Παχυσαρκία

Μετρήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να δούμε αν το βάρος μας αποτελεί απειλή για τη υγεία μας;

της Λίτσας Κουλλαπή
02 Νοεμβρίου 2007
19263 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika pou trexei se paralia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό γιατί το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη, καρδιαγγειακών προβλημάτων, αύξηση της χοληστερόλης, έμφραγμα, υπέρταση, πέτρες στη χολή, οστεοαρθρίτιδα, άπνοια ύπνου και άλλα προβλήματα αναπνοής, κάποια είδη καρκίνου, όπως του στήθους, του ενδομητρίου, το νεφρών και του παχέως εντέρου. Επίσης, η παχυσαρκία σχετίζετε και με επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, υπερτρίχωση, ψυχολογικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και αυξημένη θνησιμότητα.

Πότε όμως πρέπει να ανησυχήσουμε;

Ένας εύκολος τρόπος για να δούμε αν διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη παχυσαρκία είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ μπορεί εύκολα να υπολογιστεί αν διαιρέσουμε το βάρος μας σε κιλά δια το ύψος μας στο τετράγωνο (δηλαδή το ύψος μας επί το ύψος μας). Π.χ. αν ένα άτομο είναι 70 κιλά και έχει ύψος 1,70 μέτρα, ο δείκτης μάζας σώματος του υπολογίζεται διαιρώντας το 70 δια του 1,70 στο τετράγωνο και ισούται με 24.

Όταν ο ΔΜΣ είναι:

  • <18,5 τότε είμαστε λιποβαρής και διατρέχουμε κίνδυνο για την υγεία μας
  • 18,5-24,9 τότε το βάρος μας είναι φυσιολογικό και δεν διατρέχουμε κίνδυνο για την υγείας μας
  • 25-29,9 είμαστε υπέρβαροι και διατρέχουμε χαμηλό κίνδυνο.
  • 30-34,9 έχουμε ήπιου βαθμού παχυσαρκία και διατρέχουμε μέτριο κίνδυνο
  • 35-39,9 έχουμε μέτριου βαθμού παχυσαρκία και διατρέχουμε υψηλό κίνδυνο
  • 40-45 έχουμε σοβαρού βαθμού παχυσαρκία και διατρέχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο.

Δύο άλλες εύκολες μετρήσεις που μπορούμε να κάνουμε και θα μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε για ανάπτυξη προβλημάτων που σχετίζονται με τη παχυσαρκία είναι η περίμετρος της μέσης και ο λόγος της περιμέτρου της μέσης προς τη περιφέρεια.

Όταν η περίμετρος μέσης είναι μεγαλύτερη από 94 cm για τους άνδρες και 80 cm για γυναίκες τότε έχουμε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη προβλημάτων που σχετίζονται με τη παχυσαρκία, ενώ όταν η περίμετρος μέσης είναι μεγαλύτερη από 102 cm για άνδρες και 88 cm για γυναίκες τότε ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Επίσης πολύ αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχουμε όταν ο λόγος της περιμέτρου της μέσης προς τη περίμετρο της περιφέρειας είναι μεγαλύτερος από 1 για τους άνδρες και 0,8 για τις γυναίκες.

Με τις πιο πάνω μετρήσεις ο καθένας από μας μπορεί πολύ εύκολα και απλά, χρησιμοποιώντας μόνο μια μεζούρα και μια ζυγαριά, να δει αν διατρέχει κίνδυνο για ανάπτυξη προβλημάτων που σχετίζονται με τη παχυσαρκία.

Λίτσα Κουλλαπή
Λίτσα Κουλλαπή Διατροφολόγος - Διαιτολόγος