Συστάσεις Διατροφής

Μυστικά διατροφής μετά το γιορτινό τραπέζι

05 Ιανουαρίου 2014
15027 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Μυστικά διατροφής μετά το γιορτινό τραπέζι

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από γαστριμαργική απόλαυση συχνά καταλήγει να γίνεται ένα ατελείωτο φαγοπότι. Οι μυρωδιές από τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα αποτελούν πειρασμό, και σαν στερημένοι από καιρό, τρώμε ασταμάτητα. Έπειτα βρίσκουμε πειστικές δικαιολογίες όπως «μια φορά το χρόνο τα τρώμε!» ή «γιορτές είναι ας φάμε!». Τελειώνοντας όμως οι γιορτές, διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι, η ζυγαριά μας δεν θα μας «δικαιολογήσει»!

Είναι αλήθεια ότι η περίοδος των εορτών, που δε διαρκεί μόνο από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά, αλλά τουλάχιστον είκοσι ημέρες ακόμα, μας βγάζει εκτός προγράμματος. Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι μόνο τα περιττά κιλά που προστέθηκαν, αλλά κυρίως οι πρακτικές που χρησιμοποιούμε για να χάσουμε γρήγορα το περιττό βάρος και η πιθανότητα, οι συνήθειες των εορτών να γίνουν τελικά συνήθειες όλου του χρόνου.

Προκειμένου λοιπόν να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας και στο προ των εορτών βάρος, αυτό που χρειάζεται είναι καταρχήν... ψυχραιμία! Ο πανικός σίγουρα δεν αποτελεί καλό σύμβουλο, μιας και τα περιττά κιλά δεν μπορούν να χαθούν ως δια μαγείας.

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί σε πρακτικές που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους

Δίαιτες χημικές, δίαιτες μονοφαγίας και αποτοξίνωσης πέραν ότι δεν είναι αποτελεσματικές, αφού δεν επάγουν απώλεια λίπους αλλά υγρών και μυϊκής μάζας, μπορούν να αποβούν και εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία μας.

Μέτρο και ισορροπία στην κατανάλωση φαγητού

«Παν μέτρον άριστον». Η εύστοχη ρήση δεν είναι τυχαία, μιας και για τη μόνιμη και αποτελεσματική ρύθμιση βάρους χρειάζεται μόνο μέτρο και ισορροπία. Ισορροπία τόσο στην ποιότητα των τροφίμων όσο και στην ποσότητα και τη συχνότητα με την οποία καταναλώνονται. Για παράδειγμα τα γλυκά δεν παχαίνουν, αλλά τα πολλά γλυκά!

Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, παρά μόνο καλή και κακή διαχείριση της ποσότητας. Και ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε σωστά την ποσότητα του φαγητού είναι να μάθουμε να ακούμε το στομάχι μας και να μην υπερβαίνουμε ποτέ τον κορεσμό μας. Επιλέγοντας λοιπόν την κατάλληλη κάθε φορά ποσότητα, μπορούμε ταυτόχρονα να απολαύσουμε το φαγητό αλλά και να μετριάσουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη.

Συνέπεια στην κατανάλωση των γευμάτων

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα τυπικοί στην κατανομή των γευμάτων, στοχεύοντας στα πέντε γεύματα την ημέρα. Τρία κυρίως (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο ενδιάμεσα. Είναι πλέον σαφές ότι η συστηματική παράλειψη των γευμάτων, σχετίζεται σημαντικά με την αύξηση του σωματικού βάρους, μιας και όταν «παρακάμπτεται» ένα γεύμα, η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται στο επόμενο είναι μεγαλύτερη από αυτή που συνηθίζεται. Προκειμένου λοιπόν να ελέγξουμε την ποσότητα, καλό θα ήταν τα κυρίως γεύματα να συνοδεύονται πάντα με σαλάτα. Αντίστοιχα για τα ενδιάμεσα γεύματα, εξαιρετικές επιλογές είναι τα φρούτα, τα άπαχα γαλακτοκομικά ή οι μπάρες δημητριακών.

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Τέλος, οποιοδήποτε επιτυχημένο πρόγραμμα ρύθμισης βάρους θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται με συστηματική άσκηση. Ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και, όταν γίνεται συστηματικά, βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους.

Συμπερασματικά

Επομένως, δεν υπάρχουν μαγικά χαπάκια ή μαγικοί συνδυασμοί για να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά των εορτών. Οι υπερβολές και οι στερήσεις σίγουρα δε βοηθούν. Πάνω από όλα χρειάζεται μέτρο, ακόμα και όταν παρεκτρεπόμαστε!

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».