Συστάσεις Διατροφής

Κερατίνη και διατροφή για υγιή μαλλιά

της Νικολέτας Ντόρζη
09 Απριλίου 2014
18897 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Κερατίνη και διατροφή για υγιή μαλλιά

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γεια σας! Κοντά σας στο μικρόφωνο, η Κλινική Διαιτολόγος Νικολέττα Ντορζή, για να σας μιλήσει για μυστικά διατροφής για υγιή μαλλιά και τον ρόλο της κερατίνης.

Στο σημερινό podcast, θα ασχοληθούμε με τροφές που συμβάλλουν στην καλή υγεία των μαλλιών και ποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για το τριχωτό της κεφαλής.

Πίσω από τα όμορφα και υγιή μαλλιά, εκτός από τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης, κρύβεται η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή. Η ποιότητα των μαλλιών μας αντικατοπτρίζει εν μέρει και την ποιότητα της διατροφής μας.

Πριν μάθετε τα πάντα για την κερατίνη και τη διατροφή για υγιή μαλλιά, ας ακούσουμε ένα διαφημιστικό σποτ.

Ας επανέλθουμε λοιπόν στο θέμα μας και στο τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας, για να έχετε υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα σημεία στα οποία αποτυπώνεται η καλή ή η κακή θρέψη του οργανισμού.

Καθημερινά, και υπό φυσιολογικές συνθήκες, χάνουμε γύρω στις 80-100 τρίχες. Πολύ συχνά όμως, τα μαλλιά γίνονται θαμπά και εύθραυστα και αρχίζουν να πέφτουν. Αν και οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, καλό είναι να γνωρίζουμε πως καθοριστικός παράγοντας είναι η κακή και ελλιπής διατροφή. Η σύσταση της καθημερινής μας δίαιτας επηρεάζει άμεσα την υγεία των μαλλιών, αφού η τριχόπτωση και τα διάφορα προβλήματα στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την υφή και την εμφάνιση της τρίχας υποδηλώνουν συχνά την ανεπάρκεια κάποιου θρεπτικού συστατικού.

Τα μαλλιά αποτελούνται κατά 90% από μία πρωτεΐνη που λέγεται κερατίνη, συνεπώς μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη κατασκευή και ανάπτυξη της τρίχας. Σε περίπτωση υποσιτισμού, τα τριχοθυλάκια εξασθενούν. Ως εκ τούτου, η τρίχα γίνεται πιο εύθραυστη και σιγά -σιγά ξεκινά η τριχόπτωση. Τροφές που αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και τα τυριά. Καλές πηγές πρωτεΐνης, είναι επίσης τα όσπρια, όταν συνδυαστούν με άμυλο, όπως ψωμί, πατάτα ή ρύζι.

Για εσάς που θέλετε να ενισχύσετε την υγεία των μαλλιών σας και δεν τρέφεστε επαρκώς ή ακολουθείτε μία διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνη, στην αγορά υπάρχουν συμπληρώματα κερατίνης που ενισχύουν την ενδυνάμωση της τρίχας και θα σας βοηθήσουν.

Εκτός από την πρωτεΐνη, σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των μαλλιών. Ζωικές τροφές, όπως τα ψάρια, το συκώτι, το γάλα, αλλά και φυτικές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως η ντομάτα, το καρότο, τα βερίκοκα και το μάγκο αποτελούν άριστες πηγές βιταμίνης Α.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας δομικής ουσίας που αποτελεί τη βάση του ιστού του τριχοθυλακίου – από αυτό παράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Επιπρόσθετα, η αντιοξειδωτική δράση της προστατεύει τα κύτταρα της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες, καθυστερώντας έτσι την πρόωρη γήρανση των μαλλιών. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε αφθονία στα φρούτα και στα λαχανικά.

Το φυλλικό οξύ, μαζί με τη βιταμίνη Β12 και τον σίδηρο, συμβάλλουν στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βασικός ρόλος των οποίων είναι η μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των μαλλιών. Η ανεπαρκής πρόσληψη αυτών των συστατικών έχει σαν αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται πιο θαμπά, εύθραυστα και τέλος να πέφτουν. Το φυλλικό οξύ περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και το χυμό πορτοκαλιού, ενώ η βιταμίνη Β12 σε τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά). Τέλος, πολύ καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά και τα ψάρια.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της δομικής μονάδας της κερατίνης, της πρωτεΐνης, δηλαδή, που δομεί την τρίχα. Αξιόλογη είναι και η αντιοξειδωτική του δράση, που συμβάλλει στην προστασία της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές όπως τα δημητριακά, το συκώτι, τα θαλασσινά, και τα όσπρια αποτελούν πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου.

Οι στερητικές δίαιτες και το άγχος που χαρακτηρίζουν πλέον τον σύγχρονο τρόπο ζωής καθιστούν προβληματική τη σωστή ανάπτυξη της τρίχας και οδηγούν σταδιακά σε τριχόπτωση. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, βασισμένης στο μεσογειακό πρότυπο που να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, κρέας, ψάρια και αυγά στις ενδεδειγμένες ποσότητες αποτελεί το μυστικό για πλούσια και υγιή μαλλιά.

Νικολέττα Ντορζή
Νικολέττα Ντορζή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD