Δίαιτα

Γλυκιά γεύση, μηδέν ζάχαρη

01 Φεβρουαρίου 2010
643 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γλυκιά γεύση, μηδέν ζάχαρη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη είναι η λύση για όλους όσους αναζητούν τη γλυκιά γεύση στη καθημερινή τους διατροφή αλλά ταυτόχρονα αποφεύγουν την κατανάλωση ζάχαρης για λόγους υγείας ή στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Σε μια αναφορά από το World Health Organisation και τον Food and Agriculture Organisation, προτείνεται μεταξύ των άλλων και ο περιορισμός των σακχάρων, γιατί παρατηρήσεις έχουν δείξει, πως ο περιορισμός της ζάχαρης, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους. Επιπλέον αναφέρεται, ότι η αυξημένη αναλογία απλών προς σύνθετων υδατανθράκων, συσχετίζεται με αύξηση βάρους και αύξηση των τριγλυκεριδίων, ειδικά σε ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο.

Οι απλοί υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, η γλυκόζη, η φρουκτόζη και τα σιρόπια γλυκόζης φρουκτόζης-φρουκτόζης διασπώνται και απορροφούνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την ξαφνική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα η οποία οδηγεί στην επιπλέον παραγωγή ινσουλίνης προκειμένου να επαναφέρει την γλυκόζη στα φυσιολογικά επίπεδα. Η διαδικασία αυτή επιφέρει άμεση ενέργεια στο σώμα, η οποία όμως εξαντλείται γρήγορα και οδηγεί συντομότερα στο αίσθημα της πείνας και στην ανάγκη κατανάλωσης τροφής.

Πως επιτυγχάνεται;

Τα περισσότερα προϊόντα που δεν περιέχουν ζάχαρη, συνήθως περιέχουν γλυκαντικά. Η προτίμηση των καταναλωτών στη γλυκιά γεύση έδωσε την ώθηση στις βιομηχανίες να παράγουν γλυκαντικές ύλες από φυσικές πρώτες ύλες. Τα τελευταία χρόνια ακουστήκαν πολλά για την ασφάλεια των γλυκαντικών ουσιών, χωρίς όμως να είναι αληθή. Πλήθος ερευνών σχετικά με την ασφάλεια των γλυκαντικών ουσιών έδειξαν πως είναι ασφαλή και για αυτό το λόγο επιτρέπεται η χρήση τους στα τρόφιμα.

Διατροφική επισήμανση προϊόντων χωρίς ζάχαρη

Στα προϊόντα αυτά, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ανά 100γρ. προϊόντος, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,5γρ. Η πληροφορία αυτή, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στο διατροφικό πίνακα του προϊόντος, από τη στιγμή που το προϊόν ισχυρίζεται ότι είναι χωρίς ζάχαρη.

Εισαγωγή στη διατροφή

Τα προϊόντα αυτά σάς δίνουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσετε συνηθισμένες σας διproατροφικές συνήθειες με προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων προϊόντων είναι τα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη όπως κρέμες, ζελέ, καραμελέ, παγωτό, σοκολάτα, αρτοσκευάσματα όπως φρυγανιές, Krispies, Cream Crackers, αλλά και μπισκότα χωρίς ζάχαρη.

Πώς μπορείτε να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα μπισκότα Digestive και τα βουτήματα χωρίς ζάχαρη στο πρωινό σας, τα Cream Cracker και τα Krispies στο δεκατιανό σας, ενώ τις καραμελέ και το ζελέ τις απογευματινές ώρες.

  • Γεωργία Ίσαρη
    Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.