Ψυχολογία

Μήπως παρα-αγαπάτε τον εαυτό σας;

της Ελίνας Τσιούλη
30 Μαρτίου 2016
19203 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μήπως παρα-αγαπάτε τον εαυτό σας;

"Η αναγνώριση ναρκισσιστών δεν είναι δύσκολη. Απλώς ψάξτε για το άτομο που επίμονα ψαρεύει φιλοφρονήσεις και θαυμασμό, ενώ καταρρέει στην παραμικρή κριτική".

Πηγή: http://www.medicaldaily.com/

Καλό είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας αλλά μήπως υπάρχει κάποια δόση υπερβολής; Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε η πραπάνω ξένη δημοσίευση και ουσιαστικά στόχος μου είναι να μπορείτε να ξεχωρίσετε τα όρια της υγιούς αυτοεκτίμησης με εκείνα του ναρκισσισμού με κάποια απλά σημεία που θα παρατηρήσετε.

Oι πιο πολλοί άνθρωποι διαθέτουν έναν ικανοποιητικό βαθμό αυτοεκτίμησης και ξέρουν να αναγνωρίσουν τα στοιχεία που αγαπούν και εκτιμούν στον εαυτό τους. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που ξεπερνούν τα όρια της υγιούς αυτοεκτίμησης και εμφανίζουν ναρκισσιστικές τάσεις, ενώ κάποια άλλα υποφέρουν από Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας. Μάλιστα, στην εποχή της ανάπτυξης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η δυνατότητα για αυτοπροβολή ενισχύει τέτοια χαρακτηριστικά.

Τα άτομα με ναρκισσιστικές τάσεις επιθυμούν την επικέντρωση της συζήτησης γύρω από το άτομό τους, είναι εμμονικά με την εμφάνισή τους και έχουν μειωμένη ενσυναίσθηση. Άλλα άτομα υποφέρουν από ΝΔΠ, μια ψυχική ασθένεια, που μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις, την εργασία, το σχολείο και τα οικονομικά τους. Έχει υπολογιστεί ότι 6,2% των ενηλίκων υποφέρει από ΝΔΠ.

Βέβαια, το να εκτιμήσετε αν είστε ναρκισσιστής είναι κάπως δύσκολο εξαιτίας του "εγώ" που μπορεί να έχετε αναπτύξει. Θα σας δώσω λοιπόν μια λίστα με σημάδια που υποδηλώνουν την ύπαρξη ναρκισσισμού:

Φουσκωμένη αυτοεκτίμηση, στην πραγματικότητα ως αντίβαρο της χαμηλής αυτοεκτίμησης του ατόμου.Έλλειψη ενσυναίσθησης, δυσκολία στην κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων.Φαντασιώσεις επιτυχίας, δύναμης, ομορφιάς, ιδανικής αγάπης.Αίσθημα του δικαιώματος ειδικής μεταχείρισης και προνομίων.Εκμεταλλευτική συμπεριφορά για την επίτευξη ενός σκοπού.Υπεροπτική- αλαζονική συμπεριφορά.

Αν δεν αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε κάποιες από αυτές τις καταστάσεις, ίσως δεν θα καταλάβετε με την πρώτη τον ψυχισμό των ναρκισσιστών- σκεφτείτε ότι οι ναρκισσιστές ζουν σ' έναν φανταστικό κόσμο δικής τους δημιουργίας. Μοιάζει με τον φανταστικό κόσμο που ζουν τα μικρά παιδιά. Αν ανακαλέσετε πρώιμες αναμνήσεις σας, ίσα-ίσα που θα θυμηθείτε πώς ήταν αυτός ο κόσμος της φαντασίας. Σκεφτείτε ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει στην ενήλικη ζωή. Τα μικρά παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές-σταρ των φαντασιώσεών τους και είναι απορροφημένα από αυτές. Φανταστείτε λοιπόν έναν ενήλικα με κάτι τέτοιο στο μυαλό του!

Συμπερασματικά, πρέπει να γίνεται διάκριση του υγιούς ναρκισσισμού από τη ΝΔΠ που χρήζει ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης καθώς μπορεί να επιπλακεί από κοινωνική απόσυρση ή καταθλιπτική διάθεση, ενώ δυσχεραίνει πολύ τις διαπροσωπικές σχέσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kernberg, O. (1975). Borderline conditions and pathological narcissism. New York: Jason Aronson

Kernberg, O. (1984). Severe personality disorders. New Haven, CT: Yale University Press.

Ελίνα Τσιούλη
Ελίνα Τσιούλη Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.