Συστάσεις Διατροφής

Στις πατάτες δεν ταιριάζει το ..σκούρο

09 Ιουνίου 2016
19968 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
piato me thganites patates

10 πατάτες τηγανητές (μέτριες σε μέγεθος) έχουν όσες θερμίδες έχει 1 φέτα ψωμί (67 Kcal)., περιέχουν λίπος όσο μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο περίπου..

Προτιμήστε ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Καλύτερες οι «σε καλό πρώτο ελαιόλαδο τηγανητές πατάτες». Το ελαιόλαδο, λόγω της σύστασής που έχει, δεν οξειδώνεται, αντέχει στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος (πάνω από 180° C ). Έτσι δεν παράγονται ανεπιθύμητα παραπροϊόντα. Το κακό της υπόθεσης είναι τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, τα οποία χάνονται σε μεγάλο βαθμό κατά το τηγάνισμα. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας..

Μείωση θερμίδων στις τηγανιτές πατάτες

Οι χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες περιέχουν το μισό λίπος από τις λεπτοκομμένες, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά .

Η απειλή του ακρυλαμίδιου

Πρόκειται για καρκινογόνο ουσία που σχηματίζεται σε υψηλή θερμοκρασία (τηγάνισμα, τσιπς). Για να μειώσετε την ποσότητα ακρυλαμιδίου κάντε τα εξής:

  • βάλτε τις πατάτες πριν το τηγάνισμα σε κρύο νερό για μισή ώρα,
  • μην τις τηγανίζετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (επιδιώξτε κάτω από τους 180° C),
  • μην τις ξεροψήσετε,
  • αποφύγετε την κατανάλωση καμένων– σκούρων πατατών.

Πείτε ναι στις Ελληνικές πατάτες και πατάτες εποχής

Στηρίξτε την οικονομία και την τσέπη σας, γι’ αυτό προτιμήστε τις πολύ καλές πατάτες Τριπόλεως, Μεσσηνίας, Νευροκοπίου και άλλες. Βοηθήστε την ελληνική οικονομία και το περιβάλλον έχοντας ένα οικονομικό και θρεπτικό πιάτο με τους κατάλληλους χειρισμούς και συνδυασμούς, υποστηρίζοντας επάξια διάφορα γούστα στη μαγειρική.

Η πατάτα που έχει διατηρηθεί μήνες στα ψυγεία δεν είναι φρέσκια, ούτε απαραίτητα επικίνδυνη. Απλά βασικότερο κριτήριο ποιότητας, περισσότερο κι από τον τόπο παραγωγής ή ακόμα και την ποικιλία, είναι η ΦΡΕΣΚΟΤΗΤΑ. Η πολυκαιρινή πατάτα ψυγείου δεν είναι επικίνδυνη, έχει όμως λιγότερα θρεπτικά συστατικά και το άμυλο της έχει μετατραπεί πιο εύκολα σε απλά σάκχαρα και μαυρίζει όταν τηγανίζεται. Επομένως, προτιμήστε τοπικές πατάτες εποχής. Είναι καλύτερες!

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"