Συστάσεις Διατροφής

Αυξήστε την απόδοσή σας στη δουλειά επιλέγοντας το κατάλληλο φαγητό!

της Ξένιας-Μαρίας Παπαναστασίου
01 Ιουνίου 2017
14823 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
xaroumenh gynaika se xwro ergasias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μπορείτε να φανταστείτε ότι το φαγητό που καταναλώνουμε επιδρά όχι μόνο στο σώμα μας αλλά και στο μυαλό μας; Πλήθος ερευνών αποδεικνύουν ότι οι τροφές που επιλέγουν να καταναλώνουν οι εργαζόμενοι έχουν άμεσο αντίκτυπο στο μυαλό, τη μνήμη, τη διάθεση, την συγκέντρωση, την παραγωγικότητα αλλά και στο ηθικό τους.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουν ιδιαίτερα το είδος της τροφής που καταναλώνουν αν θέλουν να βλέπουν την απόδοσή τους να εκτοξεύεται. Ποια είναι λοιπόν τα τρόφιμα-σύμμαχοι για τον εργαζόμενο;

Παροχή ενέργειας

Το κύριο «καύσιμο» του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, την οποία χρειάζεται καθόλη την διάρκεια της ημέρας για την ομαλή λειτουργία του. Τα μικρά και συχνά γεύματα με υδατάνθρακα είναι το κλειδί για να παρέχουμε ενέργεια στα εγκεφαλικά μας κύτταρα.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, η πατάτα, το ρύζι, τα φρούτα, τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές σύνθετου υδατάνθρακα που κατά τη διαδικασία της πέψης διασπώνται σε απλούς υδατάνθρακες και έχουν την ικανότητα να αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, το κύριο «καύσιμο» του εγκεφάλου. Καλό είναι όμως να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών διότι αυξάνουν ταχύτατα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία, νευρικότητα.

Μνήμη, καλή λειτουργία νευρικού συστήματος και αντιμετώπιση του στρες

Για καλή μνήμη, συγκέντρωση και προσοχή προτείνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε «καλά» λιπαρά οξέα (ω3), βιταμινών του συμπλέγματος Β (κυρίως φυλλικού οξέος), μαγνησίου και σιδήρου. Τρόφιμα πλούσια στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, το άπαχο κρέας, τα όσπρια, τα πουλερικά, τα αμύγδαλα, τα γαλακτοκομικά και οι μπανάνες. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, ενώ το φυλλικό οξύ βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που ενεργοποιεί τη δράση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και ενισχύει την καλή διάθεση.

Μία ακόμα ομάδα βιταμινών απαραίτητη να υπάρχει στη φαρέτρα του εργαζόμενου είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες με κύριους εκπροσώπους την βιταμίνη Ε και C. Οι βιταμίνες αυτές συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση των οργάνων του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, οι χρωματιστές πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι ντομάτες. Καλή πηγή βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο.

Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι χρήσιμη και για την αντιμετώπιση του στρες που καθημερινά βιώνει ο εργαζόμενος. Η βιταμίνη C φαίνεται ότι συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει το στρες. Τέλος, ας μην ξεχνάμε το πολύτιμο νερό για σωστή ενυδάτωση του σώματος και αποφυγή των πονοκεφάλων.

Κάντε το quiz και ανακαλύψτε πόσο παραγωγικοί εργαζόμενοι είστε!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nurk E., Drevon C., Refsum H., Solvoll K., Vollset S., Nygård O., Nygaard H., Engedal K., Tell G., Smith D., Cognitive performance among the elderly and dietary fish intake: the Hordaland Health Study, Am J Clin Nutr (2007), 86, 1470–8.

Innis S., Dietary (n-3) Fatty Acids and Brain Development, J. Nutr. (2007), 137, 855–859.

Smith D., Smith S., de Jager C., Whitbread P., Johnston C., Agacinski C., Oulhaj A., Bradley K., Jacoby R., Refsum H., Homocysteine-Lowering by B Vitamins Slows the Rate of Accelerated Brain Atrophy in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial, PLOS ONE, Homocysteine and Brain Atrophy, (2010), Volume 5, Issue 9, e12244.

http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-foods-boost-your-brainpower accessed on 26/1/2017

Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου
Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.