή σας. Πολύ δύσκολα βλέπουμε με συμπάθεια όσα μας προκαλούν δυσφορία, άγχος και ψυχολογική πίεση. Μην φορτώνεστε παραπάνω από αυτό που μπορείτε να σηκώσετε, μην εργάζεστε παραπάνω από όσο αντέχετε, γιατί ακόμα και αν πιστεύετε πως μπορείτε να ανταποκριθείτε , η κούραση λειτουργεί συσσωρευτικά και η στιγμή της έκρηξης δεν θα αργήσει. Όταν καταφέρνουμε να αποσυνδεόμαστε ψυχολογικά από την δουλειά, όταν φεύγουμε από αυτήν και για την υπόλοιπη μέρα μας, προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία και δεν διακινδυνεύουμε την εργασιακή μας απόδοση .
  • Οποιεσδήποτε αρνητικά φορτισμένες σκέψεις όπως: «δεν ήμουν προορισμένος για αυτό», «απεχθάνομαι την δουλειά μου» κ.ά, δυστυχώς επιβαρύνουν την ψυχολογία σας και κάνουν την εργασία σας ακόμα πιο δύσκολη. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αρχίζετε να σκέφτεστε με πιο ρεαλιστικούς όρους για την δουλειά σας: «μήπως παραβλέπω το γεγονός πως η δουλειά αυτή μου καλύπτει σε ένα μεγάλο βαθμό τις υλικές και ψυχικές μου ανάγκες;», «μήπως είναι παράλογο και μη ρεαλιστικό να έχω την απαίτηση να μην υπάρχουν δυσκολίες και άσχημες στιγμές στο περιβάλλον της εργασίας μου;». Αποδεχτείτε πως στη ζωή δεν υπάρχει απλώς άσπρο ή μαύρο…
  • Αναμφισβήτητα, κάποιες δουλειές «αγαπιούνται» ευκολότερα από συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων. Τόσο ο τύπος της προσωπικότητας σας, όσο και η προηγούμενη εργασιακή σας πείρα, συμβάλλουν στην ικανοποίηση που θα νιώθετε από την δουλειά που επιλέξατε να κάνετε. Σκεφτείτε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας και διερευνήστε κατά πόσο σας βοηθούνε στη δουλειά που επιλέξατε να κάνετε. Μήπως η δουλειά σας απαιτεί άλλα στοιχεία προσωπικότητας από αυτά που σας χαρακτηρίζουν ; Το «ταίριασμα» μεταξύ του ατομικού παράγοντα και του τύπου της δουλειάς φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανοποίηση που παίρνουμε από το επάγγελμά μας.

Τέλος, κάντε μια προβολή στο μέλλον και σκεφτείτε πως θα νιώθατε αν αύριο σας απέλυαν από αυτή τη δουλειά. Ποια θα ήταν τα συναισθήματά σας; Τι θα σας έλειπε περισσότερο; Θα μπορούσατε εύκολα να προσαρμοστείτε σε μια άλλη δουλειά και εξίσου εύκολα να την αντικαταστήσετε; Φροντίστε να θυμάστε τι ήταν αυτό που αγαπήσατε σ’ αυτήν τη δουλειά, ακόμη και αν αισθάνεστε πως δεν ήταν ολοκληρωτικά δική σας επιλογή.

Μην ξεχνάτε πως η δουλειά καλύπτει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας και της ζωής μας γενικά για αυτό και θα πρέπει ως ένα βαθμό να μας ικανοποιεί. Είτε αποφασίσετε να παραμείνετε στη δουλειά σας είτε να αναζητήσετε μια άλλη, να έχετε πάντα στο νου σας πως δεν σας καθορίζει τόσο η ίδια η δουλειά σας, αλλά ο τρόπος που την κάνετε!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Spector, P. Job satisfaction: application, assessment, cause, and consequences . London: Sage Publications, Inc; 1997.

Sonnentag, S., Binnewies, C. & Mojza, E. Staying well and engaged when demands are high: The role of psychological detachment.Journal of Applied Psychology, 2010, Sep,; 95(5), 965-976.

Kristof, A. L. Person-organisation fit: An integrative review of its conceptualizations, measurement, and implications. Personnel Psychology, 1996;49, 1–49.

Ζωή Ντουλαπτσή
Ζωή Ντουλαπτσή Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια