Δίαιτα

Kάντε την απώλεια βάρους οικογενειακή υπόθεση

30 Σεπτεμβρίου 2014
14217 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
xaroumenh oikogeneia goneis me paidia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παιδική παχυσαρκία προκαλείται από την υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Ένα στα τρία παιδιά στην Αμερική είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ και στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά αυξάνουν. Ασθένειες σχετιζόμενες με το υπερβάλλον βάρος που παλαιότερα εμφανιζόταν μόνο σε ενήλικες, είναι πλέον συχνές και σε παιδιά.

Η λύση είναι γνωστή: ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, τα παιδιά από μόνα τους δεν είναι εύκολο να υιοθετήσουν αυτές τις συνήθειες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το καταφέρουν είναι μέσω της συμμετοχής ολόκληρης της οικογένειας και κυρίως των γονιών τους.


Κατεβάστε Δωρεάν το Tool: Βάλε στόχους στη διατροφή σου και μάθε πώς θα τους πετύχεις! [PDF]


Όταν χάνουν βάρος οι γονείς, χάνουν και τα παιδιά;

Από μελέτες σε οικογένειες φάνηκε ότι όταν οι γονείς χάνουν βάρος, το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά τους. Τα παιδιά, ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία, έχουν τους γονείς τους ως πρότυπα. Η δική τους συμπεριφορά είναι αυτή που θα καθορίσει και τη συμπεριφορά του παιδιού τους σε αυτή την κρίσιμη ηλικία που διαμορφώνονται οι συνήθειές του.

Ένα παιδί δεν θα καταφέρει να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες και να χάσει βάρος, αν δεν το κάνετε πρώτα εσείς. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί ομαδική προσπάθεια.

Οι γονείς ως πρότυπα

Πέρα από τον ρόλο τους ως πρότυπα, οι γονείς είναι εκείνοι που φέρνουν τα τρόφιμα στο σπίτι. Εάν στο σπίτι υπάρχουν πολλά φρούτα, το παιδί είναι πιθανότερο να τα καταναλώσει, ενώ αντίθετα αν υπάρχουν πολλά γλυκά είναι σχεδόν βέβαιο ότι καταναλώσει κάποια από αυτά.

Παράλληλα, οι γονείς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας της οικογένειας. Εάν η άσκηση είναι ενσωματωμένη στον τρόπο ζωής των γονέων, τότε και τα παιδιά είναι πιθανότερο να ασκούνται τακτικά.

Αλλάζοντας το περιβάλλον του σπιτιού της οικογένειας, οι υγιεινότερες συνήθειες μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλάξτε τη συμπεριφορά της οικογένειας

Ενθαρρύνετε ολόκληρη την οικογένεια

Αντί να εστιάζετε το πρόβλημα σε ένα μέλος της οικογένειας, και ιδιαίτερα στο παιδί σας, ενθαρρύνετε ολόκληρη την οικογένεια να κάνει αλλαγές προς έναν υγιεινότεροτρόποζωής. Πως θα το επιτύχετε αυτό;

Μικρές και σταδιακές αλλαγές

Ξεκινήστε με μικρές, σταδιακές αλλαγές, καθώς αυτές είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, κλείστε την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, αντικαταστήστε τα γλυκά με φρούτα ή βγείτε για έναν περίπατο με τα παιδιά σας.

Ρεαλιστικοί και μετρήσιμοι στόχοι

Θέστε ρεαλιστικούς, μετρήσιμους στόχους για κάθε μέλος αλλά και την οικογένειά σας συνολικά. Για παράδειγμα, ένας στόχος για τα παιδιά μπορεί να είναι να πίνουν ένα ποτήρι γάλα πρωί και βράδυ, ενώ για εσάς το να ανεβαίνετε από τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Από την άλλη, ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να μειώσει τη συχνότητα κατανάλωσης έτοιμων γευμάτων σε μίαφορά το μήνα.

Αναγνωρίστε τα κίνητρα

Αναγνωρίστε τα κίνητρά σας και προετοιμαστείτε για τις καταστάσεις που μπορούν να σας πάνε πίσω στην πρόοδό σας. Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να τρώτε πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση, φροντίστε εκ των προτέρων να μην υπάρχουν στο σπίτι.

Χαρείτε τις επιτυχίες σας

Χαρείτε τις επιτυχίες σας και ανταμείψτε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, καθώς αυτό θα σας δώσει κίνητρο να συνεχίσετε. Όταν το παιδί σας πετυχαίνει έναν στόχο δώστε του την προσοχή σας και την λεκτική σας επιβράβευση. Όταν η οικογένειά σας πετυχαίνει έναν στόχο, σκεφτείτε έναν υγιεινότρόπο για να το γιορτάσετε, όπως για παράδειγμα με κάποια έξοδο ή δραστηριότητα (π.χ. πικ-νικ, βόλτα στο βουνό, κ.λπ.).

Να είστε θετικοί

Να είστε θετικοί και να εστιάζετε στις αλλαγές του τρόπου ζωής, παρά στην εμφάνιση ή στο βάρος του παιδιού σας.

Να είστε ελαστικοί

Να είστε ελαστικοί, καθώς απαιτείται χρόνος για να αλλάξετε τις συνήθειές σας προς το υγιεινότερο. Να είστε πιστοί στο πρόγραμμά σας, αν ωστόσο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, προσαρμόστε το στον δικό σας τρόπο ζωής.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που προωθεί το υγιές βάρος

  • Έχετε πάντα διαθέσιμα υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι και μην αγοράζετε γλυκά και ροφήματα με ζάχαρη
  • Μην συνηθίζετε τα γεύματα εκτόςσπιτιού, καθώς στα εστιατόρια είναι διαθέσιμα ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, ενώ θα χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα οικογενειακό γεύμα στο σπίτι που συνδέεται με οφέλη για την υγεία
  • Εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας
  • Μειώστε τον χρόνο που αφιερώνετε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι είναι δική σας ευθύνη να είστε θετικόπρότυπο για το παιδί σας. Ο καλύτερος τρόπος να υιοθετήσει το παιδί σας έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι να του τον δείξετε εσείς μέσω τον πράξεών σας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι δύσκολες, όταν όμως όλη η οικογένεια συνεργαστεί, οι πιθανότητες επιτυχίας πολλαπλασιάζονται!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Young KM, Northern JJ, Lister KM, Drummond JA, O’Brien WH, A meta-analysis of family-behavioral weight-loss treatments for children, Clinical Psychology Review 27 (2007) 240–249

McLean N, Griffin S, Toney K, Hardeman W, Family involvement in weight control, weight maintenance and weight-loss interventions: a systematic review of randomised trials, International Journal of Obesity (2003) 27, 987–1005

Jull A, Chen R, Parent-only vs. parent-child (family-focused) approaches for weight loss in obese and overweight children: a systematic review and meta-analysis, obesity reviews (2013) 14, 761–768

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.