Διατροφή

Είναι όλα τα λίπη εχθροί μας;

της Αστερίας Σταματάκη
16 Μαΐου 2008
11607 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kala liph solomos avocado elaiolado kshroi karpoi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Λίπος, μια ουσία εφιάλτης. Όλοι μας προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Οι Διεθνείς Οργανισμοί το "ξορκίζουν" στο όνομα της δημόσιας υγείας.

Αλλά όλα τα λίπη είναι επιζήμια για την υγεία;

Θα πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή που κλείναμε τη μύτη όταν μας "πότιζαν" το μουρουνόλαδο, για να ξεχωρίσουμε τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Ποια είναι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα;

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μαζί με τα ω-6 συγκαταλλέγονται στα απαραίτητα λιπαρά οξέα, δηλαδή στα λιπαρά οξέα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα λάβει από την τροφή.

Τι έδειξαν οι έρευνες για τα ω-3 λιπαρά οξέα;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελλούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και αποτρέπουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων που συχνά αποφράσουν τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και άσθματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση φλεγμονών καθώς επίσης και ότι μειώνουν τον πόνο που προέρχεται από τις φλεγμονώδεις διεργασίες. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στην πρόληψη της καρκινογέννεσης και ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Οι διαιτολόγοι συστήνουν 2-4 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων την ημέρα για προληπτική αντιθρομβωτική δράση. Ενώ 4-24 γρ. καθημερινώς μειώνουν δραστικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

Ποιες είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων;

Καλές πηγές είναι: τα λιπαρά ψάρια (π.χ. Οι σαρδέλες, ο σολομός), τα καρύδια, η σόγια, το λινέλαιο, ο λιναρόσπορος.

Εκτός από τις φυσικές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων, η βιομηχανία τροφίμων παράγει και άλλα τρόφιμα εμπλουτισμένα σε αυτά (γαλακτοκομικά,αυγά, μαργαρίνες) τα οποία μπορούν να καταναλώθούν για να αυξηθεί η ημερήσια πρόσληψή τους.

Αστερία Σταματάκη
Αστερία Σταματάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.