Λεξικό Διατροφής

Σακχαρίνη

της Δέσποινας Γκακνή
22 Οκτωβρίου 2015
10788 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Σακχαρίνη

Η σακχαρίνη είναι η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Ανακαλύφθηκε το 1879 και έχει 300-400 φορές μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα από αυτή της ζάχαρης, ενώ δεν έχει θερμίδες. Είναι πολύ σταθερή στην επεξεργασία των τροφίμων, είναι αρκετά γλυκιά και έχει χαμηλό κόστος.

Η ασφάλειά της αμφισβητήθηκε μετά από μελέτες που διεξήχθησαν σε πειραματόζωα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι οποίες συσχέτιζαν την πρόσληψή της με αύξηση των περιστατικών καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Μεταγενέστερες μελέτες δεν κατάφεραν να αποδείξουν την ύπαρξη μίας τέτοιας συσχέτισης στον άνθρωπο. Αν και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωσή της έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, ενώ στη χώρα μας χρησιμοποιείται ελάχιστα. Η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) για τη σακχαρίνη είναι τα 15mg/κιλό σωματικού βάρους.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.