Λεξικό Διατροφής

Λαχανάκια Βρυξελλών

της Ιωάννας Μασούρα
18 Ιουνίου 2018
94422 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
laxanakia vrikselwn diatrofikh aksia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα λαχανάκια των Βρυξελλών πήραν το όνομα τους λόγο της αναφοράς τους κατά τη δεκαετία του 1200 στην πόλη του Βελγίου. Πολύ αργότερα γύρω στο 1800 τα λαχανάκια Βρυξελλών μετανάστευσαν μαζί με τους Ευρωπαίους αγρότες και στις ΗΠΑ. Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά σταυρανθή (όπως, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο) στις χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι και -10°C) για αυτό καλλιεργείται και σε περιοχές με σχετικά ψυχρούς χειμώνες.

Στο μανάβικο θα τα βρείτε πιθανόν όλες τις εποχές του χρόνου αλλά κυρίως Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο. Κατά την αγορά τους προσέξτε να είναι συμπαγή, με έντονο πράσινο χρώμα και διαλέξτε τα λαχανάκια με παρόμοιο μέγεθος για να έχετε καλύτερο μαγείρεμα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και κατεψυγμένα πράγμα που δεν επηρεάζει την θρεπτική τους αξία.

Λαχανάκια Βρυξελλών: ποια είναι η διατροφική αξία τους;

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη τους. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά τα τραύματα να θεραπεύονται σωστά και σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις μπορεί η βιταμίνη Κ να βοηθήσει να κρατήσει τα οστά υγιή. Το δεύτερο πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό τους είναι η βιταμίνη C απαραίτητη για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Αυτό το λαχανικό είναι πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και μια καλή πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και φωσφόρου. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και Β6, θειαμίνης, φολικού οξέος, καλίου και μαγγανίου, καθώς και χαλκού, ασβεστίου και σιδήρου. Η περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθάει στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

diatrofikh asia laxanakia vrykselwn

 

Επίσης, στα λαχανάκια Βρυξελλών θα βρούμε μεγάλη συγκέντρωση γλυκοσινολικών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο την δράση αποτοξίνωσης των κυττάρων. Επιπλέον, είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση μιας και περιέχουν ‘kaempferol’, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του καρκίνου, να μειώσει τη φλεγμονή και να προωθήσει την υγεία της καρδιάς. Σημαντικό είναι να υπογραμμίσουμε ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συγκριτικά με άλλα λαχανικά, γεγονός που μπορεί να προάγει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Θρεπτική αξία ανά 100γρ. λαχανάκια Βρυξελλών

  Ωμά Βραστά
Θερμίδες
43.0 kcal
36.0 kcal
Πρωτεΐνη
3.4 g
2.5 g
Υδατάνθρακες
9.0 g
7.1 g
Σάκχαρα
2.2 g
1.7 g
Φυτικές ίνες
3.8 g
2.6 g
Λίπος
0.3 g
0.5 g
Κορεσμένο
0.1 g
0.1 g
Χοληστερόλη
0.0 mg
0.0 mg
Βιταμίνες
Βιταμίνη Κ
177 mcg
140 mcg
Βιταμίνη C
85.0 mg
62.0 mg
Bιταμίνη Α
754 IU
775 IU
Βιταμίνη Β6
0.2 mg
0.2 mg
Φολικό οξύ
61.0 mcg
60.0 mcg
Ριβοφλαβίνη
0.1 mg
0.1 mg
Θειαμίνη
0.1 mg
0.1 mg
Μέταλλα
Ασβέστιο
42.0 mg
36.0 mg
Σίδηρος
1.4 mg
1.2 mg
Μαγνήσιο
23.0 mg
20.0 mg
Φώσφορος
69.0 mg
56.0 mg
Κάλιο
389 mg
317 mg
Νάτριο
25.0 mg
257 mg
Μαγγάνιο
0.3 mg
0.2 mg
Χαλκός
0.1 mg
0.1 mg

Λαχανάκια Βρυξελλών και υγεία

Η έρευνα του 2018 που διεξάχθηκε στην Ολλανδία κατέληξε ότι η κατανάλωση λάχανων Βρυξελλών πιθανών να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ή ακόμη και αντιμετώπισης του καρκίνου και άλλων ασθενειών βοηθώντας τον οργανισμό να αποτοξινωθεί. Η κατανάλωσή τους ενισχύει τα φυσικά την άμυνα του οργανισμού και προάγει το υγιές DNA, το οποίο μπορεί να υποστεί βλάβη όταν φυσικές χημικές ουσίες στα κύτταρα αρχίζουν να αναπαράγονται ταχύτερα από το κανονικό.

Η μελέτη περιελάμβανε δύο ομάδες ανδρών, οι οποίες κατανάλωναν μόνο μισό γραμμάριο λαχάνων Βρυξελλών την ημέρα. Μετά από πέντε εβδομάδες, τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση κατά 28% της βλάβης του DNA στην ομάδα που τρώει τα λάχανα. Το 1997 μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση λάχανων Βρυξελλών μειώνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ειδικά για τους άνδρες. Ακόμη, μια μελέτη του 2011 δείχνει ότι όχι μόνο τα λάχανα Βρυξελλών παράγουν ένζυμα για την αποτοξίνωση του σώματος από καρκινικά κύτταρα, αλλά όταν μαγειρεύονται στον ατμό ενισχύονται τα οφέλη τους για την υγεία.

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να μαγειρεύουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών για πάρα πολύ ώρα. Μια καλή συμβουλή είναι να τα μαγειρεύεται στον ατμό αντί σε ζεστό νερό έτσι ώστε να διατηρούν το χρώμα αλλά και τις ωφέλησες τους ουσίες. Μπορείτε ακόμη να τα καταναλώσετε σοταρισμένα ή ακόμη και ψητά στο φούρνο. Προσοχή! Αν τα μαγειρέψτε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ψηλή θερμοκρασία θα καταφέρετε όχι μόνο να χάσετε τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και τη γεύση, το χρώμα και κυρίως, το άρωμα. Να θυμάστε ταιριάζουν με σκόρδο ή κύμινο.

Ιδέες για να εντάξουμε το λαχανικό αυτό στη διατροφή μας

  • Προσθέστε τα στις σαλάτες σας.
  • Προσθέστε τα στις σούπες σας.
  • Κάντε τα τουρσί.
  • Θα μπορούσε να είναι ένα υγιεινό σνακ μαζί με λίγη ταχίνι ή χούμους.
  • Συνοδέψτε τα κύρια πιάτα σας αντί για σαλάτα.
  • Προσθέστε τα στο πουρέ πατάτας σας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mercola. (2018). What Is Brussels Sprouts Good For? Available at: https://foodfacts.mercola.com/brussels-sprouts.html#_edn2 [Accessed 02 May 2018]

Νutritiondata.self.com. (2018). Brussels sprouts, cooked, boiled, drained, with salt. Available at: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2821/2 [Accessed 02 May 2018].

Νutritiondata.self.com. (2018). Brussels sprouts, cooked, boiled, drained, with salt. Available at: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2362/2 [Accessed 02 May 2018].

Ιωάννα Μασούρα
Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.