Συστάσεις Διατροφής

Στον κήπο ολοταχώς: Επεισόδιο Νο1

της Ειρήνης Βότση
28 Απριλίου 2015
11964 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Στον κήπο ολοταχώς: Επεισόδιο Νο1

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να τρώνε λαχανικά καθημερινά, αφού οι περισσότερες από τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά για τη σωστή ανάπτυξή τους και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος βρίσκονται σε αυτά! Για τους περισσότερους γονείς, η κατανάλωσή τους από τα παιδιά τους είναι καθημερινός άθλος. Για να σταματήσει να συμβαίνει αυτό, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορείτε ν’ ακολουθήσετε:

  • Ξεκινήστε μιλώντας με τα παιδιά σας για τα λαχανικά και πόσο σημαντικά είναι για όλη την οικογένεια. 
  • Μπορείτε να τους δείξετε την πυραμίδα της διατροφής και το κομμάτι της, που αντιπροσωπεύει την ομάδα των λαχανικών. 
  • Φυτέψτε, αν έχετε κήπο ή σε γλαστρούλες στη βεράντα σας (αν δεν έχετε κήπο), λαχανικά εποχής και προσπαθείστε να τα φροντίζετε παρέα με το παιδί σας (πότισμα, μάζεμα κ.λπ.). Αν έχετε περισσότερα παιδιά, μπορείτε να μοιράσετε τις σειρές ή τις γλάστρες σε κάθε ένα από αυτά π.χ. αν είναι 2, φυτέψτε 2 σειρές πιπεριές ή ντομάτες ή κολοκυθάκια κ.λπ. Ορίστε για τη μία σειρά λαχανικών να είναι υπεύθυνη η Μαρία και για την άλλη ο Γιώργος. Κάντε το ίδιο και με τις γλάστρες. Βάλτε 2 γλάστρες με πιπεριές ή ντομάτες ή κολοκυθάκια κ.λπ. και γράψτε και τα ονόματα των παιδιών πάνω τους για να μην τις μπερδεύουν. 
  • Κατεβάστε απ’ το Ίντερνετ άχρωμες εικόνες/ φιγούρες λαχανικών για να τις ζωγραφίσουν ή αγοράστε τους «Διατροφοπαιχνιδιάρηδες», όπου θα βρείτε εικόνες χρωματισμού με διατροφικά μηνύματα που ενθαρρύνουν τα παιδιά να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.  
  • Δημιουργήστε μία λίστα με τα λαχανικά που δεν τους αρέσουν και προσπαθήστε να εισάγετε κάθε βδομάδα αυτό το λαχανικό. Επειδή τα παιδιά συχνά επηρεάζονται από μυρωδιές, υφές και χρώματα, αρχικά δοκιμάστε να τα σερβίρεται ωμά (όσα επιτρέπονται) και έπειτα σε διαφορετικές εκδοχές π.χ. ψητό, σε σούπα, σε σουφλέ, σε μπιφτέκια, σε πουρέ κ.λπ. Βάλτε τη φαντασία σας και τον σεφ που κρύβετε μέσα σας να δουλέψει!
Ειρήνη Βότση
Ειρήνη Βότση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος