Άλλες Παθήσεις

Δωρεάν έλεγχος για τα αφροδίσια νοσήματα

της Αμαλίας Τσιατούρα
24 Νοεμβρίου 2014
19572 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
deigmata aimatologikwn eksetasewn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα ακούτε και ανατριχιάζετε, όμως η συχνότητά τους δεν είναι ευκαταφρόνητη: Μερικά από αυτά εμφανίζονται σε τουλάχιστον μισούς από εμάς. Σε κάποια, όπως στον ιό HPV, το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100%. Σε κάθε περίπτωση, η δερματολογική εξέταση είναι σημαντική για τα αφροδίσια νοσήματα, όπως και η συχνή παρακολούθηση από δερματολόγο, τόσο για τη μη μετάδοσή τους, όσο και γιατί αυτά επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία μας. Τα πιο συχνά που βλέπουμε είναι:

Κονδυλώματα: Είναι καλοήθεις βλάβες, άλλοτε επηρμένες, άλλοτε επίπεδες. Eντοπίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (αιδοίο, βάλανος, πρωκτός κ.ά.) και οφείλονται στη μετάδοση του ιού HPV που γίνεται με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Σύμφωνα με έρευνα δημόσιου νοσοκομείου, 1 στις 2 Ελληνίδες έχει εμφανίσει κάποια στιγμή κονδυλώματα. Η δερματολογική εξέταση για αυτά είναι σημαντική, ώστε να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις (γιγαντιαία κονδυλώματα), οι βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή. Η τυποποίησή τους γίνεται με το HPV DNA test. Ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει το εμβόλιο.

Τι προτείνουμε: Η πιο σύγχρονη θεραπεία είναι το λέιζερ C02, που τα εξαλείφει ακόμη και σε 1 συνεδρία και είναι ελάχιστα τραυματική. Δυστυχώς, λίγα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν την τεχνολογία. Άλλες θεραπευτικές επιλογές είναι η κρυοπηξία με υγρό άζωτο, η διαθερμία και η εφαρμογή συγκεκριμένων φαρμακευτικών αλοιφών που χρησιμοποιούνται στο σπίτι από τον ασθενή με την καθοδήγηση του δερματολόγου.

Έρπης γεννητικών οργάνων: Τις μέρες της έξαρσης, ο ασθενής παρουσιάζει φυσαλίδες σε ερυθρή βάση στη βάλανο, στον κορμό του πέους, την είσοδο του κόλπου κ.ά. Η φαρμακευτική αγωγή που συστήνεται είναι τα αντιιικά φάρμακα.

Γονόρροια: Το κύριο σύμπτωμά της είναι έκκριση υγρού από την ουρήθρα. Η θεραπεία γίνεται με ενέσιμα αντιβιοτικά (κεφαλοσπορίνη).

Σύφιλη: Εμφανίζεται με νώδυνα έλκη στο δέρμα, διογκωμένους λεμφαδένες και εξάνθημα στο σώμα και ειδικά στα χέρια. Η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση πενικιλίνης.

Μολυσματική τέρμινθος: Οι βλάβες μοιάζουν με κονδυλώματα και συχνά συγχέονται λόγω της παρόμοιας κλινικής εικόνας. Η νόσος μεταδίδεται ακόμα και από την κοινή χρήση τουαλέτας. Η θεραπεία κλειδί είναι το λέιζερ C02.

Ο ρόλος της διατροφής

Οι μελέτες συμφωνούν στο ότι το ισχυρό ανοσοποιητικό μειώνει τις πιθανότητες να προχωρήσει μια HPV λοίμωξη- επομένως μειώνει τις πιθανότητες να έχουμε υποτροπές στα κονδυλώματα μετά τη θεραπεία ή να προχωρήσουν οι αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας- και ελαττώνει τη συχνότητα εξάρσεων σε άλλα αφροδίσια, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Ειδικότερα, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά-βιταμίνες Α, C, D, λυκοπένιο, φολικό οξύ, καροτεινοειδή- πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι καθημερινά. Ακόμη, φροντίστε να απέχετε από το κάπνισμα και τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ, που δρουν επιβαρυντικά.

Για τη δωρεάν δερματολογική συνεδρία στις 1-6 Δεκεμβρίου καλέστε το τηλ.: 210 6980451 (Cosmetic Derma Medicine).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

The New England Journal of Medicine, 2010 July 1; 363(1): 24–35

Journal of Oral Oncology, 2014 September; 50(9): 869–876

Αμαλία Τσιατούρα
Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος