Δίαιτα

Το κρημ κράκερ στη δίαιτα

25 Αυγούστου 2021
13902 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
cracker me tyri kai solomo

Photo source: www.canva.com

Το κρημ κράκερ είναι ένα τρόφιμο που γνωρίζουν οι πάντες. Είτε στο πρωινό, είτε σε σνακ, είτε ακόμα και ως αντικατάσταση του ψωμιού στα κυρίως γεύματα, το κρημ κράκερ υπάρχει εδώ και χρόνια σε κάθε σπίτι. Θυμάμαι από μικρή, πάντα η μαμά μου είχε τη χαρακτηριστική κόκκινη συσκευασία με τα κράκερ στο ντουλάπι και ειδικά στις εκδρομές ή σε περιόδους νηστείας είχαν την τιμητική τους.

Πλέον, υπάρχουν στο εμπόριο αρκετές παραλλαγές του κλασσικού κρημ κράκερ, όπως κρημ κράκερ ολικής, κρημ κράκερ με β-γλυκάνη, πολύσπορα κρημ κράκερ, κρημ κράκερ χωρίς ζάχαρη κ.ά., με αποτέλεσμα να μπορείς να τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Ως διαιτολόγος, χρησιμοποιώ πολύ συχνά στα διατροφολόγια κρημ κράκερ, καθώς μπορούν να αποτελέσουν μία ακόμα καλή εναλλακτική αμύλου. Εάν, μάλιστα, θέλεις να μειώσεις το βάρος σου, έχεις εναλλακτικές όπως τα κρημ κράκερ ολικής και χωρίς ζάχαρη, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχό σου!

Θα σου δώσω πρώτα κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική τους αξία και στη συνέχεια θα σου προτείνω τρόπους να τα εντάξεις στη διατροφή σου, κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς για να δημιουργήσεις θρεπτικά και ολοκληρωμένα σνακ και γεύματα, που θα βοηθήσουν τη δίαιτά σου.

Διατροφική αξία του κρημ κράκερ

Το κρημ κράκερ ανήκει στα αμυλούχα τρόφιμα και αποτελείται κυρίως από αλεύρι, προζύμι, κάποιο φυτικό έλαιο, αλάτι και διογκωτικά.

Αυτό σημαίνει πως στην ετικέτα του κρημ κράκερ αναμένουμε να δούμε κυρίως υδατάνθρακες, λιπαρά, λόγω των ελαίων που χρησιμοποιούνται, πρωτεΐνη, λίγα σάκχαρα και φυτικές ίνες που ποικίλουν, ανάλογα με το άλευρο που χρησιμοποιείται. Είναι, δηλαδή, αναμενόμενο τα κρημ κράκερ ολικής να έχουν περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με τα κρημ κράκερ που περιέχουν απλώς αλεύρι σίτου, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει με τη διαχείριση του βάρους σου, μέσω της καλύτερης λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος, του κορεσμού και καλύτερης διαχείρισης του σακχάρου.

Τρόποι κατανάλωσης

Το κρημ κράκερ μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή σου ως σνακ ή ως μέρος ενός πλήρους γεύματος. Πώς θα συνθέσεις το ιδανικό σνακ ή γεύμα;

Το ιδανικό σνακ/ γεύμα περιλαμβάνει:

  • κάποια πηγή υδατάνθρακα, όπως για παράδειγμα το κρημ κράκερ, το ψωμί, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, τα παξιμάδια, τα ζυμαρικά, η πατάτα κ.ά.
  • κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως το τυρί, το αβγό, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι κ.ά.
  • κάποιο φρέσκο τρόφιμο, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά

Για να είναι καλύτερα κατανοητό, θα σου δώσω ευθύς αμέσως κάποια παραδείγματα σνακ με βάση το κρημ κράκερ, τα οποία περιλαμβάνουν και τα τρία αυτά στοιχεία.

Παραδείγματα σνακ:

  • κρημ κράκερ ολικής με τυρί spread ή κίτρινο ή άλλο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, καπνιστό σολομό και λαχανικά
  • κρημ κράκερ χωρίς ζάχαρη με ταχίνι με κακάο, γάλα και φρούτο
  • κρημ κράκερ πολύσπορα με μοτσαρέλα, ντομάτα και πάστα ελιάς
  • κρημ κράκερ ολικής με χούμους, ελιές και λαχανικά
  • κρημ κράκερ πολύσπορα με τυρί άπαχο, γαλοπούλα και φυσικό χυμό

Ως προς την ένταξή του σε κυρίως γεύμα, το κρημ κράκερ μπορεί να αποτελέσει αντικατάσταση του ψωμιού, όπου μία φέτα αντιστοιχεί περίπου σε 3 κρημ κράκερ ή αντικατάσταση του παξιμαδιού ή του κρουτόν στις σαλάτες.

Έτσι, αντιλαμβάνεσαι πως το κρημ κράκερ μπορεί να έχει περισσότερες χρήσεις από την απλή κατανάλωσή του σκέτο ως ενδιάμεσο σνακ και μάλιστα, λόγω των φυτικών ινών ή των μειωμένων σακχάρων του μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό σου στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους σου, παρέχοντάς σου ενέργεια, κορεσμό και καλή διαχείριση του αισθήματος της πείνας μέσα στην ημέρα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Theresa A NicklasCarol E O’NeilVictor L Fulgoni III. Snacking patterns, diet quality, and cardiovascular risk factors in adults. BMC Public Health volume 14, Article number: 388 (2014) 

Cecilie Kyrø and Anne Tjønneland. Whole grains and public health. BMJ. 2016; 353: i3046.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.