Διατροφή

Οι πιο γνωστοί μύθοι για το στιγμιαίο καφέ!

08 Ιουνίου 2017
19620 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Stigmiaios Kafes

Με το στιγμιαίο καφέ να υπερτερεί στην απλότητα της παρασκευής του, αποτελεί δικαίως ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα ροφήματα. Είτε ζεστός είστε κρύος -ο γνωστός σε όλους μας φραπέ- προσφέρει καλύτερη διάθεση, πνευματική και σωματική τόνωση, ενώ έχει συνδεθεί με την παρέα, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και την καθημερινότητά μας. Γιατί, λοιπόν, συνεχίζουμε να διαβάζουμε ή να ακούμε ακόμα «φήμες» γύρω από το όνομά του; Πάμε να δούμε 5 από τους πιο γνωστούς μύθους για το στιγμιαίο καφέ και να τους... απομυθοποιήσουμε!

1ος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές με «χτυπάει» στο στομάχι

Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξέτασε αν διαφορετικά είδη καφέ (συμπεριλαμβανομένου και του στιγμιαίου καφέ) προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα στο στομάχι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν παρουσιάζεται αρνητική επίδραση σε υγιείς ενήλικες με μέτρια κατανάλωση καφέ! Η αύξηση γαστρικών υγρών που προκαλείται μετά από την κατανάλωσή του καφέ, είναι μια φυσιολογική διαδικασία που πραγματοποιείται μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε γεύματος (φαγητό ή ρόφημα) και αποτελεί μέρος της πέψης των τροφίμων.

2ος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί υπέρταση

Πληθώρα μελετών έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με την καλύτερη υγεία της καρδιάς, λόγω της αύξησης της ελαστικότητας που προκαλεί στα αγγεία. Επομένως, η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ εντός των συστάσεων, δεν έχει φανεί να επηρεάζει αρνητικά την πίεση στον υγιή πληθυσμό. Άτομα με προβλήματα στην καρδιά ή καφεϊνο – ευαίσθητα είναι καλό να λάβουν εξατομικευμένη συμβουλευτική για την κατανάλωση καφέ από έναν ειδικό.

3ος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές είναι βαρύς καφές

Για να αξιολογήσουμε ποιος καφές είναι πιο βαρύς θα πρέπει να δούμε τα επίπεδα καφεΐνης, να συνυπολογίσουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε αλλά και το ποτήρι -μερίδα- που χρησιμοποιούμε για κάθε διαφορετικό είδος.

Μερίδα ανά είδος καφέ Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml) 115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml) 65-100mg
Ελληνικός καφές (50ml) 40mg
Εσπρέσο (30ml) 30-40mg

 Πηγή: The Coffee Science Information Centre

Από τον παραπάνω πίνακα μπορείτε να διακρίνετε ότι ο στιγμιαίος καφές έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη (65-110mg) σε σχέση με το αντίστοιχο ποτήρι του καφέ φίλτρου (115-175mg) και παρόμοια περιεκτικότητα συγκριτικά με ένα διπλό ελληνικό καφέ ή ένα διπλό εσπρέσο. Επομένως, θα λέγαμε ότι είναι από τους πιο ελαφρείς καφέδες και σίγουρα όχι ο πιο βαρύς.

4ος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές είναι χημικός

Η παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ ξεκινάει από την επιλογή των φυσικών καρπών του καφεόδεντρου, πιο συγκεκριμένα από τις ποικιλίες Robusta και Arabica, για να καταλήξει η «καρδιά» του καφέ στο ποτήρι σας! Αφού γίνει η επιλογή οι καρποί περνάνε από διαδικασία ξήρανσης ή μουλιάσματος (ανάλογα με τη μέθοδο) για να συλλεχθούν οι κόκκοι του καφέ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι καβουρδίζονται ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά τους. Τέλος, οι κόκκοι αλέθονται και αφού περάσει ο καφές με προσθήκη νερού από διαδοχικά φιλτραρίσματα (όπως ο καφές φίλτρου) για να αφαιρεθεί πλήρως το κατακάθι, το εκχύλισμα αφυδατώνεται και φτάνει στο ποτήρι ο γνωστός σε όλους στιγμιαίος καφές, ένα 100% φυσικό προϊόν!

5ος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί κυτταρίτιδα

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι αποτέλεσμα ενός συνόλου παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοόλ και διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες και «κακά» λιπαρά. Η καφεΐνη, όχι μόνο δεν ευθύνεται για την εμφάνισή της αλλά αποτελεί και βασικό συστατικό διάφορων καλλυντικών για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A, Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.

Bielesz K, Strzelczyk W, Poniewaz M, Sokołowski F, Welsyng D, Rucińska M, Nawrocki S. Pol Merkur Lekarski. The effect of coffee on blood pressure at healthy subjects. 2013 Sep;35(207):133-5.

Shimamoto T, Yamamichi N, Kodashima S, Takahashi Y, Fujishiro M, Oka M, Mitsushima T, Koike K. No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan. PLoS One. 2013 Jun 12;8(6):e65996

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.