Λεξικό Διατροφής

Βασιλικός

07 Σεπτεμβρίου 2020
19470 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
vasilikos

Photo source: Image by Eric Chen from Pixabay

Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο ευρέως γνωστά και αγαπητά αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά στη χώρα μας. Προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής, εγκλιματίστηκε όμως εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ευρώπη. Αναδίδει ένα ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμα (ακόμα και αποξηραμένο) χάρη στο αιθέριο έλαιο του. Καταγεγραμμένες είναι διάφορες ωφέλιμες δράσεις του, όπως ότι βοηθά στην δυσεντερία και σε άλλες στομαχικές παθήσεις, είναι καλό φυσικό αντιπυρετικό, καθώς επίσης έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Εποχή άνθησης του είναι Ιούλιος-Σεπτέμβριος.

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

Ο βασιλικός παρουσιάζει ωφέλιμη δράση στα ακόλουθα περιστατικά :

Δυσπεψία, δυσεντερία

Αναφέρεται πολύ η χρησιμότητά του για την ανακούφιση και τη θεραπεία ασθενειών του στομάχου και των εντέρων. Παρουσιάζει αντιεμετική δράση και ενεργεί σπασμολυτικά στη γαστρίτιδα και στη δυσκοιλιότητα.

Βήχα, πνευμονικά προβλήματα

Ανακουφίζει από τον έντονο βήχα, την καταρροή και το κρυολόγημα, είναι αποχρεμπτικό και θεωρείται ότι δρα κατά των βακτηρίων.

Πυρετό

Παρουσιάζει αντιπυρετική δράση και ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.

Τσιμπήματα

Τοποθετώντας φύλλα του σε τσιμπήματα εντόμων, απορροφά την τοξίνη. Στην Ινδία όπου θεωρείται ιερό φυτό, χρησιμοποιείται ευρέως ως αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό.

Νευρικές παθήσεις

Από πολύ παλιά χρησιμοποιούνταν ως αντικαταθλιπτικό και θεωρούνταν τονωτικό του νευρικού συστήματος. Δρα αξιόλογα κατά της νευρικής ημικρανίας.

Θηλασμός

Φαίνεται ότι αυξάνει τη παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες, ενώ επίσης θεωρείται εμμηναγωγό.

Φλεγμονές

Βοηθά σε φλεγμονές των αυτιών, στη φαρυγγίτιδα και στην αμυγδαλίτιδα.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Δεν αναφέρονται παρενέργειες από τη κατανάλωση του βασιλικού, η υπερβολική χρήση του όμως πιθανόν να προκαλέσει υπνηλία, λήθαργο ή και έλλειψη συγκέντρωσης.

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως τσάι
  • Ως αρωματικό στο νερό που πίνουμε
  • Ως μαγειρικό συστατικό πολλών πιάτων στη κουζίνα μας (φρέσκος ή αποξηραμένος). Πολύ αγαπητός στην Ιταλική κουζίνα (πχ pesto sauce)
  • Ως άρτυμα

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Ο βασιλικός έχει περίοπτη θέση στην παγκόσμια ιστορία. Στη Γαλλία θεωρείται το 'βότανο των Βασιλέων', στην Ιταλία είναι το σύμβολο της αγάπης και στην Ινδία το έχουν ως το Θείο δώρο της Προστασίας. Στην Αρχαία Ελλάδα τον χρησιμοποιούσαν για να αρωματίζουν τα Βασιλικά ανάκτορα. Κατά τον Μεσαίωνα αντιμετωπίστηκε ως 'διαβολικό' βότανο λόγω της περίεργης έλξης που ασκεί στους σκορπιούς και η προκατάληψη αυτή κρατά σε μερικές χώρες ως τις μέρες μας. Ωστόσο από παλιά έως σήμερα, τον χρησιμοποιούν οι ιερείς για το ράντισμα του αγιασμού.

Βασιλικός

Κοινές Ονομασίες 

Βασιλίτσα

Επίσημη Ελληνική Ονομασία 

Ώκιμο το βασιλικό

Επιστημονική Ονομασία 

Ocymum basilicum L

Οικογένεια

Χειλανθή (Labiatae)

Αγγλική Ονομασία 

Basil
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία

Μαρία Σκουρολιάκου, 2005, Συμπληρώματα Διατροφής & Δρόγες Α' & Β', Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Κώστας Μπαζαίος, 2003, 100 Βότανα 2000 Θεραπείες, Εκδόσεις Διατροφή & Υγεία

Φυσική Ιατρική - Βότανα, 2001, Infomedia Publications LTD

Anil Kumar Chintaluri, Aruna Lakshmi Komarraju, TLC-Bioautographic detection of antimicrobial compounds in essential oils of selected ocinum species, Journal of essential oil bearing plants, Volume 22, 2019 Apr:187-199

Intan Putri Hapsari, Yoanni Maria Lauda Feroniasanti, Phytochemical screening and in vitro antibacterial activity of sweet basil leaves (ocinum basilicum L.) essential oil against Cutibacterium acnes, AIP conference procedings, Volume 2099, 2019 Apr: Issue 1 (2099, 020007)

Kintzios S, Kollias H, Straitouris E, Makri O. Scale-up micropropagation of sweet basil (Ocimum basilicum L.) in an airlift bioreactor and accumulation of rosmarinic acid. Biotechnol Lett. 2004 Mar;26(6):521-3

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.