Συστάσεις Διατροφής

Γλυκιά γεύση: Eνοχή ή Απόλαυση;

της Χρίστιας Κρέκου
15 Δεκεμβρίου 2015
19317 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Γλυκιά γεύση: Eνοχή ή Απόλαυση;

Photo source: www.shutterstock.com

Η γλυκιά γεύση, μπορεί για κάποιους να θεωρείται ως ενοχή και για άλλους ως απόλαυση. Η λέξη «γλυκιά» παραπέμπει το μυαλό, όχι μόνο στη γεύση, αλλά και σε μια γλυκιά ανάμνηση, παρουσία, στιγμή και γενικότερα σε κάτι ευχάριστο!

Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα όσον αφορά στη γλυκιά γεύση:

  • Είναι μια έμφυτη επιθυμία; Έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή;
  • Μπορεί να ενταχθεί στο διαιτολόγιο ατόμων που επιθυμούν να μειώσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους;
  • Είναι οι γλυκαντικές ουσίες μια καλή εναλλακτική λύση;
  • Μπορεί η γλυκιά γεύση να υπάρξει με λιγότερες ή και καθόλου θερμίδες;

Πού οφείλεται η αυξημένη έκθεση στα σάκχαρα;

Από τα πρώτα χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας, η γλυκιά γεύση έχει συνδεθεί με την ενέργεια και με την ανταμοιβή. Τα νεογνά αρέσκονται στη γλυκιά γεύση από την πρώτη στιγμή που γεύονται το μητρικό γάλα. Όμως, παρόλο που η ανθρώπινη φυσιολογία παραμένει η ίδια, η έκθεση στα σάκχαρα έχει αυξηθεί τα τελευταία εκατό χρόνια.

Αυτό οφείλεται στην αύξηση της περιεκτικότητας των σακχάρων στα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά. Αύξηση σακχάρων όμως υπάρχει και στα ροφήματα που ίσως να αποτελούν μέρος ενός διαιτολογίου.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;

Η αυξημένη κατανάλωση σακχάρων μέσω των τροφίμων και των ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Τα τρόφιμα που έχουν γλυκιά γεύση και είναι πλούσια σε θερμίδες έχουν την ικανότητα να διαταράσσουν την ρύθμιση της όρεξης καθώς και άλλους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του σώματος. Μια διατροφή πολύ πλούσια σε θερμίδες μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά και στη λεπτίνη. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής, είναι ο οργανισμός να μην ανταποκρίνεται σωστά στο αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Η γλυκιά γεύση έχει επίσης τη δυνατότητα να επηρεάζει τη δράση της κορτιζόλης, προσδίδοντας το αίσθημα της αποζημίωσης όταν έχετε στρες.

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στα διάφορα γλυκαντικά;

Ένα προφανές ερώτημα είναι αν ο εγκέφαλος αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στα σάκχαρα και στις γλυκαντικές ουσίες. Μελέτες που βασίζονται στη μαγνητική τομογραφία δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Στην περίπτωση της κατανάλωσης σακχάρων παρατηρήθηκε μειωμένη λειτουργία του υποθαλάμου. Καμία τέτοια επίδραση, όμως, δεν παρατηρήθηκε με ένα εξίσου γλυκό διάλυμα με ασπαρτάμη. Επίσης, σε αντίθεση με τη γλυκόζη και τη μαλτοδεξτρίνη, οι γλυκαντικές ουσίες δεν προκαλούν καμία αντίδραση από το πάγκρεας και δεν επηρεάζουν την ινσουλίνη. Γενικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η γλυκιά γεύση που προέρχεται από γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη δεν ενεργοποιούν τα δύο αυτά όργανα, τον εγκέφαλο και το πάγκρεας.

Πέραν αυτών, τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση γλυκαντικών ουσιών έχουν ως αποτέλεσμα τη μέτρια απώλεια βάρους, αφού η γλυκιά γεύση μπορεί να υπάρξει σε ένα διαιτολόγιο χωρίς τις επιπλέον θερμίδες. Παρ' όλα αυτά, αν και έχει αποδειχτεί η συσχέτιση γλυκαντικών ουσιών με μια μέτρια απώλεια βάρους σε τυχαιοποιημένες μελέτες αυτό δεν σημαίνει ότι οι ουσίες αυτές δρουν ως κατασταλτικά της όρεξης. Επομένως, για να επιτευχθούν τα ιδανικά αποτελέσματα από τη χρήση των γλυκαντικών ουσιών πρέπει να εντάσσονται σε ένα διαιτολόγιο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, τότε οι γλυκαντικές ουσίες πρέπει να ενσωματωθούν σε μια διατροφή με μειωμένες θερμίδες. Στην περίπτωση επιθυμίας διατήρησης του σωματικού βάρους μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Τελικά είναι έμφυτη η έλξη στη γλυκιά γεύση;

Η γλυκιά γεύση είχε ανέκαθεν θέση στη διατροφή μας και πάντοτε θα έχει. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και σε έναν ενεργό τρόπο ζωής. Η γλυκιά γεύση μπορεί να υπάρξει και με λιγότερες ή και καθόλου θερμίδες μέσω των γλυκαντικών ουσιών. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια ιδανικότερη εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να ελέγξουν ή και να μειώσουν το σωματικό τους βάρος χωρίς να αποχωριστούν ή να στερηθούν τη γλυκιά γεύση. Οι γλυκαντικές ουσίες αποτελούν επίσης μια ιδανική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη αφού δεν επηρεάζουν καθόλου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά ούτε και τη δράση της ινσουλίνης. Επιλέξτε λοιπόν προϊόντα με ζάχαρη ή με υποκατάστατα ζάχαρης ανάλογα με το τι σας ταιριάζει και απολαύστε κάτι γλυκό με λιγότερες ή καθόλου θερμίδες, μα πάνω απ' όλα χωρίς ενοχές!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bellisle, F., &Drewnowski, A. (2007). Intense sweeteners, energy intake and the control of body weight. European Journal of Clinical Nutrition, 61(6), 691-700.

Bellisle, F., Drewnowski, A., Anderson, G. H., Westerterp-Plantenga, M., & Martin, C. K. (2012). Sweetness, satiation, and satiety. The Journal of nutrition,142(6), 1149S-1154S.

De la Hunty, A., Gibson, S., & Ashwell, M. (2006). A review of the effectiveness of aspartame in helping with weight control. Nutrition Bulletin,31(2), 115-128.

Χρίστια Κρέκου
Χρίστια Κρέκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος