Λεξικό Διατροφής

Σακχαρίνη

22 Οκτωβρίου 2015
8706 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Σακχαρίνη

Η σακχαρίνη είναι η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Ανακαλύφθηκε το 1879 και έχει 300-400 φορές μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα από αυτή της ζάχαρης, ενώ δεν έχει θερμίδες. Είναι πολύ σταθερή στην επεξεργασία των τροφίμων, είναι αρκετά γλυκιά και έχει χαμηλό κόστος.

Η ασφάλειά της αμφισβητήθηκε μετά από μελέτες που διεξήχθησαν σε πειραματόζωα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι οποίες συσχέτιζαν την πρόσληψή της με αύξηση των περιστατικών καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Μεταγενέστερες μελέτες δεν κατάφεραν να αποδείξουν την ύπαρξη μίας τέτοιας συσχέτισης στον άνθρωπο. Αν και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωσή της έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, ενώ στη χώρα μας χρησιμοποιείται ελάχιστα. Η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) για τη σακχαρίνη είναι τα 15mg/κιλό σωματικού βάρους.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

Αναζήτησε τον Διατροφικό Ορισμό

ή

Αναζήτησε Αλφαβητικά

Goji berry (Γκότζι μπέρι)

10278 Προβολές 5 λεπτά να διαβαστεί

HDL-λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας

03 Σεπτεμβρίου 2015
12174 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

LDL- λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας

01 Σεπτεμβρίου 2015
13857 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

Vegan - Χορτοφάγος

19 Σεπτεμβρίου 2015
13134 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

Αγγούρι

06 Μαρτίου 2018
9876 Προβολές 4 λεπτά να διαβαστεί

Αιθανόλη

6717 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

Αιμορροΐδες

20 Σεπτεμβρίου 2017
4854 Προβολές 2 λεπτά να διαβαστεί

Ακτινίδιο

2556 Προβολές 3 λεπτά να διαβαστεί

Αλκαλική διατροφή

18 Σεπτεμβρίου 2015
15612 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

Αλλεργία

9282 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

Ψάχνεις για απαντήσεις;

Στείλε μας τη δική σου διατροφική απορία και θα σου την απαντήσουμε.
Invalid Input
Invalid Input